Khuda Kay Liye

In the Name of God

Pákistán, 2007, 177 min

Shoaib Mansoor

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,432,378(21.7.2010)

• lenuse

Zatím jsem neviděla, ale ráda bych. Podle toho, co jsem kde četla. Více zde.(30.8.2007)

I LOVE USAMA. ______________ Kdybych měl hledat nejbližšího příbuzného pro svůj první pákistánský film (pákistánská kinematografie utržila značné rány při odtržení Bangladéše a mnohých mocenských zvratech v zemi, pro Evropana je to tudíž s její dostupností špatné), asi by to byl indický snímek Rang De Basanti. Vůbec je dobré mít něco nakoukáno z indické kinemtagrafie (s níž snímek pojí společné historické a kulturní kořeny a Naseeruddin Shah :-)) protože pak určitě nebudete mít problém se stopáží, schématičností a značnou doslovností - tedy s prvky, které v západních filmech většinou vnímáme negativně, ale k oblasti indického subkontinentu už prostě patří. ______________ Nejslabším článkem jsou nakonec asi herci (většinou debutanti), jejichž strojený přednes často ruší; zvlášť u těch anglicky mluvících. Naopak posila z Indie v podobě Naseeruddina jednoznačně exceluje. Nijak agresivní a ideově kontroverzní (pokud nejste muslimský radikál) film tepe hlavně do náboženského fundalizmu, zaměňování víry s kulturou a pokrytectví mnoha "správných" muslimů, kteří ač sami zásady svého náboženství porušují hrubým způsobem, odsuzují své mladé souvěrce jen kvůli jejich oblékání a "západnímu" stylu života. ______________ Jde tak stejnou měrou o kritiku vlastních řad, jako o protipól k plíživé anti-muslimské propagandě, jenž se vkradla i do našich médií (z úst amerického vyšetřovatele, který vede "posílený výslech" vůči jedné z postav, zazní několik naprosto evergreenových výroků, jimiž jsou muslimové mláceni po hlavách snad v každé internetové diskuzi na toto téma). ______________ P.S: Pozor, existuje ještě výrazně kratší (méně provokativní) verze, kde například chybí celá podzápletka se soudem a mnoho dalších prvků.(18.7.2009)