Reklama

Reklama

Znásilnění: Utrpení žen v Kongu

  • Česko Kongo: hluboké ticho (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Dokument HBO nás zavádí do válkou zničeného Konga, kde od r. 1998 byly statisíce žen znásilněny vojáky z obou znepřátelených stran. Filmařka Lisa F. Jacksonová natočila strhující snímek o traumatizovaných obětech násilí, jež strach a zahanbení nutí mlčet.
Dokument z původní produkce HBO nás zavádí do válkou zničené Demokratické republiky Kongo, kde od roku 1998 zahynuly čtyři miliony lidí a statisíce žen bylo uneseno, znásilněno a mučeno nejen zahraničními vojáky, ale i těmi, kdo je měly chránit - členy konžské armády. Filmařka Lisa F. Jacksonová, držitelka ceny Emmy, která byla v pětadvaceti sama znásilněna třemi muži, se se štábem vydala hluboko na území Konga, aby zjistila, co se tam stalo a proč. Hovořila nejen s mírovými aktivisty, lékaři a se dvěma skupinami násilníků, kteří jsou stále vojáky konžské armády, a o tom, co dělali, vyprávějí s děsivou upřímností, ale hlavně se setkala s traumatizovanými oběťmi znásilnění. Se ženami, které sice za své ponížení nemohou, ale rodiny i společnost je považují za pošpiněné a zavrhují je. Strach i zahanbení, jež ty, co znásilnění přežily, dodnes prožívají, je nutí mlčet a svět je k jejich utrpení lhostejný… (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Bombikovic

Bombikovic (hodnocení, recenze)

Dokument mi prijde celkem nevyvazeny, protoze od zacatku prezentuje nasilniky jako zrudy, ktere jsou puvodcem tohoto problemu. Tento problem vsak nezacina znasilnenim, to je az nasledek. V zadnem pripade se nesnazim tyto nasilniky zbavovat jejich viny, ale snazim se poukazat na to, ze koreny celeho problemu jsou daleko hloubeji a je treba se zamyslet nad puvodem pohnutek techto muzu, jejichz chovani je pouze odrazem stavu cele drancovane spolecnosti v Kongu. Pro pochopeni cele problematiky doporucuju napriklad cesky dokument Slzy Konga.

Reklama

Reklama