Reklama

Reklama

Hrdinové války

  • Čína Ji jie hao (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pojďte s námi do roku 1948, kdy celou zemí lomcuje občanská válka. Gu je velitelem deváté divize a má za úkol až do odvolání bránit určené území. Rádio mlčí dlouhé desítky hodin, náboje docházejí, kamarádi odcházejí, trpělivost mizí. V žáru bitvy však velitel přeslechne rozkaz k ústupu a nechce věřit svému poručíkovi, že opravdu zazněl. Rádio utichlo a Gu je rozhodnut bojovat do posledního dechu. Všichni jeho kamarádi padnou a on je zajat nepřítelem. Je hnán touhou zjistit, jak to tenkrát bylo. A říct jednou světu, že jeho kamarádi byli do jednoho velcí hrdinové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je tento film dost podobný filmu 71: Into the Fire - Pohwa sogeuro . Myslím tím teď zpracování bojů. Samozřejmě každý z filmů ukazuje tváře války ze svých pohledů. Hrdinové války jsou pohledem z revoluční strany (tedy Maovské a rudé) a ukazují část Čínské občanské války. První dvě třetiny filmu jsou strhující a bojové scény nemají chybu. Tvůrci si evidentně dali dost práce se sehnáním dobové techniky, uniforem a zbraní. Hlavním hrdinou je charismatický kapitán, který dostal rozkaz se svojí jednotkou hájit strategický důl a tím ústup celého pluku do posledního muže dokud nezazní signál k ústupu. Během odrážení dalších a dalších vln nepřátelských útoků se mezitím celý pluk včetně velitelství stáhne a nechá jednotku bez pomoci a bez výzvy k ústupu. Ta je nakonec nepřítelem celá rozdrcena. Přežije jen kapitán, který zbytek filmu dávno po válce v už budovatelských časech pátrá po vstupu do dolu, kam uložil mrtvé ze své jednotky. Nechce se smířit s oficiálními hroby bezejmenných vojínů. Jak vidno z filmu nenalezení těl mělo důsledky i pro pozůstalé. Rodina muže který padl v boji měla nárok na trojnásobnou dávku rýže oproti rodině, která měla jen nezvěstného...Bavíme se o padesátých létech v Číně, zdevastované válkou s Japonci a o období hladomorů. Ten závěr je patetický a občas jsem si myslel že už je díky vysvětlujícím závěrečným tituklkům konec, ale film dále pokračoval dál... Ačkoliv vlastně reprezentuje tu rudou stranu a tedy ty zlé, přesto mu nelze upřít velmi citlivý lidský pohled na tento konflikt. Boj kapitána s úřady o nalazení těl svých druhů (důl obnovil těžbu a kapitán svým amatérkým kopáním brzdí plán těžby) je velmi dojemný. Kdo se chce na konflikt dost podobný válce v Korei (mimochodem i z té je zde epizodka) podívat z druhé strany barikády ať nemešká. ()

farmnf

všechny recenze uživatele

Opravdu jatka. Nečekejte, že se voják chytne za prsa a zemře. Tady to uvidíte včetně letící střely. Pak následuje utržení ruky, případně uhoření atd. Něco jako školní představení pro Famu, obor válečných filmů. Velmi dobrá práce žluťásci! --------------- Bohužel 2. část filmu je nejen patetická(to bych nevyčítal, já nic takového nezažil) ale spíše vyznívá jako reklamní film o čínské lidové armádě a jak je dobré jí sloužit. Spravedlnosti vždy dosáhnete a potom můžete být mrtvým hrdinou a dostat 700 liber rýže. Každý z nás kdo žil za totality ví, že spravedlnost je jen jedno ze slov... ()

Reklama

Žralok 

všechny recenze uživatele

Moc dobrej film sledující osud kapitána 9. roty Čínské armády na bojištích Korejské války. Jejich rozkaz zněl - Udržte pozice za každou cenu dokud nezazní polnice. Pokud nezazní tak bojujte do posledního muže. Když někteří muži přísahají že polnici slyšeli a druzí říkají že neslyšeli nic. Nastává osudový okamžik v životě kapitána Gu Zidi. Škoda tý druhý poloviny. Jinak by to bylo za plnej počet. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

"Úkol: udržet starý důl na jižním břehu." Velký příběh má velké hrdiny, a v Hrdinech války tomu není jinak. Kpt. Gu Zidi měl těžký osud, vypořádat se s nepřítelem, se strachem a v neposlední řadě s tím, že mu nikdo nevěřil to, že lidé, kterým velel byli hrdinové. Snímek pojednává o honbě za spravedlností a poukázání najevo toho, že se svého úkolu každý zhostil se ctí. Hrdinové války je působivé válečné drama, ve kterém nechybí slibné bitvy, exploze a vtip. Ale bohužel realizace takto působivého příběhu bohužel zůstala napůl cesty a výsledkem mi byly dvě hodiny "válečného čehosi". I přesto se jedná o slušný snímek, který má co nabídnout. Působivé válečné drama na základě skutečných událostí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První půlka se myslím bude líbit všem, kdo mají rádi válečné filmy - je to drsná, realisticky natočená řežba, navíc z konfliktu, o kterém většina lidí v Evropě žádný film neviděla. Druhá půlka se už všem líbit nebude, protože se v ní neválčí, ale kecá a hází lopatou- Kapitán Gu Zi Ji ("Ku C´ Ťi") v ní hledá skoro hodinu a čtvrt svoje kámoše pod uhlím. Hodně záleží, jestli vás budou bavit reálie 50. let v Číně, lépe řečeno jejich ztvárnění.... Některým scénám se věří fakt jen težko - třeba když kapitána vyšetřují kontráši a on je pošle do prdele, aniž by se mu cokoli stalo, nebo když vojáci mají nejradši ze všech svého politruka.... Nejvíc mně ale ve filmu dostala scéna, kdy na štábu řeší, jak kapitána KuCtiho potrestat za povraždění cca 50 vzdávajících se zajatců. A dojdou k tomu, že jsou sakra ČLA a ne nějaká banda kapitalistických mordýřů, takže kapitán dostane za trest tři dny v base. :-)) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Herec Zhang Hanyu v roce 2008 získal cenu Golden Horse v kategorii nejlepší herec. V roce 2009 zvítězil film na čínském filmovém festivalu Sto květin. V roce 2008 získal prestižní čínskou cenu Zlatý kohout v kategorii nejlepší film. Mezinárodní filmový festival v Pchjongjangu udělil snímku dvě hlavní ceny, a to v kategorii nejlepší kamera (Lü Yue) a nejlepší režie (Feng Xiaogang). (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Guan Si", který napsal scénárista filmu Liu Heng v roce 1992. (Terva)

Reklama

Reklama