Malý zrádce

Little Traitor, The

Izrael / USA, 2007, 85 min

Lynn Roth

Deborah Lurie

Film od srdca. Krásne jednoduchý a pritom na neskutočne zložitom základe postavený príbeh. Film, ktorý zobrazuje Britmi okupovanú Palestínu detskými očami jedenásťročného chlapca. Film, ktorý očarí svojou detskosťou a spontánnosťou spracovania, pretože dej je milý a úsmevný, a popritom pôsobí neskutočne dospelým dojmom bez akejkoľvek infantilnosti, či naivity a diváka prinúti rozmýšľať o oveľa dôležitejších veciach akými sú aj priateľstvo, láska, rodina, či politické situácie z vojenských dôsledkov. Herci boli skromne dokonalí a spracovanie sa k tomu tiež blížilo. 85%.(15.12.2008)

Tento příběh odehrávající se v Palestině mě nesmírně zaujal, aniž bych to dopředu čekal. Děj je velice prostý, ale dá se říci, že právě v prostotě a jednoduchosti tohoto příběhu je kouzlo celého filmu. Příběhem se dostáváme do Palestiny v roce 1947, kdy zdejší židovští obyvatelé napjatě čekají na oficiální uznání státu Izrael. Na to, aby zde vše fungovalo, dozírá britská armáda. A v hlavní roli je zde židovský chlapec jménem Proffi, který Brity k smrti nenávidí a přeje si jejich odchod, ale tak nějak samovolně se skamarádí s britským seržantem Dunlopem a začne se s ním často stýkat, což se však brzo zjistí a chlapec je obviněn ze zrady. Krásný malý příběh, který je však úžasně provedený, úžasně vyprávěný a úžasně zahraný. Takhle nějak si představuji film, který mne dokáže velice zaujmout a po jehož skončení budu smutný, že už je konec. A tenhle film mi utekl opravdu rychle, a po celou dobu jsem si ho maximálně užíval. Lépe to snad ani natočit nešlo. A nesmím opomenout pochválit výborné herecké výkony, a to jak hereckého přestavitele onoho chlapce Proffiho, tak také Alfreda Molinu v roli seržanta Dunlopeho, který byl opravdu vynikající. A ke kvalitě snímku přispívá i malá krátká vložka v podobě skutečných černobílých záběrů z tehdejší doby. A konec filmu je prostě vynikající! Já to vidím jako krásný milý film, který si neklade velké ambice, ale o to lepší je pak celkový výsledek. Za sebe uděluji maximální hodnocení.(22.11.2008)

Tento film mi velmi připoměl československý film Vracenky. Dětský pohled na složitou dobu složitého regionu.(23.11.2008)

Je to krásné. A je nesmírně obdivuhodné, jak autoři dokázali nepřehlednou a složitou změť izraelsko palestinsko britských vztahů převyprávět prostinkým příběhem a jednoduchými prostředky.(16.1.2009)

Milé a dětsky naivní. Palestina je v roce 1947 pod okupační správou Britů. Izraelci o svém státě teprve sní a v zemi Židů, Palestinců a Arabů eskaluje násilí, navíc se do ní valí další a další přeživší uprchlíci z holocaustem zasažené Evropy.. Britové jsou vzhledem k četným útokům na své vojáky, krádeže zbraní a teroristické útoky židovských odbojových organizací nuceni nařídit celou řadu restriktívních opatření včetně zákazu vycházení po 19:00. Malý Proffi se jednoho dne nestačí vrátit z toulek z kamarády a narazí na britského seržanta Dunlopa. Ten jej oproti nařízením nezatkne a neodvede na základnu, ale doprovodí jej domů. Během cesty se dá hoch a voják do řeči a chlapec zjistí, že zrovna tenhle okupant není ten typický Brit, kterého je třeba zabít, nebo z Palestiny vyhnat... Chlapec se začne s vojákem pravidelně stýkat v britském klubu, navážou přátelství a Proffi u seržanta hledá to, co mu nemůže dát otec. Ten jako jediný z rodiny přežil s Proffiho matkou holocaust v Polsku a doposud je traumatizován válečnými událostmi. Usměvavý a moudrý seržant Dunlop je vhodným protějškem zvídavému Proffimu. Debatují spolu o situaci v Palestině, o ženách, hrají spolu šachy, kulečník a Proffi Dunlopa učí hebrejštinu... Bohužel se o tomto přátelství dozví sousedé a známí Proffiho rodiny. Z jejich pohledu se jedná o jasnou kolaboraci a zradu s okupačním vojákem... Z Proffiho se tak stane Malý zrádce, kterým každý včetně spolužáků ve škole opovrhuje. A co hůř, Dunlop je z Palestiny odvelen do Anglie.... Krásné a konec, ač předvídatelný byl velmi dojemný. * * * *(9.5.2012)

Nejaký hlbší význam som nezachytil ani sentimentálna aróma tentoraz nezapôsobila. Zbytočná absolútne priemerná obkecávačka.(3.3.2010)

Stačí jímavý moment a já jsem ochotná jít i s hvězdičkou nahoru. Moc se mi tu líbily herecké výkony a obzvlášť Alfred Molina byl vybrán úžasně, byl to fakt sympaťák. Samotné téma byla též zajímavé, podané z netradičního pohledu, s citem a klidem, politika běžící v pozadí a přesto jsoucí v popředí... Je znát, že za tím stojí žena.(6.5.2010)

velice jednoduchý příběh o přátelství chlapce a vojáka, na pokraji nenávisti k Britům a jejich odpuštěni(6.3.2010)

Za nenadabovane alebo neotitulkovane dialogy: 3,5(11.11.2009)

Události před vznikem Státu Izrael očima malého kluka, který nenávidí Brity, ale přesto se s jedním skamarádí. Jednoduchý film, který asi ani nemá velké ambice a možná právě proto je výsledek tak dobrý. Pro mě jednoznačně plné hodnocení.(24.8.2011)