Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

6thSun 

všechny recenze uživatele

V romanticko/bytostné rovině to jde (zejména ve druhém díle) na samou dřeň emocí a v mnoha momentech vytváří úchvatně dojemné minikatarze. Na škodu může být přece jenom zatraceně dlouhá stopáž a pro někoho možná i to, že hlavní představitel Eddie Redmayne vypadá jako Fanda Straků, neboli nejtrapnější fotbalový kouč všech dob. Každopádně jde o strhující zážitek hodný zhlédnutí. 85% ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Veľmi skromné v slovných výpovediach postáv, silné v zachytení nevypovedaného. Som rada za nové zachytenie vojny cez pohľad tunelárov. Skresala by som množstvo a explicitnosť spoločných scén Isabelle a Stephena. Som nadšená z ľahkej letnej, povznášajúcej hudby Nicholasa Hoopera a z nádherného pohľadu ako z obrazu Caspara Davida Friedricha http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/The_Abbey_in_the_Oakwood.jpg Závidím maďarskej produkcii, že opäť mala možnosť pracovať na niečom tak vydarenom a vizuálne krásnom. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Z dielne BBC vzišiel ďalší pôsobivý titul, ktorý je na televízny film kvalitatívne lepší, než mnoho iných vojnových romantických drám. Šablónovitý príbeh o vojne a bolestnej láske, prelínaný znamenitými retrospektívami, ktoré vôbec nevyznievali rušivo, naopak. Romantické scény na francúzskom vidieku boli natočené poeticky, sugestívne a citlivo, zatiaľ čo prvá svetová vojna v zákopoch ma ohúrila veľkolepou výpravou a zároveň prepracovanou psychológiou jednotlivých vojakov. Celkovo mi to z hľadiska prvotriedneho spracovania a tragického deja veľmi pripomínalo Wrightovo Pokánie. Je to blízko k 5 hviezdičkám, no občas ma nudilo až príliš pomalé tempo rozprávania a chýbala mi tu nadpozemská hudba Marianelliho. Redmayne a Poésy vynikajúci, atmosféra je smutná a podmanivá a už teraz sa teším na to, keď sa mi dostane do rúk literárna predloha... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Ach, ten klavír, který nepřestane hrát ani po třech hodinách filmové stopáže. Stále si v mysli představujete klávesy a melodie vás zcela pohltí.. Toto válečné drama mi bylo doporučeno jednou sličnou slečnou, tak doufám, že ji můj komentář a hodnocení příliš nezklamou. Nuže. Naprosto epický příběh o veliké lásce dvou mladých lidí, kterým se do cesty připlete první světová válka, svině jedna. V prvopočátku samotného vyprávění, v retrospektivní vsuvce, zjišťujeme, kterak mladičký klučík svede vdanou slečnu a společně prchají za kopečky. Pak jsou však záhadnými okolnostmi rozděleni a mladý voják pak téměř celý zbytek filmu prolézá zákopy, vzpomíná, jak to bylo tehdá fajn, a vůbec se snaží všemožně přežít. Opravdu mne potěšily výkony mi takměř neznámých herců, kde se mi zvláště líbila maličko šilhající Isabell. Pak jsem byl docela unešen výbornou atmosférou, kdy na frontě v zákopech divák skutečně cítil, že válka je opravdu na hovno a zvláště pak, když umřete. S mnohými postavami jsem hluboce soucítil, až mi z toho bylo úzko a naplňovaly mne rozporuplné pocity. Na jednu stranu mne těšilo, že je to vše skutečně o válce, kde "happyendy" nelemují každý zákop. Na druhou stranu mě to občas rozhněvalo, když už jsem některým držel palce a onen osud se jim poskládal trochu jinak do cesty. Obdivuji celkovou kvalitu na vzdor tomu, že šlo o TV film. Nicméně mi to vše přišlo místy patetické a roztahané, až jsem chtěl popohnat čas a zrychlit vývoj situace. Celkově tedy náramná spokojenost, ač k dokonalosti ještě krůček chyběl. 85% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem se dostal na doporučení od uživatele gogo76. Přiznám se, že jinak bych se k němu docela těžko dostal. Vůbec nic jsem o něm nevěděl a ani herci nejsou zrovna extraliga, abych se přes ně k takovému filmu dostal. Nicméně pokud nejsou vzhledově extraliga, v tomto filmu se herci předvedli více než dobře. Do toho skvělá hudba. Vysloveně skvělá, protože na televizní film by mohla být daleko horší nebo minimálně průměrnější a až epický příběh, který ve třech hodinách dokáže chvilkově nudit, ale jakmile se dostanete do zákopové války 1. Světová války, okamžitě na ty okamžiky zapomenete. A závěr? Ten by se měl zařadit do bible televizních filmů, protože je neuvěřitelně krásný. Už dlouho jsem z válečného filmu necítil atmosféru války tak silně, jako právě u tohoto filmu . ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku, predovšetkým v metropole Budapešť. (MikaelSVK)
  • Po rozhlasové (1997) a divadelní inscenaci (2010) se jedná celkově o třetí adaptaci jedné z nejprodávanějších a nejoblébenějších knih Velké Británie. (Conspi)
  • Autorem stejnojmenné literární předlohy z roku 1993 je Brit Sebastian Faulks. "Birdsong" je součástí knižní trilogie pojednávající o životě Stephena Wraysforda. (Conspi)

Reklama

Reklama