Reklama

Reklama

Černý pásek

(festivalový název)
  • Japonsko Kuro-obi (více)

Obsahy(1)

Dramatický příběh zasazený do 30. let 20. století vypráví o třech studentech karate, kteří se po smrti svého mistra vydávají různými cestami, aby zdokonalili své bojové umění. Na pozadí blížící se války tak sledujeme dvě dějové linie, které se postupně sbíhají, aby vyústily v rozhodující boj o Kuro-obi (černý pás). Film ukazuje karate ve skutečné podobě, ve které jediná rána většinou ukončí zápas a kde myšlenky a filozofie karate jsou často důležitější než samotný trénink. (Tamten)

(více)

Recenze (64)

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Koukám, že absolutní většina diváků by se mnou nesouhlasila, ale Kuro-obi podle mě není dobrý film. Zobrazení karate nemůže být realistické, pokud do krásných úderů a kopů slyšíme ty hrozné nerealistické zvuky á la rozbíjený meloun. (Chlapec bušící pěstičkami do karatisty doprovázený zvuky úderů Chucka Norrise... WTF!?) Postavy jsou neskutečně černobílé, a to, co jako černobílé původně nevypadalo (těžce pracující otec, který v hazardu prohraje vlastní dceru), zešedne stejně jako závěrečná scéna. (Proč byla natočená černobíle jsem taky nepochopila, snad nějaká "skrytá" symbolika?) Hvězdička za dobrou kameru. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Poměrně prostý příběh o rozdílném výkladu a přístupu k bojovým uměním (v tomto případě karate) okořeněný pár slušně natočenými souboji. Ty se snaží o realističtější přístup, tudíž mě na ních velmi iritovalo, že se tam občas nějaký ne-mistr vůbec nekryje a dostává údery, které trochu fyzicky zdatný člověk musí aspoň částečně vykrýt reflexivně (tedy pokud se karatističtí mistři nepohybují rychleji než Brad Pitt v Interview s upírem). ()

Reklama

cubajz 

všechny recenze uživatele

další z řady životopisných snímků o mistrech bojových umění, tentokrát bez veškerých přikrášlení ukazující syrovou formu karate, kdy většinou zápas rozhoduje jeden jediný zabijácký úder - pocta nesportovní a původní formě tohoto stylu, která díky masivní expanzi sportovních disciplín skoro vymizela. Nicméně právě díky své realističnosti a syrovosti film občas nudí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dvaja učni, jeden sensei, dva odlišné spôsoby vnímania bojového umenia. Kým jeden z nich nemá problém útočiť či dokonca zabiť, druhý rešpektuje vôľu svojho majstra, aby bolo samotné Karate využívané len v prípade sebe obrany. Kto očakáva dych vyrážajúce choreografie bude zrejme sklamaný. Prvú polovicu snímku, venujúcu sa viacmenej príbehu či vykresľovaniu charakteru postáv síce nahradí akčnejšia stránka, no rozhodne sa nejedná o karate orgie, ako v prípade starších filmov Jackieho Chana. "Black Belt" je dobrý film (!) , akurát že je samotný dej príliš čitateľný, pričom i ten menej prezieravý požierač filmov si čoskoro uvedomí, kam tento príbeh speje, a hlavne, akým spôsobom príde k jeho rozuzleniu. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro někoho, kdo vyznává nebo se mu líbí filosofie bojových umění, potažmo přímo karate to musí být naprostá bomba, protože tahle část tu je dotažená k dokonalosti, stejně jako souboje, který možná nejsou choreograficky ani dynamicky na úrovni Tonyho Jaa a dalších dnešních martial arts masérů, za což samozřejmě může i styl karate, kterej je tady praktikovanej, ale za to se to může pochlubit dokonale realistickým pojetím a neskutečnou tvrdostí, najedná se jen o napodobeniny úderů, ale o opravdový ničení soupeřů. Nicméně pro někoho, kdo se přímo o bojový praktiky potažmo jejich filosofii nezajímá, jako sem třeba já, tomu přece jenom ještě něco málo chybí, jelikož filosofie tu je upřednostněna před dějem ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Film mal svetovú premiéru na festivale v Cannes v máji 2007. (Peter-1307)
  • Tatsuya Naka (Taikan), Yuji Suzuki (Choei) a Akihito Yagi (Giryu) jsou ve skutečnosti mistři v karate, proto se nenechali zastupovat kaskadéry a jejich boje jsou reálné. (ČSFD)

Reklama

Reklama