Reklama

Reklama

Přežít s vlky

  • Francie Survivre avec les loups (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1942. Brusel, Belgie. Míši je 7, možná 8 let. Její život spočívá ve skrývání, stálém stěhování ze školy do školy, protože se její rodina snaží držet si náskok před pronásledováním ze strany nacistů. Škola, dům, ulice - Míša není nikde v bezpečí. Když jsou Míšini rodiče zatčeni, přijme ji rodina, která ji má v plánu prozradit nacistům. Když se to Míša dozví, má jediný cíl - najít své rodiče. A tak se vydává na zoufalou cestu. Sama, traumatizovaná, zranitelná. Její spása přichází v podobě rodiny vlků, kteří ji přijmou mezi sebe. Mezi dívkou a jejími zvířecími ochranáři se postupně rozvíjí jedinečná a silná láska. Míša zažije mnohá setkání - některá tragické, jiná legrační, všechna dojemná. Vlčice Mama Rita a vlk Papa Ita pomohou dívce přežít a dají jí sílu, aby pokračovala ve svém hledání. Míša cestou z vesnice do vesnice prochází Německem a Polskem, krade jídlo a oblečení, základní suroviny, které potřebuje k přežití, až se dostane na Ukrajinu. Opět je sama a vyčerpaná. Její odhodlání najít svou rodinu nikdy nezmizelo, ale už ji nikdy neuvidí. Míša je jedním z tisíců sirotků, jejichž rodiče byli nacisty zavražděni. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

misterz 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno, či bol príbeh vymyslený alebo pravdivý, túto otázku je zbytočné riešiť. Hlavný je príbeh. A ten rozhodne má čo povedať. Často sú to zvieratá, čo prejavia milosrdenstvo, ľudskosť a lásku.... Naproti tomu ľudia sú niekedy horší ako tie najobávanejšie beštie, hlavne kvôli tomu, že často idú proti prírode a dobrovoľne sa z nej vyčleňujú. Vnímajú iba seba a vonkajší svet iba do takej miery, aby im to prinieslo čo najväčší prospech. Tiež je veľký rozdiel medzi zištnou a nezištnou pomocou. Možno tento film obsahuje pár technických nedostatkov, ale má i krásny dej a myšlienku, nad ktorou sa oplatí premýšľať. Na záver prišlo i na emócie. Snímok som pozeral s dcérou, približne vo veku toho dievčatka a nemohla od neho odtrhnúť oči. Dokonca som jej to musel pustiť dva krát po sebe. Potom prišlo samozrejme i množstvo otázok, na ktoré som však odpovedal veľmi rád a prvý krát s pocitom plodnej diskusie s mojim malým človiečikom. Film si určite zaslúži červené čísla. 80/100 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

I já byl spokojen. Je jen škoda, že o tomto podivuhodném příběhu (prý podle skutečné události) se tvůrci na konci snímku více nerozepsali v titulcích... Vlastním náhledem opuštěného a na sebe odkázaného děvčátka mi film lehce připomenul Faunův labyrint. Zde se drží více reality, nicméně i zde děvčátko mluví se stromy a zvířaty a občas žije ve svém světě s maminkou a tatínkem. Zápletka s vlky byla kouzelná a perfektně zpracovaná. Sem tam ve snímku něco skříplo (chytání dětí na chleba či náhlý odjezd rusky mluvící jednotky) ale nemám co vytknout. I já těžko věřím pravdivosti celého příběhu. Děj se odehrává v v zimní Belgii, kousek od Arden. Když si vezmu jak šíleně tam mrzli zablokovaní Amíci s veškerou svojí moderní válečnou výstrojí, pak se mi moc nezdá jak malé děvčátko přežilo celou zimu s děravejma botama a kabátem na nalámaném chvojí... To nemluvě o vlcích....Místy mi vadila hudba, jejíž moderní zpracování se nehodilo do prostředí divoké přírody. Každopádně, malá představitelka byla velmi přesvědčivá a konec snímku velmi dojemný. -------------------- A k tomu reálu. Rovnou říkám, že kdo film neviděl, neměl by číst dále. Koukl jsem z velké zvědavosti na net a po chvilce hledání našel našel toto (na několika různých místech) :Film je prý natočen podle autobiografické knihy "Misha Defonseca : Misha - A Memoire of the Holocaust Years". 28.2.2008 : Znalec vlků Serge Arols před 10 lety upozornil veřejnost, že kniha židovské holčičky, která žila mezi vlky, je nepochybně lživá. Za to byl urážen, obžalován z antisemitismu a fašizmu, nakonec je však autorka zrazena svou vydavatelkou. Po dlouhém finančním a soudním sporu vydavatelka dala na internet výkaz z registru dívčí školy, kterou autorka za války navštěvovala, jakož i křestní list, podle kterého by jí byly 4 roky v době, kdy se údajně vydala hledat deportované rodiče. Před takovými důkazy autorka konečně přestala lhát a čtenářům se omlouvá. --------------------------------------------To by ale nikomu nemělo bránit se na film podívat a nechat se unést tím kouzelným příběhem novodobé Mauglí, již jsou vlci rodinou a lidé vlky. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Příběhy z druhé světové války mám rád, ale toto mě totálně minulo. Nejenže se jedná o fiktivní snímek, který si hraje na skutečnost, to by tak ani nevadilo, kdyby byl dobrý, ale bohužel až na pár zajímavých míst je to děsná nuda, bez napětí, bez emocí, zkrátka beze všeho, co bych od snímku týkajícího se holocaustu tak trochu čekal. V podstatě celou dobu sledujeme špinavou holčičku jak chodí z místa na místo, všude se jí něco špatnýho stane a pak jde zase dál. Ke všemu navíc ještě hrozný dabing z TV Barrandov. ()

seale 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád pohádky bratří Grimmů, přijde si během sledování této zfilmované alegorické pohádky s podobným vyzněním na své. Sice nevěřím, že se to takto, jak to film vypráví, mohlo udát, ale nic to nemění na poselství příběhu. Je tu ztvárněno podobenství mezi dívenkou bojující o život a hledající rodiče (v podobě práce s nožem, zakusování se do syrového masa, apod.) a mezi syrovostí války jako takové. Je možné, že zbloudilost dítěte v zimním lese je přirovnáním pocitů kohokoliv ve válce. Velký hold vzdávám filmovému výkonu dívenky. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Za to, že si celý příběh autorka vymyslela, byla odsouzena k navrácení 22 milionů amerických dolarů nakladateli, který její román vydal jako její autobiografii v knize "Misha: A Memoire of the Holocaust Years". "Tento případ je unikátní. Ale nepravdivost příběhu je nesporná," uvedl soudce Marc Kantrowitz ve svém rozhodnutí v roce 2014. (dobrota128)
  • "Tento případ je unikátní. Ale nepravdivost příběhu je nesporná," uvedl soudce Marc Kantrowitz ve svém rozhodnutí v roce 2014. (MRPitivier)
  • 29. února 2008 autorka spolu se svými právníky připustila, že nejprodávanější kniha "Přežít s vlky", podle které byl natočen tento film, byla pouhá lež, přestože byla prezentována jako autobiografická. Autorka knihy je ve skutečnosti katolička, nikoliv Židovka. Původní kniha byla vydána v roce 1997 a hned po svém uvedení slavila velký úspěch. (deedulka)

Reklama

Reklama