Divoká a nespoutaná je příroda Jižní Ameriky - alespoň takovou ji známe z atraktivních přírodopisných filmů. Málokdy nám ale kamera ukáže, že tento přírodní ráj se pomalu stává iluzí, malým kouskem země uprostřed rozlehlé zdevastované krajiny. Režisér a biolog Pavel Bezouška se do Jižní Ameriky opakovaně vypravil a z amazonských pralesů a podhůří Kordiliér přináší svědectví nejen o bezohledném ničení přírody, ale také o jeho dramatických společenských důsledcích. (oficiální text distributora)
igi B.
Hm, pantáta Bezouška >objevuje< Ameriku... A k tomu trošku mudrování vlastně víc o ničem než o všem... Tak doufám, že po našich pánech výletnících se to tam v pralesech zase všechno vyřešilo a napravilo, blablabla... °-/ . . . A co jako? Můžu si taky vzít na cestu videokameru a prodat to homevideo televizi >mé< služby...? - - - - - (Poprvé viděno 14.6.2011 na /pro někoho/ zjevně >rajském prostoru< , hodnocení 14., komentář zde jako druhý - 14.6.2011)(14.6.2011)
conery1
Ako vyzerá turistický sen? Všetky tie atraktívne snímky o prírode ukazujú prísne chránené územia. Výkladnú skriňu ustupujúcej divočiny. Málo koho zaujíma, ako to vyzerá na väčšine povrchu našej planéty, za " plotom " národných parkov, tam kde je realita. Dokument nám pomôže nahliadnuť za kulisy a opustiť raj. " Stred Chille - púšť vytvorená človekom. Tu všade rástli stromy, medzi nimi preháňajúca sa zver, s Indiánmi v pätách. Pre bielych osadníkov boli lesy nepriateľom, s ktorým treba bojovať. Bojovali ohňom, mačatami a potom pár rokov obrábali pôdu, pokiaľ bola úrodná. Po nich prišli pastieri, aby ich stáda spásli trávu a za nimi ostala vyprahnutá krajina. A všetci sa pobrali o kus ďalej.Kaktusy prišli akosi samé." Reálny príbeh o reálnom stave prírody. V tomto prípade Strednej a Južnej Ameriky. Nie je to krutá realita iba o prírode, ale aj o obyvateľoch, ktorí sú jej súčasťou. Opúšťajúci tradície a kmeňové tabu, sa snažia prispôsobiť bielym prisťahovalcom, ktorí ich pripravili o domovy, prirodzený spôsob života, panenskú prírodu. A spolu s nimi sa vytráca aj ich múdrosť. " Keď rúbu stromy a vypaľujú les, je to ako keby pálili knihy bez toho, aby si ich prečítali. A pritom je v nich ukrytá hlboká múdrosť a znalosti." Tento a dokumenty podobné, by sa mali premietať na školách, aby už konečne prišla generácia uvedomujúca si obludnosť nášho konania. " Boli sme už varovaní. Aký osud nás očakáva ak sa nezmeníme a neurobíme nápravu ? Boh a dejiny si budú naše skutky pamätať." AL GORE(10.6.2011)