Reklama

Reklama

Příběh Concordu

(TV film)
  • Velká Británie The Concorde Story
všechny plakáty
Velká Británie, 2002, 47 min

Obsahy(1)

25. července 2000 svět užasle ztihl. Jeden ze vzorů dokonalosti XX. století, nadzvukový dopravní letoun Concorde, se zřítil při startu na pařížském letišti Charles de Gaulle. Výsledek britsko-francouzské spolupráce měl za sebou dvacet pět let provozu bez jediné nehody. Dokumentaristé BBC se rok po katastrofě vydali po stopách historie Concordu a zároveň evokovali vyšetřovací verze, které měly objasnit příčiny nehody. "Nejobdivovanější dopravní stroj světa" neměl zcela lehký osud. Jeho rozšíření zabránila úspěšná konkurence velkokapacitních Boeingů a politicko-ekologické averze v nejrůzněšjích zemích světa, kam měl Concorde létat. Ale technicky šlo patrně o velmi dokonalý stroj, což konečně potvrzuje i závěrečná zpráva vyšetřovací komise. Příčnou nehody totiž nebylo selhání agregátů letounu, ale osudový kovový pásek, který na ranvej odpadl z jiného stroje a způsobil proražení palivové nádrže... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dokument je sice zajímavý, ale ve druhé polovině dost "zkrácený" a bez detailnějších informací. Je samozřejmě smutné, jaké následky měla nehoda v roce 2000, ale takové události se letecké dopravě bohužel stávají (oproti automobilové dopravě jsou ztráty na životech výrazně nižší, zato jsou zpravidla hromadné). Zdá se mi pochybné, když od roku 1976 do roku 2000 létalo toto letadlo bez nehody, že jedna nehoda projektu srazí vaz. Jak na začátku, tak na konci je vágní oznámení, že projekt byl drahý, provoz je drahý atp. na druhou stranu letenky také byly drahé, navíc svou roli hrál francouzský nacionalismus a fakt, že Concorde byl jediným fungujícím projektem svého druhu, když obdobný americký projekt firmy Boeing ztroskotal. Hodně málo je řečeno o aerodynamickému třesku, který významně omezoval přelet nadzvukovou rychlostí nad obývanou pevninou, takže nadzvukovou rychlostí letadlo létalo jen nad oceánem. Suma sumárum, chtělo by to přesnější informace... ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Vím, že průměrná délka dokumentu je třičtvrtě hodiny, ale tenhle elegán by si zasloužil klidně hoďku a půl. Materiálů by se jistě našlo dost. ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Dokument, obsahující řadu zajímavých informací ze životopisu tohoto nadzvukového dopravního letadla. Část dokumentu tvoří fakta kolem vzniku, provozu a konci Concordu. Část tvoří pohled na Concord a jeho pád ve Francii očima provozovatelů restaurace a hotelu, na jejichž pozemek letadlo v roce 2000 spadlo. Jediné, co mi přišlo na dokumentu nezvládnuté, byl jeho "ustřihnutý" konec. ()

Reklama

Reklama