Reklama

Reklama

Lucrezia Borgia - krásná travička

(TV film)
  • USA Biography: Lucrezia Borgia - Pretty Poison

Obsahy(1)

Narodila se v renesančním Římě v roce 1480, v ovzduší politických svárů a intrik. Byla nelegitimním dítětem kardinála a jeho konkubíny. Jmenovala se Lucrezia Borgia a mnozí ji považují za nejneřestnější ženu v dějinách. O dívce s nevinnou tvářičkou se proslýchalo, že má incesatní poměr se svým papežským otcem a že umlčuje nepřátele otráveným vínem. Už za jejího života se tato zlatovlasá kráska stala zosobněním zla. V průběhu dalších pěti století byly její hříchy opakovány v řadě životopisů, románů a dokonce i v jedné opeře. Ale zatímco její nechvalná pověst přetrvala dodnes, mnozí badatelé si kladou otázku, jsou-li historky o Lucrezii skutečností nebo výmyslem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bez príkras a bez zbytočného bulváru. Samozrejme, že seriál ako Borgiovci je atraktívnejší, kto by nemal rád čo i len vymyslené pikošky. Tento dokument ide na to vedecky. Sucho, ale vecne. Mám rád obe strany histórie. Aj tú pravú vedu, ale aj možné alternatívy. Lucrezia Borgia - Pretty Poison patrí k tomu prvému prípadu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Impotencí se nejlépe vysvětlovalo zrušení manželství.." Na druhou stranu můžete jen těžko muže více urazit, což samozřejmě platí dodnes, a tak se nelze divit, že zhrzený manžel vrací úder, který s největší pravděpodobností zažehl oheň nenávisti a pomluv kolem Lucrezie.. Opravdu vyčerpávající dokumentární počin !! ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Jméno Lucrezia Borgia je z historie celkem známé, ale nic jsem o ní nevěděl. Podle názvu dokumentu jsem čekal pořádnou sériovou vražedkyní a ona to byla žena, která až do smrti rodila sériově děti ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

Zda nařčení z travičství a incestu levobočka kardinála Rodriga Borgia, později papeže Alexandra VI., bylo pravdou či pomluvou, zůstane nejspíše tajemstvím. Historická bádání však napovídají cosi jiného, nežli pověst Lucrezie Borgia jako největší neřestnice v dějinách. „Nebyla spíše nejnešťastnější ženou?“ Již ve dvou letech ji odebrali matce, proto se upnula na otce. Ve třinácti byla provdána, v šestnácti opět, však její milovaný manžel byl zavražděn. Ve dvaceti ji otec opět provdal za Alfonsa d`Este a zpočátku chladné manželství se rozehřálo. Během sedmnácti let společného žití Lucrezia porodila šest dětí. Skonala po porodu ve věku 39 let s manželem po boku. Ten pak napsal roku 1519 svému příteli: „Při psaní těchto řádků se nemohu ubránit slzám u vědomí, že jsem ztratil tak drahou a vzácnou bytost. Neboť takovou ji v mých očích učinilo její příkladné chování a její něžná láska, která mezi námi vládla.“ Jako vévodkyně Ferrarského vévodství se proslavila obratností při řešení občanských sporů a lid ji oplakával. *** Kde je pravda? Že by už Jiří Schelinger cosi tušil?... Viz Deníček. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lucrezia Borgia - "...jedna z nejpomlouvanějších žen v dějinách..." konečně mýtů zbavená...(?) . . . Slovy klasičky řečeno - "Nešťastná to žena"... . . . Každopádně - v rámci žánru a na dané téma množstvím informací vyčerpávajícím způsobem řemeslně >výborně rutinně< provedený (spíše populárně naučný než dokumentární) film. - - - - - (Poprvé viděno 15.2.2009 na ČT2, hodnocení a komentář zde jako první - 15.2.2009) ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama