Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

mortak 

všechny recenze uživatele

Pro Čecha je tento film možná trochu rozvláčný, ale pokud si přečte závěrečný titulek, pochopí, že pro Francii je to žhavé téma. Bernard Henri-Levi prohlašuje, že se Francie musí vyrovnat se třemi historickými událostmi - Vichy, Mai 68 a válkou v Alžírsku. Mezi nepřáteli je jeden z pokusů rozproudit diskusi. Snaží se být realistický, snaží se popsat život a postupné umírání duše vojáků (návštěva ve Francii), a tak místo výbušné akce je tu spíše pomalé vtahování diváka do zvláštní situace bojů v Alžírsku. A mám k tomuto filmu sentimentální náklonost - byl obsahem mého prvního exposé oral v rámci FLE. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +sirové prostředí, -místy docela zdlouhavé/// Jiný pohled na válku o které jsem až do příchodu tohoto filmu vůbec nic nevěděl. Tím jiný myslím francouzský. Je to docela změna, ale změna taky jediná. Jinak film nepřínáší nic moc nového (až na prostředí) a taky ničím výjimečným neuchvátí. Tedy za předpokladu, že nepočítám úvodní přestřelku a celkový psychycký tlak na vojáky. Prostě standart, který neurazí, ale ani nepřekvapí./// Celkem 58%/// ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že se točí i filmy z koloniálních (post-koloniálních) válek stejně jako to, že se točí i mimo USA. Tenhle má povedené obsazení - zvlášť sgt. Dougnac je dobrý kousek. Bitevních scén moc není, těch několik jsou až na jednu navíc spíš přestřelky, naštěstí pohled na samotné vojáky, jejich přemýšlení i způsob vytěžování zajatců docela dokáže zabavit i bez toho. Těžištěm filmu je postupná změna nového velícího důstojníka z laskavého humanisty na válečného zločince, podobně jako třeba v Četě . Film se jakž takž snaží být historicky věrný, ale současná tendence západních vůrců nasypat si na hlavu tolik popele, kolik se jen vejde se tu projevuje celkem dost. Francouzská armáda tu připomíná spíš Ustašovce nebo nějaké trestné oddíly SS. Inu, vypadá to, že doba alespoň trochu objektivního pohledu na koloniální Evropany, třeba v Chartúmu nebo Úsvitu Zuluů je definitivně pryč. HISTORICKÁ POZNÁMKA: Francouzi logicky v Alžíru neviděli válku, ale potlačení lokálních nepokojů, protože to z jejich ústavy byla součást Francie a ne kolonie. Druhá věc je mimořádná brutalita povstalců a jejich teroristické metody boje. S těmi se Francouzi - a velmi úspěšně!! - vyrovnali až vytěžováním zajatců od něhož časem upustili. Neidealizujte si svět - každá soudná armáda se bude chovat v boji s fanatiky podobně. Druhá věc je filmová scéna, kde Francouzi vykosí kulometem celou vesnici. Já tedy vím, že třeba na chování legionářů byly stížnosti, ale o podobném incidentu jsem nic nenašel. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá, leč určitě ne příjemná válečná podívaná, která tedy na Francouze musí zapůsobit ještě silněji než na našince, ovšem to v žádném případě neznamená, že by byla málo sugestivní. Tak nějak se asi v zahraničí dívají na na náš Tobruk. Ano, Mezi nepřáteli je vcelku tradiční příběh, ovšem to už k žánru patří a jde spíše o jeho podání, které je jedničkové, a o herce, z nichž především Albert Dupontel je ukázkový drsoň a přitom vlastně sympaťák, jak má být. Rozpočet je znát, řada scén působí opravdu silně (napalm), Desplatova hudba bez výtky. Speciální jednotka se mi asi líbila více, ale ne o moc. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Francouzi nejdřív dostali kotel ve Vietnamu v Dien Bien Phu a pak museli jít udržovat pořádek do další kolonie, do Alžírska. A že to byla pěkně zkurvená válka, i když to, že tam vedli válku, oficiálně uznali až o několik desítek let později. S trochou nadsázky by se dalo říct, že tohle je Četa po francouzsku. Až na pár zbytečných experimentů s kamerou je to velmi dobrý film. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • V několika scénách filmu se objevuje obrovská otlučená helikoptéra. Jedná se o helikoptéru Sikorsky H-34 (S-58). Ve filmu je použita pro potřeby výsadku a lékařské evakuace vojáků. V krátkém záběru filmu se objevuje helikoptéra se dvěma rotory Piasecki (Boeing Vertol) H-21B Workhorse. (Posheidon)
  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)

Reklama

Reklama