Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do ospalého zapadákova přijíždí nový strážce pořádku, což se sice zamlouvá starousedlíkům, ale ne muži, který zde doposud platil za hlavní autoritu. Premisa jak vystřižená z klasického westernu; jen tentokrát není dějištěm historická usedlost v Americe, nýbrž současná dánská vesnice v Jutsku obklopená močály. Sem je za trest převelen kodaňský policista Robert, jehož příchod je vítán podivně uspokojeným výrazem místních obyvatel. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství. Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Začátek skvělý...izolace, deprese, mokro, zima v dánském zapadákově. Atmosférou mi film připomínal mé oblíbené Fargo, což je myslím slušná poklona dánskému tvůrčímu týmu. Příběh je ale na můj vkus moc přitažený za vlasy a závěr s démonickými vyděrači hrajícími karty mne už přišel vyloženě jako úlet:-) Přesto ale velice dobrý film, který stojí za to vidět. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ťažká severská psychóza so slušnou atmosférou. Dej je síce ťažko pochopiteľný, ale práve to je na ňom zaujímavé. Na to, aby si človek film vychutnal musí riadne zapnúť závity. Priznám sa, že som mu pôvodne chcel dať tri hviezdy, ale ako som začal premýšľať nad súvislosťami a nad tou komunitou svojráznych "čudných" postavičiek malého mestečka obklopeného bažinami došlo mi, že to vôbec nebolo zlé, ale že ide o dokonale prepracované, majstrovské psycho. Spôsob, akým obyvatelia mestečka vmanipulovali cudzinca tam kde ho chceli mať bol úžasný. To dôjde divákovi až na samom konci, ktorý je vážne dokonalý. Len ja by som pridal ešte viac na atmosfére, bola dobrá, ale nie až tak, aby sa u mňa dostavil ten príjemný mrazivý pocit. 80/100 ()

Reklama

Richie666 

všechny recenze uživatele

Stylisticky i dějově velmi podobné norskému dramatu Insomnia. Severské prostředí jako by tvořilo hustou atmosféru už samo o sobě, navíc se dějí především věci, o kterých se nemluví a které jsou notně přitažené za vlasy. To ovšem vůbec nevadí, protože nakonec taková fraška plná močálů, gumáků a slizkých štamgastů, co každý z nich vypadá, že někoho před pěti minutama zabil, je celkem koukatelný zboží. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Fargo sa presunulo do Dánska a cestou postrácalo nejaké kúsky ako krabica Lega doručovaná Slovenskou poštou. Podivná atmosféra, kde od obyvateľov mestečka možno čakať čokoľvek. Satanský kult, kanibalizmus, vraždenie okoloidúcich. A ono nič. Len sú proste buransky rázovitý a zastávajú staré "dobré" rodinné hodnoty. Vždy keď som mal pocit, že sa dej konečne začne hýbať, tak sa Lego stavitelia zasa len ožrali. Miestami dosť nuda, a pritom som mal byť pri sledovaní ukrutně šťastný. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Film je podle mého skromného názoru zaměřen pouze na beznaděj a snaží se čerpat ze "spooky" atmosféry a takového trošku NOIR nádechu. Jinak je to nuda k ukousání a přiznám se, že jsem to nevydržel a musel po hodince z kina odejít (poprvé ve svém životě, nepočítám předčasné odchody z některých produkcí na LFŠ 2007 a 2008)... 4/10 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Film dánského režiséra H. R. Genze získal hlavní cenu Křišťálový globus na 43. ročníku MFF Karlovy. Genz se českým divákům představil už v roce 2005 svým filmem ČÍŇAN, který získal Cenu FIPRESCI a Cenu Ekumenické poroty na 40. MFF Karlovy Vary. [Zdroj: CinemArt] (POMO)
  • Snímek se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu byl natočen podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného UMĚNÍ PLAKAT). [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama