Reklama

Reklama

Gérard Depardieu v posledním celovečerním filmu jedinečného francouzského režiséra Claudea Chabrola. Komisař Bellamy tráví jako obvykle dovolenou s manželkou v jejím rodném domě na jihu Francie v Nimes. Prázdninový poklid však naruší příjezd dvou osob – záhadného cizince Gentila, který se Bellamymu svěří s tím, že se zřejmě dopustil vraždy, ale odmítá přiznat, o koho se jedná, a komisařova nevlastního bratra Jacquese. Ten má problémy s pitím a navíc žárlí na Bellamyho rodinné štěstí. Komisař se tedy musí zhostit dvou těžkých úkolů, z nichž první bude možná snazší než ten druhý. Jednak se pustí na vlastní pěst do vyšetřování vraždy a současně se snaží zlepšit vztahy se svým nevypočitatelným bratrem.
Bellamy je posledním celovečerním snímkem francouzského režiséra, jednoho z tvůrců Francouzské nové vlny, Claudea Chabrola. V té době ještě Chabrol natočil několik epizod do televizního cyklu podle povídek Guy de Maupassanta. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Strašně nudný a zbytečný film. Pokud to chce někdo vydávat za thriller, pak musí být čirý blázen. Celý ten film sleduje rodinný život postavy stárnoucího komisaře, na který je naroubován krajně nezajímavý motiv pojistného podvodu, který je postupně rozplétán mj. i prostřednictvím retrospektivy. Jedná se o velmi konvenčně natočený snímek, který je prost jakékoli filmařské invence a který bych se skutečně nesmírně zdráhal označit jako žánrový. Problém jsem měl už s obsazením, protože Depardieu je mi nesympatický, nemám ho rád, a v tomto filmu v podstatě nesleze z plátna, takže si jeho zavalité postavy a strohé mimiky nebohý divák užije do sytosti. Božekriste, jeho herectví mi vždycky přišlo tak fádní a nezajímavé, stejně jako jeho tvář i s tím jeho proslulým frňákem, že nikdy nepochopím, jak se mohl stát tak populárním. Lituji, že jsem tomuto filmu věnoval svůj čas, jeho odvysílání na ČT2 (navíc jako vždy v mizerném českém dabingu) považuji za těžký omyl. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Našel jsem jistý důstojný způsob, jak pohrdat sám sebou." ----- O policejním komisaři, který měl určitou slabost pro vrahy ... a měl k tomu své důvody. Děj se zajímavě zaplétá a průběžně vás udržuje v napětí, aby vám posléze za jasného denního světla pohrdavě předhodil zcela jednoznačné rozuzlení. Takže ve mně okamžitě převládl pocit, že jeho pointa je pouze lstivě nastrčená, neboť 106 minut čistého času bylo zbůhdarma vyplýtváno, aniž by se příběh nějak uspokojivě naplnil. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve své podstatě zase není tak špatný, jak by se mohlo po jeho zhlédnutí zdát. Na to, že se jedná o kriminálku, navíc ještě francouzskou, což je žánr a filmařská provenience, které nemám příliš v lásce, zkombinovanou s rodinným dramatem, tak to zase tak špatně nedopadlo. Jistě, film se občas táhne velmi pomalu, děj je velmi zdlouhavý a kolikrát jsou to neustálé řečnění a dialogy k uzoufání nudné, ale i když jsem se opravdu několikrát u filmu nudil, tak ho nemohu s čistým svědomím odsunout někam do podprůměru, protože tam rozhodně nepatří. Nepopírám tedy, že jsem se nudil, ovšem ta nuda byla vykompenzována příběhem, který byl docela zajímavý, a ač jsem několikrát nechápal jednání některých zúčastněných (což přisuzuji tomu, že nejsem častým divákem kriminálek a detektivek), tak přesto jsem si film chvílemi docela solidně užíval. Gérard Depardieu zde byl, jako už v minulosti mnohokrát ve svých jiných rolích, samozřejmě naprosto dokonalý a bezchybný a stejně tak musím vyzdvihnout i Clovise Cornillaca, který si zahrál Depardieuova zhýralého bratra a tato role mu vyšla naprosto perfektně. Takže toto mé hodnocení uzavírám s tím, že o něco kratší stopáž by filmu určitě neuškodila, ale spíše pomohla, takhle je to jen nadprůměrný příběh v průměrně nabídnuté formě, a proto hodnotím průměrnými třemi hvězdami. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na film mě, jako na mnoha dalších, nalákal Gérard Depardieu a musím se přiznat, že i s Gérardem to byla tak neuvěřitelná nuda, že jsem bojoval minutu po minutě, abych vydržel těch dlouhých 106 minut. Příběh nezajímavý, vyprávění šílené. Vlastně se jedná o brutálně průměrnou záležitost, kterou se Gérard snaží zachraňovat. A Clovis Cornillac pro změnu opět dokazuje, že jeho nejlepší rolí, co jsem zatím viděl, byl nejhorší hraný Asterix. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Na spolupráci Chabrol-Depardieu jsem byl upřímně zvědavý. Děj plyne tuze pomalu a když se člověk rozhodne jít do kina po 22.hodině, měl by si asi zvolit svižnější snímek. Navíc jsme všichni v sále byli rušeni chechtáním jednoho bláznivého staříka, kterého kupodivu nikdo nevyvedl ven. Depardieu předvádí svůj standard, Cornillac mi nějak vadil, do té role se mi zkrátka nehodil, Vahina Giocante se na plátně objeví pouhých deset minut. Jsem z Bellamy stejně rozpačitý jako z předchozí La fille coupée en deux. Asi bych oba filmy měl zhlédnout ještě jednou. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Claude Chabrol se v jednom rozhovoru svěřil, že při přípravě svého nejnovějšího filmu porušil zásadu, a to že herce obsazuje až po napsání scénáře. Nejdříve se rozhodl, že role komisaře Bellamyho připadne Gérardu Depardieu, a teprve poté napsal scénář (claudel)

Reklama

Reklama