Reklama

Reklama

Style Wars

  • USA Style Wars
všechny plakáty

Mezní dokument o newyorkských grafitových válkách, který zachycuje energii a kreativitu b-boy kultury těsně předtím než explodovala do celého světa. Rap, breakdance a graffiti - svatá trojice hiphopu. Tento filmový milník svého žánru zachycuje energii a kreativitu b-boy kultury těsně předtím, než explodovala z New Yorku do celého světa. Za doprovodu klasických old-schoolových jamů Sugarhill Gang, Treacherous Three a Trouble Funk a s odbočkami věnujícím se nové breakdancové scéně, Style wars popisují bitvu mezi oficiálními představiteli New Yorku a odhodlanými graffiti umělci (nebo vandaly, záleží na úhlu pohledu), kteří z městských vlaků metra učinili svá plátna. Plné radostných záběrů těchto mladých virtuózů zdokonalujících své umění, Style wars jsou nesmazatelným záznamem umění, které povstalo z ulice. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

zmess 

všechny recenze uživatele

Kultová graffiti záležitosť, ktorá vás v prvej minúte naloží do vlaku zmaľovaného end-to-end krásne znázornenou atmosférou vtedajšieho NYC a počiatkov graffiti a hip-hopu vôbec, a v poslednej vypľuvne do zamyslenia sa nad tým, prečo to asi tí ľudia robia a že to tu určite bude vždy nech robí kto chce čo chce. ()

alanP 

všechny recenze uživatele

Festival moffom 3.4.09 - přemýšlím jestli ty český titulky byly plný hrubek naschvál nebo ne. Dobrej byl policista, co říkal, že neví jestli to je umění, že na to není odborník, ale co ví rozhodně, že se jedná o trestný čin. A pak tehdejší starosta NYC - Koch, ten splet i to heslo první kampaně proti graffiti - “Make Your Mark In Society. Not On Society.” ()

Reklama

nessbeal 

všechny recenze uživatele

They call themselves "writers" because that's what they do. They write their names, among other things, everywhere names they've been given or have chosen for themselves. Most of all, they write in and on subway trains which carry their names from one end of the city to the other. It's called, "bombing," and it has equally assertive counterparts in rap music and break dancing. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

nechovám nijaký zvláštny obdiv ku grafiti, breakdance ma absolútne neberie, hip-hop je pre mňa synonymom priblblého frajerovania a veľkomestskej dekadencie.... ale tento dokument sa mi páčil. Asi najmä vďaka atmosfére New Yorku, a môjmu obľúbenému obdobiu, ku ktorému sa dokument vzťahuje (70's a začiatok 80's). Ale rovnako rád som nazrel na miesta a tváre, ktoré sú spojené s týmto podivným fenoménom. Film je pomerne tendenčný, odporcov sprejerov (ľudia z ulice, z newyorského metra, detektívovia...) vykresluje skôr ako prudérnych suchárov bez zmyslu pre slobodu ducha. Ale možno sa mi to iba zdalo, lebo sám sa medzi takýchto suchárov zaraďujem :) Proste pocit najväčšej spokojnosti počas filmu som mal, keď v závere za zvukov Wagnera vyšli pekne zoradené súpravy newyorského metra v novom, čistom bielom nátere :D .... ale aj tak som niekde v zapadnutom kúte vlastnej mysle cítil nostalgiu za tou počmáranosťou, neupravenosťou a vzdorom ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument bych doporučil minimálně všem hip hoperům a undergroundovým umělcům. Ještě bych zmínil vynikající soundtrack. If you want to know what hip hop is realy all about, see a film called Style Wars – KRS-One. ZUPA: Neopisuj. [citát je ze zadní strany DVD] ()

Zajímavosti (3)

  • Film získal na filmovém festivalu Sundance roku 1983 hlavní cenu dokumentárních filmů. (Clik)
  • Henry Chalfant původně zamýšlel natočit dokument o breakdancingu, ale v průběhu natáčení zjistil, že nemá dost zajímavých záběrů. Zaměřil se proto na graffiti umění a zkombinoval záběry, které vedly k tomu, že se graffiti začlo více spojovat s hip-hopovou kulturou. (Epistemolog)

Reklama

Reklama