Reklama

Reklama

Strach(y) ze tmy

  • Francie Peur(s) du noir (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dotek pavoučích nohou na lidské kůži… Nevysvětlitelné zvuky uprostřed noci v cizím domě… Injekční jehla, která se přibližuje blíž a blíž… Bílé tesáky rozzuřeného psa… Deset světoznámých komiksových tvůrců oživilo odvěký strach ze tmy a vytvořilo jedinečný animovaný film. Film otvírá příběh chlapce, který se stane obětí atraktivní dívky. Volně navazuje noční můra malé japonské holčičky Sumako, která se ne a ne probudit. V dalším zlém snu mizí lidé, neznámo proč, v hlubinách bažiny. Ticho přeruší děsivý štěkot smečky psů, se kterými se po svém panství prochází španělský šlechtic. Pán s knírkem zase přijde na to, že v domě, kde hledal úkryt, není všechno zcela v pořádku. Celým filmem se cyklicky prolíná úvaha nad stavem lidstva, kterou doplňují uhrančivé abstraktní obrazy. (Febiofest)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (76)

Philippa 

všechny recenze uživatele

Anifest 2008. Musím dát uživateli Radko za pravdu v plné míře. Svázání jednotlivých "strachů" působí trochu pateticky. Jednotlivě by se alespoň polovině epizodek nedalo vytknout téměř nic, ba naopak daly by se opěvovat. Skvěle animátorsky provedené. U některých použití pouze černé a bílé barvy, u jiných naopak úplná absence předchozích a použití pouze odstínů šedé. Příběh se psy mi připomínal tak trochu "kafkovskou" animaci. Srach(y) ze tmy neurazí ,ale zůstalo po nich docela prázdno. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[LFŠ 2008] Animovaný film skložený z 6 částí, vytvořených různými režiséry/kreslíři. VŠECHNY jsou opravdu moc pěkně kreslené, pokaždé jiným stylem, což je klad. Scénáře jsou jednoduché a nedotažené, což je zápor. Jak zmiňují i další, jednotlivě by povídky působily lépe! 1) První příběh vypráví o pánu, kterému se rádi čas od času utrhnou psi ze řetězu. Hodnocení 1/5 : naprosto nenápaditý příběh, skoro bych řekl nudný. 2) Druhý je o klukovi, který rád sbíral brouky a podobnou hmyzí havěť. Hodnocení 3/5 : jeden z mála dotažených příběhů, ale ani zde se moc nepracuje s možnostmi strachu, spíše lehkého odporu. 3) Další je o malé japonské holčičce, kterou trápí noční můry. Hodnocení 2/5 : opět nenápaditý příběh s nestrašidelným zpracováním, velmi nedotažené. 4) Čtvrtý je příběh o tajemné bestii, která měla na svědomí několik lidských životů. Hodnocení : 2/5 : nuda nuda, nic překvapivého. 5) Pátá část je odlišná - ženský hlas vypráví o svém strachu z nejrůznějších každodenních situací, o obavě o své čisté svědomí atd. Hodnocení 1/5 : docela zajímavé, ale nijak zvlášť. Monolog je podbarven měnícími se geometrickými obrazci. 6) Šestá a poslední část je jednoznačně nejzajímavější a divák se konečně dočká nějakého napětí !!! Povídka také dokonale (a hlavně jako jediná!!) pracuje se samotným názvem filmu, protože se jedná o příběh muže v temném domě, kde hrdina (a divák) vidí pouze malinký výřez světa ve světle baterky. Škoda jen, že příběh není moc ukončený, ale jednoznačně nejlepší a ostatní části vysoce převyšující povídka. Hodnocení : 4,5/5. Závěr: zklamání, především v podobě nenápaditých scénářů. Celkové průměrné hodnocení je 2,25. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Sapr-chválím a tajně doufám, že podobných zapadlých kousků běhá po světě více a já je budu postupně oběvovat (po asi měsíci koukám, že jsem tu mrdnul hezké ě do slova objevovat..no, nechám to tu jako demonstraci své omylnosti :D .........zpět k filmu ). Je tam cronenbergovsky nepříjemný a znepokojivý bodyhorror, francouzská variace na japonské bubákarny, depkoidní abstrakce, jeden hodně vymazlený strašidelný barák, brněnský drak :D a pár vzteklejch čoklů, kteří asi nesli nějákou myšlenku kterou jsem úplně zdárně teda nerozšifroval. Výtvarná řešení jsou hodně osobitá a je jasné, že né každému sedne všechno... Mě třeba trošku drala forma hmyzácké povídky, ale zase uznávám, že v kombinaci s tím příběhem to mělo svůj efekt. + rozumná minutáž = bavil jsem se jak malej kluk. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zabijákem filmů jako je tenhle je jedna věc - očekávání, ono totiž nikdy nedostanete to co byste předpokládali. Já sem film viděl na doporučení a byl sem sakra překvapenej, sice by sem klidně oželel meziscény s hlasem ženštiny a grafickejma prostocvikama (ač mi byli svým obsahem dosti blízko), některé příběhy jsou výborné (ať už příběhem, nebo výtvarnem), jiné jsou trochu horší, ale jako celek (i se skvělou hudbou) funguje všechno perfektně, jen bych to považoval za cokoli jiného, než filmový horor. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Úžasný nápad s propojením bizarních a děsivých povídek v černobílém kabátku. Jen to má jednu obrovskou vadu, jedná se o naprosto nedomrlou podívanou s rádoby art přesahem, jež nabídne pouze neotřelý vizuální zážitek. Největší podíl na tom mají scénáře. Paradoxně motiv na téma "strachu ze tmy" je prakticky pouze v poslední povídce, která jak už většina nakousla, patří k tomu nejzdařilejšímu. Sugestivní cestu do nitra strachu bych si představoval opravdu jinak než takto. Nejedná se dle mě ani o ucelený koncept, i když pokud je to záměr, tak budiž. Minimalistická animace, která je pro každé vyprávění ztvárněna odlišně (co příběh, to jiný autor), mi přišla skvěle padnoucí ke každému z nich, ale to nic nemění na menším zklamání. Každopádně nevadí, rozhodně se nejedná o ztrátu času, protože Strach(y) ze tmy jsou svojí temností v animovaném světe tak trochu unikátem. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama