Versailles no bara (TV seriál)

Rose of Versailles, The

Animovaný / Drama / Historický / Romantický

Japonsko, 1979, 40x24 min

Exkurze do historie. Jednak do historie anime; Růže z Versailles je s výjimkou pár krátkometrážních filmů zatím jasně nejstarší anime, které jsem viděl. Jednak do historie francouzské. Většina důležitých událostí, soudě dle letmého nahlédnutí do Wiki, více méně odpovídá skutečnosti, takže jsem si lehce rozšířil své historické neznalosti. Z reálných předloh vychází i značná část vystupujících postav (Oscar mezi ně kupodivu nejspíše nepatří:-)) a i jejich jednání se předloh zhruba drží. Bez ohledu na historickou zakotvenost jsou postavy hodny pochvaly za to, jak jsou dobře napsány. Nejzajímavější částí seriálu je až cca poslední čtvrtina, kdy je revoluce za dveřmi. Počátečních asi 25 epizod se věnuje převážně požitkům a intrikám šlechty. Na základě toho jsem si sice udělal obrázek o tom, co v prostému lidu vzbuzovalo nenávist vůči šlechtě, celé je to však poněkud jednotvárné a tedy nepříliš zábavné. Druhá věc, na kterou si musím postěžovat, je přílišná a hlavně naprosto zbytečná patetičnost a teatrálnost některých vypjatých momentů. A do třetice by závěr (poslední tři epizody) mohl být pojat méně v duchu romantismu. Na technické stránce mě překvapilo, že nijak zvlášť nevyniká. Samozřejmě je na Růži z Versailles na první pohled patrné, že už má nějaký ten rok za sebou, ovšem rozdíl oproti kupříkladu Princess Nine, která má na krku o dva křížky méně, je dle mého velmi malý. 6/10(25.6.2008)