Ten, koho se bojíš (festivalový název)
Den du frygter
Fear Me Not
Dánsko, 2008, 95 min
Kristian LevringHudba:
Krzysztof PendereckiObsah
Když se Michael rozhodne zapsat se do lékařského testu na nová antidepresiva vypadá vše jen jako výzva pro znuděného usedlého muže středních let, který si před časem dal pauzu v práci a chce se soustředit na svůj vnitřní rozvoj. Uvnitř domu, který se na počátku filmu jevil jako bezpečné hnízdo harmonické rodiny, probíhá pomalá a nevratná proměna hrdiny. Estetické průhledy do otevřené krajiny spolu s poklidným životem rodiny působí kontrastně k patologické proměně Michaela. Kde se v člověku bere agresivita a potřeba manipulovat druhými? Pomalý rytmus a dlouhé detaily Michaelovy tváře dávají prostor jemné herecké práci. Právě neproniknutelná maska Ulricha Thomsena patří mezi největší klady tohoto filmu. [FebioFest 2009] (oficiální text distributora)
Marigold
Dochuť jinak kultivovaného filmu je nahořklá. Emocemi, otazníky a zvraty nabitý námět vyznívá v ochladlé atmosféře snímku do ztracena. Divákovi není umožněn přístup do nitra dění, ale zároveň není ani saturován chladně analytickým rozborem zla v člověku. Levring se na škále mezi emocionální manipulací Larse von Triera a vědeckým rozborem Michaela Hanekeho zařadil kamsi do šedého pásma, kde drásavé motivy ztrácejí ostré hrany a zjitřené postavy mátožně bloudí expresivní krajinou dánského venkova. Ačkoli se úspěšně vyhnul samoúčelnosti a bezobsažnosti, zůstal tvůrce uvězněný za vyleštěným sklem svého filmu.(24.7.2010)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $592,494║(30.8.2010)
Bluntman
Tenhle severský film nestojí za pozornost jenom "díky" podílu českých členů štábu a českých vlaků v závěru, ale protože jde o zdařilé psychologické drama, resp. civilně pojatý komiksový film na dánský způsob. Celou dobu se pracuje s tím, že se jedná o hulkovskou variaci, kdy titulní postava nedokáže kontrolovat své emoce, protože se dobrovolně vystavila lékařskému experimentu. Mírně předvídatelná pointa ale předchozí postaví na hlavu a ve spojitosti s ní zamrzí, že když šlo celou dobu o psychologické drama schizoidního jedince "postiženého" svazujícími společenskými konvencemi, nepřekročí se žánrová pravidla a divák se nerozruší, musí mu být nabídnut alespoň částečně šťastný konec. V závěru jsem tak neměl pocit, že by se mezi námi mohl pohybovat podobný psychopat a že společnost může plodit takové zrůdy, ale že jde o formálně precizně zvládnutý snímek s nápaditými přechody mezi fikčními zdroji hudby i její významotvorností a chytře dávkovanými informacemi. Pokud by ale aspoň takhle dopadla česká PO UTA, byl bych rád.(5.3.2010)
Richie666
Michael už má vše a příliš neví, čemu by se měl dál věnovat. To, co doposud znamenalo veškeré štěstí, mu teď pomalu ale jistě začíná lézt na nervy a on by byl ochoten okusit ledacos... Třeba spálit za sebou úplně všechno - hlavně mít zase ten pocit, že je kam jít. Mrazivé drama o svobodě lidské mysli.(25.10.2009)
sochoking
Je to veľmi nepríjemná, mrazivá dráma derúca sa pod kožu aby opanovala každú zmysluschopnú bunku a tak nastolila znepokojujúci pocit , pretože čo bolo na tom najhoršie , tak to samotné tušenie , ktoré predchádzalo situácii . Prial som si , nech to už mám rýchlo za sebou . Uff ... Zviera drieme v každom z nás !(18.9.2010)
Caminzind
Psychologický profil Mikaela zůstal pro mě po celý film záhadou, a trouchám si říct, že v něm neměli jasno ani Levring s Thomsenem. A podle toho to pak celé vypadá. Jakýs takýs niterný vývoj hlavní postavy si divák spíše domýšlí na základě námětu. Nedá se říci, že by herecké podání, scénář a režie byly v nějaké významné korelaci, spíše jen paralelně odsýpají. Thomsenovy netečné grimasy se za celý děj nezmění, divák je tak spolu s ním odkázán na vnitřní monology a scenérie, které naznačují onen proklamovaný (anebo tušený) vnitřní přerod. Motivy konkrétních činů, stejně jako Mikaelova dřívější povaha, intenzita prožívání a úroveň rodinných vztahů... oč méně zůstaly tyto skutečnosti zřetelné, o to nesrozumitelnější zůstává celý snímek co do psychologie a dramatu. Nízká tvůrčí investice v tomto projektu znamená proto i slabší úrodu. 65%(19.4.2011)
d-fens
ocenenia : MFF Mar del Plata 2008 - Najlepší herec (Ulrich Thomsen), Najlepší scenár (Kristian Levring, Anders Thomas Jensen)(24.2.2010)
ddf76
Staci jen kousek a je z cloveka peknej magor. Behem filmu jsem nejak nevnimal cas a byl jsem mile prekvapen, ze utekl velmi rychle. (Podle titulku se na nem podileli i cesti filmari).(4.3.2010)
sona123
Báječná hudba, kamera, obrazy ponuré severské krajiny skvěle dokreslují obdobné nitro hlavního hrdiny. Jako obvykle je tu důležitý konec, v tomto případě pointa, i když se na můj vkus nedostavilo ono nenapodobitelné severské dramatické vyústění. Vlaky českých drah jako dobrá perlička na závěr.(5.3.2010)
leon_id
prehlidka severskych filmu 4.3.2010(5.3.2010)