Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (311)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Dojemný a poutavý, i když krutý příběh somálské dívky Waris Dirie, která utíká od své rodiny a osud ji zanese až do Velké Británie. Waris zde přežívá, jak se dá a nakonec se z ní shodou okolností stává ikona módního světa a uznávaná fotomodelka. I když by mohla být Waris spokojená, stále si nese s sebou krutou zkušenost a ránu z dětství, kdy byla jako všechny somálské ženy obřezána a ošklivě zjizvena. Nakonec Waris vystupuje jako představitelka a mluvčí všech žen, které byly tímto barbarským způsobem pošramoceny. Film je natočen ve zvláštním duchu, chvíli jsem si myslel, že jde o komedii a chvílemi se vám až tají dech nad krutostmi tohoto světa, které mi neznáme. Liya Kebede je zde naprosto perfektní. Zcela s pochopením a reálností zahrála ženu, která až teprve v cizím světě poznává skutečný život a to, jak v její zemi ženy trpí zbytečnými zaostalými tradicemi. Film rozhodně není na 5 hvězdiček, ale dal bych 4, kdybych se chvílemi opravdu nenudil. Některé pasáže jsou zbytečné a mohly být vynechány, film by nepůsobil tak zdlouhavě. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film má natolik zajímavý příběh, který napsal sám život, že prostě stojí a něm. Naštěstí i herecky je to velmi povedené, takže se podařilo stvořit něco, co má hlavu a patu a ty potřebné, silné emoce se z toho dobře přenášejí. Romantika mi tu přišla trochu nadbytečná, naštěstí se objevuje v malé míře. Velmi dobré. ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Kvalitni film nedela jen zavazne tema. Pokud si autor vybere neco jako zenskou obrizku, rozhodne si tim alespon zajisti, ze se o nem bude mluvit. Aby ale jeho snimek nesklouzl k poucujici nude, musi prihodit jeste „neco“ navic. Zajimave herce. Nadhled. Vypjate emocionalni sceny. A presne tohle vsechno Kvet pouste obsahuje. Chvilemi se pousmejete, chvilemi ukapne velka slza. Po zhlednuti vam mozna prebehne i mraz po zadech. Skoda jen, ze misty smutne zabery hranici s pateticnosti. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Příběh je to velmi silný, ale filmové zpracování ničím neohromí, bylo spíše průměrné. Hlavně v první třetině postrádá jednání některých postav motivaci a scénář je zkratkovitý a nečitelný. V závěru houstnou dramatické pasáže a snímek vyvíjí vcelku úspěšně značný tlak na emoce, ale tenhle snímek asi prostě není můj šálek kávy. Není snadné točit podle skutečných událostí, a tvůrci tohoto filmu to nepokazili, ale přesto si myslím, že scénář i režie mohly být na vyšší úrovni. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takový ten druh životopisného filmu, který prostě musíte vidět, protože je o životě kolem nás v porovnání se životem v Africe. Autoři samozřejmě nezklamali a castingem počínaje a scénářem konče, se do filmařského řemesla opřeli se vší vervou. Zajímavý příběh o velice zajímavé postavě současného světa. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama