Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

leila22 

všechny recenze uživatele

Pre mňa bohužiaľ, veľké sklamanie. Je možné, že som značne bola ovplyvnená knihou, ale aj bez jej prečítania by moje hodnotenie filmu príliš nepridalo. Ženská obriezka je niečo tak veľmi kruté, až neľudské... no napriek tomu sa to stále deje, aj v 21. storočí ! Natočiť o tom film, či napísať knihu nie je zlý nápad. Ak to istým spôsobom pomohlo čo i len pár ľuďom, tak to asi zmysel malo. No knižka mi dala rozhodne viac. To čo som našla vo filme bolo diametrálne odlišné. Samozrejme že do dvojhodinového filmu sa nedá vtesnať všetko to, čo je v knihe pekne rozpísané, no ale aj tak. Uznajte, že sa to dalo natočiť ďaleko lepšie. Síce musím vyzdvihnúť dobrý herecký výkon hlavnej hrdinky, ale nie len že dej neustále skákal z jedného času do druhého, až som sa v tom občas strácala, jej detstvo v Afrike bolo len mierne spomenuté. Rovnako aj návrat domov a stretnutie s matkou po mnohých rokoch - na čo som sa najviac tešila. Zato som mala možnosť sa asi 20 min. z celého filmu pozerať na to, ako z Afričanky robia modelku a fotia ju z každého uhla. To ďakujem, ale skôr si pozriem 3 oriešky pre Popolušku, ak mám chuť na rozprávku. Jednoducho si myslím, že podstatné bolo vynechané, namiesto toho tam bola kopa zbytočností. Táto téma si zaslúžila oveľa viac! ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že pozeráte film, v ktorom dostane chlapík kopačku do gulí . Mňa zamrazí automaticky po celom chrbte a spontánne sa chytím v rozkroku. Po vzhliadnutí tohto snímku, v ktorom sa jedná o odstránenie komplet ženských genitálii, ma išlo doslova poraziť ! ( Somálčania jebnutí! Hned' by som im ruky poodtínal, magorom!!) Odhliadnúc od tohto, je to bezpochyby nádherný príbeh jednoho vzostupu, plný impozantných záberov a namakanej muziky! Ja som vymäkkol... ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bude perlou ve filmovém klubu, např. na ČT2, ovšem ne v kině. Snímek je to skrz naskrz autobiografický a určený pro úzkou skupinu lidí. Příběh je o somálské "Popelce", která se z kmene udržujícího tradici dívčího obřezání dostane přes poušť až do Londýna a odtud na přehlídková mola a titulní strany prestižních časopisů. Ač je to vyprávění veskrz neuvěřitelné, je skutečné a svým způsobem optimistické, protože podává svědectví o tom, že lidská síla, vytrvalost a odvaha jsou těmi nástroji, které nám pomohou dosáhnout, čeho si zamaneme. ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, kdy se mi svírá žaludek a probouzí se ve mě militantní atheista s touhou vyhubit všechny ty, kteří kvůli pohádkám svých babiček a moudrých předků dokáží ničit život jinak smýšlejícím a především bezmocným dětem! Člověk je snad nejkrutější živočich na zemi a ještě se u toho dokáže tvářit, že jsou jeho činy požehnáním. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelka rozhodně zaslouží obdiv nejen pro svoji krásu...., Sally Hawkins je neuvěřitelně sympatické nenapodobitelné trhlé "střevo", rozhodně filmu dodává šťávu. Filmové 2 hodiny utekly jako nic a klidně bych u toho ješta vydržela déle, abych se dozvěděla, jak to dopadlo s jejím bratrem, mámou i jejími budoucími láskami. Podstatné téma ženské obřízky je tedy daleko víc šokující, než jsem si před tím myslela. Představa, jak si manžel při svatební noci svoji ženu rozřízne je nanejvýš nechutná a to, že i v dnešní době leckdy i v civilizovaných zemích, podstupuje toto fanatické zvěrstvo denně 6000 muslimských dívek, je nepředstavitelné. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama