Reklama

Reklama

Der rote Elvis

  • Slovensko Červený Elvis (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Nemecký dokument o slávnom zosnulom americkom spevákovi a hercovi Deanovi Reedovi, ktorý sa po usadení v roku 1973 vo východnom Nemecku stal obrovskou hviezdou... (westerns)

Recenze (3)

zeyer 

všechny recenze uživatele

Dokument s hranými prvky ukazuje období životní etapu zpěváka Deana Reeda v Německé demokratické republice. Příjezd hvězdy je spojen s euforií - emigrant ze Západu na Východ, z kterého těží komunistický režim. Politické nadšení zpěváka, které působí upřímně a přesvědčivě, jeho protest proti válce ve Vietnamu a angažmá v Chille je odměňováno poměrně luxusními životními podmínkami a nabídkami na účinkování v prestižních východoněmeckých filmech. Ze zpěváka se tak stává i herec. V dokumentu hovoří kolegové, politici (mj. Egon Krenz, který v říjnu 1989 převzal vládu po Honeckerovi) a manželka Deana Reeda Wiebke. Jak jde čas, "hvězda naruby" začíná chápat, že neudělal s NDR zas takové terno, že nezmění světový řád, že v USA nebude vítán jako hrdina. To dokument naznačuje sice jen implicitně, ale konkrétněji to prozrazují jeho narůstající deprese, milostné avantýry, závislosti a rodinná krize, která se vrací jako bumerang. Smutným koncem je nejasnostmi opředená sebevražda. Jde o výborný dokument ukazující netradiční životní dráhu. ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Velmi chvályhodný počin. Východní Němci nám byli velmi dlužni zmapování osudů nejbizarnější showbizové postavičky tábora míru. Dokument o jedné z nejžádanějších komodit v rámci RVHP sice místy postrádá větší spád a velmi mi chyběl komentář Mistra Gotta (z Čechů se v ukázce z Zpívej kovboji mihne jen Vašek Neckář), ale Reedův životní osud je natolik podivuhodný, že se rozhodně nudit nebudete. Hodně prostoru je věnováno Reedově méně známému působení v Chile, epizodnímu návratu do USA a jeho četným milenkám. Venceremos! ()

Reklama

Reklama