Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dalo by se říci, že umění kuchařské je daleko náročnější než umění klasické. Každý „klasický“ umělecký obor se zaměřuje většinou jen na jeden z lidských smyslů. Mistr kuchař se musí připravit na posuzování a hodnocení svých děl hned několika receptory najednou. Příprava konzumovatelných artefaktů se však může proměnit i v adrenalinový sport, a to díky jejich tvorbě ze surovin, které mohou lidské smysly silně utlumit. Tohoto netradičního prožitku se bohužel dostane porotě při výběru nástupce mistra kuchaře pro nejlepší restauraci v Jižní Koreji. Jeden z kandidátů, Seong-Chan, je po neúspěšné přípravě jedovaté ryby profesionálně znemožněn a odchází do ústraní. Pěstuje na venkově zeleninu a vaří už jen pro svého dědečka a pár přátel. Ti ho chtějí dostat zpět k vaření a tak využijí jedinečné události, které prostě nemůže žádný korejský kuchař odolat. Do země se vrací z Japonska nůž, který patřil dvornímu kuchaři posledního korejského císaře. Soutěž v kuchařském umění má určit, kdo je hoden stát se jeho nástupcem a držitelem tohoto památného nože. Seong-Chan se tedy po dlouhém přemlouvání přihlásí, ale jen proto, že mezi mnoha soupeři bude i jeho bývalý protivník. (Ketri)

(více)

Recenze (16)

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Krásný a těžko uvěřitelný příběh v kostýmu téměř legendy, u kterého jsem ale nejvíc ze všeho vnímala hlad. Ano, jídlo je největším plusem tohoto filmu a zároveň i kamenem úrazu pro diváka, který nemá doma v lednici nic než pivo a rum. Já osobně jsem během sledování naslintala všude kolem a slavnostně slíbila sama sobě, že nejen okusím korejskou kuchyni, ale naučím se i některá jídla připravovat. Ňam! 80% ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Film takříkajíc z oboru, akorát že moje umění začíná loupáním brambor a končí u vaření čaje. Soutěže o to, kdo bude králem šéfkuchařů, se účastní řada špičkových odborníků, ale vítěz může být pochopitelně jen jeden. PS: Před tímhle filmem doporučuju silně se zásobit poživatinami, protože jinak byste mohli u sledování trpět, takové pivko a něco slaného by mělo odehnat veškeré zlé myšlenky. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Korejské filmy o jídle mají vždy něco do sebe. Dokonale dokáží provázat atmosféru vaření i života dohromady. Ikdyž maso nejím, věřím, že si mnozí při sledování zaslintají. Já jsem ale měla mnohem větší problémy u Antique. Děj je promyšlený a poměrně poutavý, takže na nudu není čas. Atmosféru dokonale dobarvuje hudba a prostředí. Přítomnost Ha-na Lee mě potěšila. 4* ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Či gurmán,či dobrodruh alebo hocikto kto sa chce zasmiať si tu môže nájsť svoje pre seba ... pre mňa jeden z najlepších napínavých filmoch s gastronomickou tematikou.Na začiatku filmu sme svedkami otravy z ryby fugu ....v minulosti množstvo ľudí na to zomieralo a stávalo sa niekedy, že tí ľudia zrazu ožili počas svojho pohrebu (preto potom otrávených pochovávali neskôršie) p.s- fugi je vraj vynikajúca v sushi,treba okoštovať! ;) (8/10) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Příznivcům korejské kuchyně předem radím, aby se před zhlédnutím Sikkaek pořádně nadlábli, jelikož jim zcela jistě budou z té gurmánské přehlídky kapat z úst sliny. Z korejských filmů jde na mě místy hlad, ale tohle je vrchol. Hotové kulinářské orgie. Ale snímek není jen o přípravě lákavých pokrmů, dynamicky podaném klání kuchtíků, které zvýrazňuje souboj odvěkých rivalů na ostří nože... Sikkaek dokáže zatnout čepel do hloubky. I díky lidské rovině příběhu, Sung-chanově krávě a dalším faktorům se mi několikrát draly do očí slzy a po konci filmu mě prostoupil zvláštní povznášející pocit, který se dostavuje vždy, když vidím něco brilantního. Kdybych v korejské restauraci před pár dny nebyl, ihned tam běžím. :) 9/10 ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Snímek pracuje s motivy úspěšné eponymní grafické novely, tzv. manhwy, v níž se autor, populární jihokorejský manhwa spisovatel Young-man Huh ("Chameleon's Poem" ("카멜레온의 시"), 1986)), "Heo Heo Dongui Bogam" ("허허 동의보감"), 2013)), zaměřuje na konflikt mezi dvěma kuchařskými rivaly, Kang-woo Kim a Won-hee Lim. První zmíněný, jihokorejský herec Kang-woo, se pro co nejdokonalejší seznámení s gastronomickým oborem přihlásil na speciální takřka dvouměsíční kuchařský kurz, v němž podstoupil lekce vaření a odborné přípravy teplých i studených pokrmů. V rámci kurzu navštívil herec dokonce i jatka, z nichž si, dle vlastních slov, odnesl velice smíšené pocity, neboť právě díky této návštěvě pochopil, jak zpracování masa ve skutečnosti opravdu vypadá. V několika filmových scénách lze herce spatřit v blízkosti skotu. Před natáčením snímku se herec vydal na desetidenní návštěvu lokální chovatelské farmy, kde měl možnost seznámit se s postupy krmení a celkové péče o dobytek. Dle vlastních slov si dokonce s několika kusy vyšel i na krátkou procházku. "Bylo to jako práce s velmi citlivou herečkou". (Conspi)

Reklama

Reklama