Reklama

Reklama

Zemřít pro Japonsko

  • Japonsko Ore wa, kimi no tame ni koso shini ni iku (více)

Obsahy(1)

S výkřikem na rtech: „Zemřít pro Japonsko!“ se vrhali do sebevražedných útoků na spojenecká vojska 2. světové války. Vysloužili si označení kamikadze, tedy letci, posílání v průběhu bojů v Tichomoří na jistou smrt. Výpravný film je vzpomínkovým vyprávěním Torihamy Tome, přezdívané Tety jednotek kamikadze. Popisuje strasti a radosti mladých chlapců, kteří vědí, že se nedožijí konce války. Celé Japonsko již pomalu tušilo, že bude poraženo, ale diktátorští velitelé dávali stále stejné rozkazy: Položte život za věčnou slávu císařství! A tak kamikadze den co den vzlétali k sebevražedným útokům na válečné lodě svých nepřátel. Vše vyvrcholilo strhující bitvou o ostrov Okinawa, která se stala klíčovou událostí konce 2. světové války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

cheyene 

všechny recenze uživatele

S přivřenýma očima to je ještě za 4*, avšak zbytečná rozvláčnost člověka láká k ubrání jedné hvězdičky. Při sledování snímku jsem si po hodině a půl říkal, že příběh mohl s poklidem během následujících deseti minut skončit a dojem by byl výrazně silnější. Přesto se však jedná o zajímavý počin, který diváka zavádí mezi piloty kamikadze. Dostává se mu tak pohled na osudy mladíků, kteří byli z rozkazu nuceni zemřít pro svoji vlast. Někteří s fanatismem, jiní se strachem, mnozí s odevzdaností podmíněnou nevyhnutelností nasedají do svých letounů, aby napáchali nepříteli japonského císařství co největší škody v době, kdy už válka byla prakticky prohraná. Některé pasáže jsou vcelku silné, hudba se tvůrcům povedla a samotné bojové scény mi přišly relativně zdařilé (avšak bylo jich málo), tudíž nemám výraznější problém přimhouřit oko a tu čtvrtou hvězdičku dát. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Očekávaná podívaná na základě velkofilmu, se tady v mém případě neodehrála. Více než válečný, by tento film mohl býrt posuzován jako psychologický. Je to ale zase jiný náhled na 2. světovou válku a spáchat kamikadze v tomhle věku? Ten zvyk velké akčnosti u válečných velkofilmů ve mně ale je, proto mě tento "roztahaný" film s mnoha dialogy trochu zklamal. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Film ktorý demytizuje obraz japonska ako národu šialencov ktorý cez vojnu zomieral v samovražedných náletoch, ale ukazuje, že za smrť tisícok letcov mohli (ako história v mnohých prípadoch ukazuje) iba jednotlivci. Film je to tempom pomalý, emóciami hlboký a ikeď akčných scén nieje veľa, sú o to strhujúcejšie a pôsobivejšie. Chyba možno bola, že film sa snažil zahrnúť príliš veľa postáv (letcov). Pôsobivejšie by bolo zamerať sa na osudy menšieho počtu letcov-kamarátov (skvelá dejová linka pilota Tabata, ktorý sa z letov stále vracal). V mojich očiach však stále veľmi pôsobivý (a podhodnotený) vojnový film. (8.5/10) ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Díky zdejším komentářům jsem byla na film zvědavá, i když válečné filmy nejsou zrovna moje parketa. Tohle ale není typický válečný film. Spíš bych k němu přidala psychologický. Válka mi nahání hrůzu jako taková, ale představa, že půjdu do boje a nebudu mít ani špetku naděje na návrat je pro mě naprosto šílená. Snad poprvé jsem si uvědomila podobnost japonského velení s velením ruských vojáků. Pro jednu stranu byli zrádci ti, kteří byli zajati, pro Japonce zase ti, kteří se vrátili... V tomhle ohledu mě film rozhodně nezklamal a světluškový závěr filmu byl úžasný, přesně v duchu japonské mentality. Co stojí za výtku je zbytečně dlouhá stopáž. A stejně jako jiní jsem měla docela problém s identifikací jednotlivých postav. A to jsem nečekala, protože u Japonců s tím problém nemívám. Jenže vyholené hlavy, uniformy a málo detailních záběrů udělaly svoje. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice zdlouhavý a nudný válečný film snažící se ukázat, že sebevražední letci kamikadze byli ve skutečnosti hrdinové. Snímek se snaží citově vydírat seč mu síly stačí ale ani jediná scéna nepůsobí díky plochým a nezáživným dialogům věrohodně nebo dokonce dojemně. Šíleně nudná podívaná, která navíc vypadá, že je minimálně o hodinu delší. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v japonských městech Daigomachi, Joso a Tokyo. (Terva)

Reklama

Reklama