Reklama

Reklama

Toaru madžucu no Index

(seriál)
  • Japonsko とある魔術の禁書目録[インデックス] (více)
Trailer 3
Japonsko, (2008–2019), 30 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Kazuma Kamachi (kniha)

Kamera:

Šingo Fukujo

Hudba:

Maiko Iuči

Hrají:

Juka Iguči, Acuši Abe, Akeno Watanabe, Mamiko Noto, Nobuhiko Okamoto, Nozomi Sasaki, Ajako Kawasumi, Tošihiko Seki, Tomokazu Sugita, Rina Sató (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(74)

Zvláštními schopnostmi obdařený chlapec Touma se spojí s řádovou sestrou Index proti silám zla a společně pátrají po magických textech uložených v paměti Index. (Netflix)

Recenze uživatele Scalpelexis k tomuto seriálu (2)

Toaru madžucu no Index (2008) 

[1. série] Nepotěší, neurazí. Hledat zde moudrost světa je naivní, což si Majutsu no Index uvědomuje a jede spokojeně dle klasických not dějově a scénáristicky jednodušších středoškolských šónenů, přičemž s naprostou jistotou nevynechává žádný ze zaběhlých klišé těchto žánrů. Jelikož opakování je matka moudrosti, tak si musíme několikrát nechat do našich hlav vtlouct vznešené citáty o tom, jak přátelství i raketoplán postaví, každý by měl pomalu ochraňovat i zahozené párátko nebo díru v silnici, jak naděje nikdy neumře i když zrovna zvoní umíráček vám a to nejpodstatnější, opravdu nejdůležitější, je mít svůj řádný, 10 minutový, kafíčkový proslov soupeři uprostřed souboje (ideálně vyslepičit, jak hodláte oponenta oddělat anebo zmínit výše uvedené šlechetnosti). Problematické jsou i postavy, protože celý seriál je rozdělený na několik arců a spousta z nich se v jednom objeví, aby nás svou přítomností do konce sotva poctily. Většina z těch vedlejších není ani bohužel zapamatováníhodná, protože se na jevišti zjeví kvůli dosti trapným osobním komplexům. Hlavní hrdina, pravačkou ženy uzemňující Touma je v mimosoubojovém módu přijatelný, hysterická lolinka Index spíše naopak a tak jediná solidní vystupující je elektrikářka Mikasa, která ale toho času uprostřed reflektorů dostává žalostně a trestuhodně málo. Seriálu se v rozumné míře daří věci nehrotit, moc nepřehánět, emoce rozpohybovat tak akorát, proplout tím nedokonale vybudovaným světem a nehrát si na něco, co není, což je v konečném zúčtování sympatické. Co vyzdvihnu, v rámci mého neobjektivního pohledu a jakožto fanouška svižnější elektroniky, je až "rejvová" hudba, zvlášť při soubojích. Toaru majustu no Index je všemi couly perfektní definicí průměrné zábavy a v tomhle ohledu toto anime rozhodně nezklamalo. 3* Just my luck! ()

Season 2 (2010) (S02) 

Zastávám názor, že se oproti první sérii nic moc nezměnilo, alespoň co si matně vzpomínám. Všechno se z úvodní sondáže přeneslo i sem a jela ta samá písnička dál na repeatu. Touma to tam rozdává pouze a neustále pravačkou (mít protivník helmu, tak si snad neškrtne) s konečným úmyslem zachránit úplně každého, "Touma, Touma!!" Index už musela sežrat všechny jeho zásoby a vlasy, plochý sadističtí bídáci se náhodně objevují na jevišti protože proto, za všechno může existence Academy City, knězové jsou vždy největší zmetci a proslovy o vyšších hodnotách během (decentně vypadajícího) boje nesmí v žádném případě chybět, i kdyby lítaly mince a blesky. Několika arcový příběh je dějově nevyvážený a nahodilý, ke všemu vedou náhodičky nebo pro posun až moc nevhodně vhodná rozhodnutí a nezapomíná to na konstatní dávkování fanservisu. Neuděje se v rámci zajetého shounen žánru a Toaru Majutsu kolejí nic nového, výjimečného, jiného, odlišného, kreativního. Hudba a grafika je spíš z toho lepšího soudku a Mikoto Misaka je stále ta dostatečně sympatická tomboyka, která spoustu váhy na svých bedrech unese a celkově podrží laťku na průměrné úrovni. Líbit se Vám jednička, líbit se Vám i dvojka. A totéž naopak. Slabší 3* ()

Reklama

Reklama