Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Štědrý den, Hirono Hiro potká dívku, jež honí zloděje, který jí ukradl kabelku. Dívka se jmenuje Miyamura Miyako. Později zjistí, že Miyako chodí na stejnou školu, jako on. Začnou se přátelit. To se ale nelíbí Hirovu příteli z dětství, Shindou Keiovi, který je do Miyako zamilovaný. Souběžně s tímto příběhem se v anime vypráví ještě příběh druhý, jehož hlavní postavou je Asou Renji. Ten jednou potká na opuštěné vlakové stanici, kam si chodí číst, dívku Shindou Chihiro. Záhy se dozví, že Chihiro trpí zvláštním druhem amnézie, kdy se jí paměť uchovává pouze po dobu 13 hodin. Také zjistí Čihiřin životní sen - napsat román, který ale kvůli jejímu stavu není schopná uskutečnit. Renji se jí rozhodne pomoci. (ovcak)

(více)

Recenze (19)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V podstatě souhlasím s Mandelbrotem, ale na rozdíl od něj mám jednu zásadnější výhradu. Nemohl jsem se zbavit pocitu, že snaha o uvěřitelnost či skutečnost chování a prožívání postav IMHO často ustupuje snaze dojmout diváka. Jenže, může mě dojmout něco, co mi nepřipadá skutečné? Chvílemi jsem měl pocit, že autoři hrají s divákem následující nefér hru... Divák, kterému se ef nelíbí, by si měl začít připadat provinile a říkat si:"Nejsem zlý člověk, když mě to nedojímá, ba otravuje mě to?" Přesto mě v poslední třetině příběh Čihiro přeci jen oslovil. Lepší *** pro mě, věřím ale, že obecně bude ef hodnoceno výrazně lépe (takže asi doporučuji?). ()

pivo 

všechny recenze uživatele

Po prvom dieli by si človek mohol myslieť, že pôjde o príjemnú romantickú komédiu, ale už od ďalšieho dielu sa všetko zmení na naozajstnú drámu. A podľa mňa išlo o dosť náročnú drámu, kde o vypäté situácie nebola núdza. Tvorcovia nechali postavy fakt trpieť. Hoci mám pocit, že väčšine sa páčila línia s Chihiro, u mňa to bolo presne naopak. Obe línie sa však našťastie vôbec nebijú, takže anime pôsobí konzistentne. Musím pochváliť animáciu, ktorá je fakt vynikajúca a rovnako aj hudba. Občas som aj zabudol, že tie postavy nie sú skutočné, myslím, že by sa od nich mohli učiť hrať aj reálni herci. Za najkrajší diel považujem desiaty, v ktorom sú zároven dve najkrajšie scény z celého anime. 5* nedávam hlavne preto, že ma to zo začiatku až tak nechytilo a ani na konci som nebol až taký dojatý. Ale rozhodne neľutujem čas strávený s týmto anime. ()

Reklama

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

Máš nějaké vzpomínky, které nechceš zapomenout? Emocionálně a také vizuálně jedno z nejpůsobivějších anime tohoto roku. Příběh se soustředí na trojici potenciálních párů a vývoj jejich vztahů. Není nijak složitý, ale je velice citlivě vyprávěn a vyznění jednotlivých scén je podpořeno nápaditou obrazovou stránkou, kdy styl kresby, použité barvy nebo i třeba nápisy pomáhají vyjadřovat psychické rozpoložení postav. Z nich je asi nejzajímavější dívka Čihiro, které byl v seriálu svěřen nejsmutnější úděl, kdy se každý den učí poznávat svět, jen aby se jí znovu a znovu rozplinul před očima, ale přesto se nehodlá vzdát své šance na štěstí. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že by byl seriál lepší bez posledního dílu.... A co že vlastně znamená to "ef" v názvu? Odpověď dají první písmena názvů jednotlivých epizod - euphoric field. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

ef: A Tale of Memories je veľmi kvalitné anime, ktoré rozoberá vážne témy. Dva najlepšie charaktery sú dievčatá a to Chihiro a Miyako, tieto dve priniesli do ef: A Tale of Memories obrovskú kvalitu. Miyako sa bojí straty osoby, ktorú by milovala a Chihiro má svoj svet obmedzený len na trinásť hodín, lebo len to si je schopná zapamätať. Miyako to má z predošlých skúseností a Chihiro mala nehodu. Chlapci sú v tomto prípade bežné anime charaktery, ktoré veľmi nevybočujú z radu a sú tu na to aby pomáhali nežnejšiemu pohlaviu. Dostanem sa teraz k podstate prečo je toto anime krásne, prípadne prečo ho treba vidieť. V tomto anime sa čaká na zlom čo sa udeje v ženských charakteroch, kedy si nechajú či nenechajú pomôcť. To je podstata a tento zlom môže byť veľmi krehký a krásny v tom samotnom jeho pochopení. Tieto zlomy sa dajú vidieť v dvoch prípadoch – scéna s telefónnou búdkou a práca s denníkom a jeho používanie (prípadne pamätanie si niečoho ; ten kto videl vie o čom hovorím), zároveň sú tieto dva momenty tým najlepším z celého anime. ef: A Tale of Memories je jeden nádherný príbeh plný pravého života. Na ukážku jedna z nádherných právd, ktorá v anime zaznela SPOILER : „Vášeň je ako jazda z kopca, akonáhle tomu prepadneš nedá sa zastaviť. Naopak láska je ako chôdza do kopca, cestou hore musíš dávať pozor a prekonávať prekážky. Tí prekonávajúci prekážky tvoria pár, zatiaľ čo tí nezadržateľní sú milenci.“ A po tomto nasleduje scéna kde sú chlapec a dievča spolu na šikmej ceste/kopci (ja si myslím, že maximálny vrchol toto si treba všimnúť). Pokračovanie http://www.csfd.cz/film/254708-ef-a-tale-of-melodies/. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná romance z úchvatnou hudbou, sympatickými postavami a jakousi snahou o innovativnost (velmi odlehčená verze Bakemonogatari), která kupodivu slušně vychází a navíc není rušivá a dokáže člověka opravdu upoutat (viz. vynikající scéna v telefonní budce s postupně ubývajícími kredity na tel.kartě).ef je podobný seriál jako o rok mladší seriál True Tears, narozdíl od něj líp zvládá finále i práci s postavami.Osobně jsem spokojen, jen mě trochu zamrzel předvídatelný konec, ale to v rámci žánru asi tvůrcům nemůžu zazlívat.Čisté 4*. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama