foto

Brad Pitt

  • nar. 18.12.1963 (53 let)
    Shawnee, Oklahoma, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Od začátku devadesátých let přitahuje pozornost diváků i médií, ale protože nehýří informacemi ani aférami ze svého soukromí, nezbývá, než si přiznat, že Pitta téměř neznáme.
 
I když dnes nikdo nepochybuje o jeho hereckém talentu, nezapomene přitom ani okomentovat jeho vzhled. Tu tvář už Pittovi nikdo neodpáře, ačkoli tvrdí: „Kašlu na to jak vypadám, a celá ta hysterie okolo mne už mi leze krkem. Nemám nic proti svému tělu ani proti své tváři, ale jestli člověk je nebo není hezký, na tom přece nemá žádnou zásluhu.“ Fakt je, že v začátcích mu vzhled hodně ulehčil. Narodil se v Oklahomě jako nejstarší ze tří dětí silně věřících baptistů. Matka pracovala jako školní psycholog a otec jako manažer dopravní společnosti ve Springfieldu, v rovinatém státě Missouri, kam se rodina brzy po jeho narození přestěhovala. Brad od svých šesti zpíval ve sboru a na springfieldské střední škole vystupoval ve školním pěveckém a divadelním souboru. Kromě toho byl členem golfového, plaveckého a tenisového týmu. Po střední škole ze zapsal na Univerzitu v Missouri a začal se věnovat hned několika oborům: žurnalistice, grafickému designu a reklamě.
 
Dosud spořádaný student chvíli před dokončením školy dostal snad nejšílenější nápad svého života: „Bylo to krátce před absolutoriem a najednou jakoby se mi rozsvítilo! Můžu odejít. Je to tak snadné. Naložíš všechno, co máš do auta, vydáš se na západ a zmizíš.“ Rodině a přátelům tehdy řekl, že bude studovat umění na univerzitě v Passadeně, ale když se svým autem, jemuž říkal Runaroud Sue a třemi stovkami dolarů v kapse dorazil do Los Angeles, netoužil po ničem jiném, než se proslavit jako herec nebo zpěvák. Nejdřív se zkusil živit zpěvem, ale brzy mu došlo, že tento nápad je bez šance. Bydlel s dalšími osmi kluky v jednom bytě a vydělával si jako poslíček, hlídač parkoviště, prodavač hamburgerů a zmrzliny nebo v převleku kuřete získával klienty pro rychlé občerstvení. Mezi kursy herectví dělal šoféra striptérkám a dostával první role v reklamách a v televizi. Jako epizodní postava se hezký mladík objevil v seriálech Jump Street 21 aDallas.
 
Krásný: „Nechci být jenom sex-symbol.“
 
Po několika malých rolích v nedůležitých filmech Cutting Class, Happy Together a Země nikoho na sebe trochu upozornil v televizním kriminálním dramatu Smrt přišla brzy. Při natáčení se seznámil s Juliette Lewis, s níž chodil další tři roky a na konci jejich vztahu si spolu ještě zahráli v Kalifornii (1993). Skutečný start jeho hvězdné kariéry nastal s čtrnáctiminutovým výstupem v Thelmě a Louise (1991), kde si jako neodolatelný zlodějíček v kovbojských botách užije sex s hospodyňkou Thelmou (Geena Davis) a pak ji bezcitně okrade o šest tisíc dolarů. Když se po letech dočkala Thelma a Louise vydání na DVD, nebyl Brad moc rád, že snímek obsahuje původně vystřižené erotické scény. Nejistě zalovil v paměti a poznamenal jen, že bylo natočeno mnoho verzí, že byl neskutečně nervózní, úplně nahý a jen z něj lil pot, ačkoli se ostatní tvářili, jako vždycky, když přišli do práce.
 
Svůj status hollywoodského krasavce zúročil v epickém snímku Teče tudy řeka, kde jej Robert Redford obsadil do role syna presbyteriánského reverenda, jež své syny učí vnímat přírodu. Poté si ve stejném roce zahrál v milostném dramatu Legenda o vášni, kde z něj postava nádherného Tristana s dlouhými vlasy a sladkým úsměvem udělala miláčka žen a v Interview s upírem, kde společně s Tomem Cruisem a Antoniem Banderasem okouzlovali napříč staletími coby ledově krásní upíři.
 
Drsný: „Napadlo vás někdy, že mezi nejlepšími herci na světě není jediný, který by byl klasický krasavec?“
 
V polovině devadesátých let se Brad pokusil setřást image blond anděla: „herecká práce mě naštěstí vždycky vrátí zpět na zem, ale moc rád bych si konečně zahrál nějakého šeredu,“ nechal se slyšet a vzal roli detektiva Davida Millse v temném thrilleru Davida Finchera Sedm, duševně chorého Jeffreyho Goinese v sci-fi thrilleru Terry Gilliama Dvanáct opic (za něj byl dokonce nominován na Oscara), právníka, který se chce pomstít dozorcům z polepšovny (Spáči), teroristu IRA (Tichý nepřítel), drsného rváče (Klub rváčů) nebo vousatého cikánského boxera v gangsterce Guye Ritchieho Podgu(c)k.
 
Dvanáct opic by mu diváci ještě prominuli, protože není nic snazšího, než odložit náročnější film v zapomnění, ale když se objevil nakrátko ostříhaný, s podivnou bradkou a křivými zuby v zaťatých grimasách ve filmu Klub rváčů, byly obdivovatelky jeho nevinného výrazu přímo rozčílené. Nakonec mu ale touhu vypadat, co nejhůře stejně odpustily, protože je ohromil svou ještě dokonalejší postavou. Navíc, poté se vrátil ke svým citlivějším postavám a ztvárnil Heinricha Harrera v Sedm let v Tibetu, kvůli němuž mu byl zakázán vstup na území Číny, ve filmové historii snad nejvíce líbivou Smrt, jež s jeho modrým pohledem a odbarvenými vlasy přímo láká (Seznamte se, Joe Black), krásného a statečného Achilla (Trója) a sympatického darebáka v Mexičanovi a Dannyho parťácích.
 
Citlivý: „Hluboce věřím v lásku a to, proč jsou lidé spolu.“
 
Pro fungující vztah Brad Pitt vyžaduje naprostou upřímnost a schopnost akceptovat partnera takového, jaký je. Jeho partnerka z Legendy o vášni Julia Ormond z něj byla tolik unesená, že prohlásila: „Brad je milý a v podstatě plachý. Nikdy se nesnažil dostat dívku hned do postele, má však pro ženy neodolatelné kouzlo a některé ho doslova pronásledovaly na každém kroku.“ Při natáčení thrilleru Sedm začal chodit se svojí filmovou manželkou Gwyneth Paltrow, v roce 1996 byli oficiálně zasnoubeni, koupil pro ně vilu v blízkosti Hollywoodu, ale pak z dodnes neznámých důvodů následoval rozchod, k němuž Pitt řekl jen: „Zmýlil jsem se.“
 
V roce 1999 se seznámil s hvězdou Přátel Jennifer Anniston a dalších pět let, po které trvalo jejich manželství, svět zaplavovaly tisíce fotek dokonalého páru. Už během manželství s Anniston připomínal, že by dal přednost své ženě, měla-li by jeho práce narušit jejich vztah. O rozpadu jejich vztahu se hodně napsalo a nejčastější teorie připomíná, je Anniston kvůli pracovním nabídkám odkládala dítě tak dlouho až bylo pozdě. Sami ex-manželé však neudali žádný oficiální důvod. Přitom je známo, že ještě než byli rozvedeni, Pitt se při natáčení filmu Mr. & Mrs. Smith sblížil s krásnou kolegyní Angelinou Jolie.
 
Svůj rozvod Brad oslavil výletem s Angelinou a jejím adoptivním synem Maddoxem do kanadského muzea dinosaurů, kde právě natáčel Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Zanedlouho se Jolie s dětmi nastěhovala do Pittovy vily a Brad adoptoval její děti, kambodžského chlapce Maddoxe a etiopskou holčičku Zaharu. Chvíli na to nový pár snů v Africe přivedl na svět společnou dceru Shiloh Nouvel Jolie-Pitt.
 
Mohlo by se zdát, že ledově krásný Brad je již spokojený, má přece rodinu, která mu zřejmě chyběla a na příští rok rozdělaných šest filmů, na druhou stranu se už ale několik let zmiňuje o tom, že by si rád vyzkoušel také jinou profesi. Jeho zájmy zahrnují design a architekturu (grafický design kdysi studoval) a nezapomeňme, že navrhl prsteny pro svoje snoubenky Gwyneth Paltrow a Jennifer Anniston, přičemž replika prstenu pro Jennifer se prodávala za 1000 dolarů a Pitt následně žaloval firmu za zneužití jeho návrhu. Kromě toho už zkoušel navrhovat interiéry, stavby a bytové doplňky. Spolupracuje s manželem Cindy Crawford, milionářem Randem Gerbegem na projektu stylového hotelu a s Georgem Clooneym chtěl dokonce vybudovat celou síť hotelů v okolí Las Vegas. Přes jeho chvilkové pochybnosti o osobním nebo profesním životě bývá považován za hvězdu, jež žije vysněný život smrtelníků.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2019 Ad Astra
2018 World War Z 2
2017 War Machine
2016 Spojenci
2015 Sázka na nejistotu
The Audition
U moře
2014 Železná srdce
2013 Konzultant
Světová válka Z
12 let v řetězech
2012 Zabít tiše
8 (divadelní záznam)
2011 Happy Feet 2
Moneyball
Strom života
Touch of Evil
2010 Megamysl
2009 Beyond All Boundaries
Hanebný pancharti
2008 Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Po přečtení spalte
2007 Dannyho parťáci 3
Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
2006 Babel
2005 Mr. & Mrs. Smith
2004 Dannyho parťáci 2
Troja
2003 Abby Singer
Sindibád: Legenda sedmi moří
2002 Hollywood, Hollywood
Milujte svého zabijáka
2001 Dannyho parťáci
Mexičan
Spy Game
2000 Podfu(c)k
1999 Klub rváčů
V kůži Johna Malkoviche
1998 Seznamte se, Joe Black
1997 Sedm let v Tibetu
Tichý nepřítel
1996 Spáči
1995 Sedm
12 opic
1994 Favorit
Interview s upírem
Legenda o vášni
1993 Kalifornie
Pravdivá romance
1992 Contact
Odvážné příběhy (TV film)
Senzační svět
Teče tudy řeka
1991 Cestou necestou
Johnny Suede
Thelma a Louise
1990 Image (TV film)
Smrt přišla brzy (TV film)
1989 Bláznivá spolubydlící
Cutting Class
1988 A Stoning in Fulham County (TV film)
Odvrácená strana Slunce
1987 Feťáci
Hunk
Země nikoho

TV seriály

2001 Přátelé (TV seriál)
Pomluvy (S08E09)
2000 Jackass - naprostí šílenci (TV seriál)
1997 Tatík Hill a spol. (TV seriál)
1990 Glory Days (TV seriál)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Freddyho noční můry (TV seriál)
1987 Jump Street 21 (TV seriál)
thirtysomething (TV seriál)
1986 Head of the Class (TV seriál)
1985 Growing Pains (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)

Dokumentární

2017 Brangelina - Wie Hollywoods berühmteste Liebe zerbrach (TV film)
2016 Voyage of Time: The IMAX Experience - vyp.
2015 Až na vrchol - vyp.
2014 Mobilize - a.z.
2011 Po svém (TV film)
2010 Banksy: Exit Through the Gift Shop
Hope For Haiti Now (koncert)
If God Is Willing and da Creek Don't Rise (TV seriál)
2009 The Curious Birth of Benjamin Button
2008 Tajemství řeči těla (TV film)
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
e²: The Economies of Being Environmentally Conscious (TV seriál)
Film o filmu: Babel
2005 Live 8 (koncert)
Troy: From Ruins to Reality
Troy: In the Thick of Battle
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Making of 'Troy', The (TV film)
Troy: The Passion of Helen (TV film)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
Making of: Sinbad Legend of the Seven Seas, The
Thelma & Louise: The Last Journey
2002 Jeff Buckley: Everybody Here Wants You (TV film)
Pet Star (TV seriál)
Ultimate Fights from the Movies
2001 E! Rank (TV seriál)
Chováme doma grizlyho (TV film)
Rank (TV seriál)
2000 Directors: Terry Gilliam, The
On Location: Fight Club
1999 The Directors (TV seriál)
1997 Town Meeting with Diane Sawyer: Celebrities vs. the Press (TV film)
1996 Hamster Factor and Other Tales of Twelve Monkeys, The
1992 HBO First Look (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2017 The Jim Jefferies Show (TV pořad)
2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 2013 MTV Movie Awards (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
17th Annual Critics' Choice Movie Awards, The (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 The Orange BAFTA Film Awards 2011 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
Spike's Guys Choice (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
35th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 Saturday Night Live: The Best of Saturday TV Funhouse (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Eigo de shabera-night (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Smap x Smap (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
taff (TV pořad)
1994 Brisant (TV pořad)
Extra (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
Punkt 12 - Das RTL-Mittagsjournal (TV pořad)
1991 Días de cine (TV pořad)
E! News (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(16 350)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace