Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Poslední recenze (1 283)

plakát

Cesty hada na skále (1986) 

Snímek, u kterého může trochu divákovi trvat, než se na něj naladí. Bo Widerberg má však docela jasno o tom, co a jak chce vyprávět. Příběh z drsného Švédského severu se nesnaží vyvolávat laciné emoce, ale události, o kterých vypráví podává jakoby mimochodem. Děj je jasně zacílen na dlouhou a pomalou destrukci jedné rodiny a vše okolo musí jít stranou. Kvůli tomu v některých momentech působí zkratkovitě až legračně. Stačí si vzít hned prvních pár minut, které mohou působit až nepatřičně. Hned v první scéně můžeme vidět oběšeného otce, následuje příchod Ola, který rodině oznámí, že vzhledem k dluhům, které otec navršil přechází jejich dům do jeho vlastnictví a že budou muset platit nájem. První rok jim však nechává dům k užívání zdarma, tento rok je ale ve filmu okamžitě přeskočen. Následně však jasně vychází najevo, že snímek bude zachycovat pouze ty momenty, ve kterých dochází ke konfrontaci Tea s Olem a Karlem. Rok za rokem stále stejná situace pořád dokola... Oba obchodníci sami sebe neustále uvádějí jako chápající lidi, kteří se snaží Tee vycházet co nejvíce vstříc, ale okolnosti a pravidla je nutí k tomu, že ústupky nemohou být absolutní. Zároveň se snaží rodinu dostat co nejvíce dostat pod svůj vliv a postupně ji destruují. Hlavní ženská postava však jen málokdy vzdoruje, a přijímá své břímě stejně jako drsné severské počasí. Cesty hada na skále využívají jen minimálně hudební doprovod, vystačí se ve většině scén bez něj, a pokud je k němu třeba sáhnout, jedná se o doprovod diegetický. Z celkově nastavené schématu pak vybočí až závěr, který nepřináší žádné rozuzlení a rozhodně není očekávaným vyvrcholením.

plakát

Manekýna v červené (1958) 

Druhý snímek z barevné Mattssonovi pentalogie o detektivech Hillmanových. Oproti předchozímu filmu získává body zejména v obrazové kvalitě. Barevnost tu ději opravdu v mnohém prospěla a je třeba uznat, že se s ní pracuje velmi dobře. Divácky atraktivnější je i prostředí. Venkov tu je nahrazen módním domem La Femme, ve kterém se rozehrává zápletka až hororového ražení. Ta zní ale lépe na papíře, než vypadá ve skutečnosti. Přitom celé to dění kolem Thyry a dýk, které mají krom jí samé jen její dědicové nabízela docela slušný potenciál. Vyšetřovací linie tu však hraje až druhé housle a spíše než k vyšetřování dochází ke střídání konverzačních částí, ve kterých se dostáváme hlouběji do spleti mezilidských vztahů uvnitř La Femme a scén, kdy je ve vzduchu cítit předzvěst dalšího činu nebo blízkost možných pachatelů. Přičemž ve druhém případě se Mattsson nebojí vyvolávat až mysteriózní atmosféru. Samotný závěr sice působí docela dobře, ale spíš jako docela slušně natočená scéna z mnoha, než jako vyvrcholení celého předcházejícího dění. Téměř dvě hodiny jsou opravdu mnoho a některé momenty by klidně stály za vystřižení. Přiznivcem rozverného pomocníka Freddyho se asi nestanu nikdy.

plakát

Mládí, do toho! (2020) 

Úplně vidím, jak by tenhle snímek chtěl být něčím jako ve své době Amores Perros. Ani náhodou se mu však nedaří dosáhnout syrovosti a údernosti svého předchůdce. K náhladu do života mexické omladiny tu používá čtveřice postav, do jejichž běžného dne máme možnost se pomocí tohoto snímku podívat. Nejedná se o příběhy, které by byly ostře ohraničeny začátkem či koncem, ale o prosté vtržení do životů postav v jejich průběhu. Tvůrci se ve vyprávění snaží poukazovat na některé současné problémy spojené s dopíváním, ale i životem v Mexiku jakoby nenuceným způsobem. Daří se jim ale spíše docílit toho, že jednotlivé příběhy jsou nevyvážené a jen těžko se jim podaří diváky zasáhnout stejným způsobem. Navíc ve filmu jen stěží narazíme na nějaký prvek, který by měl šanci nějak více zasáhnout. Pořád se spíše jedná o výlevy ze života postav, které nás vlastně ani moc nemusí zajímat a bohužel i často sklouzává k přílišné povrchnosti a zjednodušování. Asi jediné momenty, kdy se filmu podaří nějaký přesah jsou ty, kdy postava Pedra promluví španělsky. V první scéně se jedná o jeho naprostou prohru, v druhém pak o vítězství. Je to však pro plnohodný film dostatečné množství? A neměl by mít snímek, který se snaží být odrazem obyčejného života být blíže svým divákům a něco sdělovat?

Poslední hodnocení (4 678)

Barbie (2023)

31.07.2023

Oppenheimer (2023)

31.07.2023

4 Kings (2021)

01.05.2023

Noční agent - Série 1 (2023) (série) (S01)

27.04.2023

Malé ženy (2019)

27.04.2023

Trojúhelník smutku (2022)

22.04.2023

Operace: Národ (2022)

16.04.2023

Laal Singh Chaddha (2022)

16.04.2023

Poslední závod (2022)

16.04.2023

Reklama

Ovládací panel
114. nej uživatel Česko
198 bodů