Reklama

Reklama

Kurt Cobain - About a Son

  • USA Kurt Cobain About a Son

Obsahy(1)

Rok před tím, než spáchal sebevraždu, natočil frontman proslulé grungeové skupiny Nirvana rozsáhlou sérii rozhovorů dotýkající se všech stránek jeho života, od odcizeného dětství na ponurém průmyslovém Severozápadě USA až po nenadálý průlom a fenomenální úspěch Nirvany a kontroverzní manželství s Courtney Love. Nesmírně ostýchavý Cobain, neschopný vyrovnat se s tíhou slávy v rozhovorech působí jako osamělý a do sebe stáhnutý člověk hluboce poznamenaný nešťastným dětstvím. Režisér A. J. Schnack se rozhodl nepoužít záběry Kurta Cobaina a namísto toho jej nechat promluvit za sebe; obrazové pozadí této zpovědi tvoří neutěšená dřevařská města a průmyslové krajiny, jež se podílely na formování této výrazné osobnosti. (Siriuss)

(více)

Recenze (57)

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a velmi neortodoxní dokument o poslední velké personě rocku. Rozhovory s Kurtem Cobainem odkrývají jeho život, osobnost i názory a hlavně ho zbavují nánosu pomluv, legend a patosu. Dokument je složen vedle samotných rozhovorů a muziky, kterou Kurt poslouchal, ze zajímavých obrazů z Aberdeenu, Olympie a Seattlu. Divák tak má možnost shlédnout tato docela hezká a zajímavá místa, ve kterých žil frontman Nirvany. V závěru se mi velmi líbilo zamyšlení Kurta nad tím, proč už mladí lidé nemají rádi rock'n'roll a jak ho v budoucnu (tedy nyní) kompletně přestanou prožívat stejně jako život, který nahradí virtuální realitou, do které budou neustále ponořeni a ve které budou taky chodit na večírky. On to nebyl jen skvělej hudebník, ale i vizionář... ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý dokument, ke kterému ale mám spoustu výtek.Režisér zvolil jako podkres ke Kurtovu vyprávění záběry na Aberdeen, Olympii, Seattle - to by ještě šlo. Člověk se aspoň dozvěděl, jak to tam vypadá. Ovšem záběry do tváří naprosto cizích lidí mě také rušily a to velmi. Přiznám se, že jsem si dokument pustila podruhé a jenom poslouchala. Dalším problémem je předloha - Michael Azerrad byl oficiální životopisec Kurta Cobaina, který mu byl "přidělen" jeho nahrávací společností. Kdo jen trochu zná Kurtovu osobnost, musí mu být jasné, jak tehdy bral rozhovory vážně. Azerrad sám řekl, že někdy byl Kurt tak upřímný, až to bolelo, a někdy sám poznal, že lže, nebo přehání. Everett True, který napsal knihu "Nirvana - pravdivý příběh" někdy u těchto rozhovorů byl a párkrát se zmínil, že si Kurt dost vymýšlel (zvlášť, když se hovor konal jen po telefonu). Abych to shrnula - poslouchat Kurtův hlas bylo příjemné, ale jeho výpovědi jsou třeba brát s rezervou. A to dost velkou... ()

Reklama

TwoFace 

všechny recenze uživatele

Vlastně ani nevím, co napsat. Tenhle film je vlastně hodinu a půl dlouhou nahrávkou Kurtovy, jestli to tak mohu říct, zpovědi. Od jeho dětství, přes jeho dospívání až po dospělost. Jeho životní názory, pohled na svět,… Neuvěřitelně silná a autentická zpověď člověka, který viděl svět jinak než lidi kolem něj. I po dvaceti letech Kurtova smrt stále bolí. ()

Shogin 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavý nápad, ale ta obrazová stránka mi vadila a způsobila, že jsem ztěží film dokoukal dokonce a to mám Nirvanu opravdu rád. Kurtovi zpovědi bych si proto býval radši přečetl... kdyby to bylo klasicky natočeno s Kurtem, Nirvanou a jejich hudbou, tak bych byl spokojen, ale takto mi to nesedlo a působilo dojmem určité prázdnoty... ()

Destinytte 

všechny recenze uživatele

Tak Kurt.. On je TOP, originál, někdo, kdo mi vždycky dokáže vzít dech, ale děsně mě štve, že už nemám šanci ožrat se na jeho koncertu. A tak vůbec.. jeho slova prostě měla smysl, ať mluvil o čemkoliv.. měl co říct a uměl to dobře podat. Má krásnej hlas, kterej se moc dobře poslouchá a mně tahle hodina a půl vyprávění o jeho životě přišla hrozně málo, protože čím víc jsem slyšela, tím jsem zjistila, že toho máme společnýho mnohem víc, než to vypadalo. Chtěla bych slyšet víc. Co se mi ale vážně nelíbilo, bylo to, co mělo jeho slova doplňovat. Obraz byl o ničem. Víc bych ocenila nějaké sestřihy videí, kde Kurt SKUTEČNĚ je. Nebo alespoň jeho fotky. Protože na tohle se nedalo koukat, spíš jsem jen poslouchala (asi jako většina). Takže hodně slabý tři hvězdičky. Škoda. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama