Nádherná země

Western

USA, 1959, 96 min

Robert Parrish

Alex North

Velmi svěží western z roku 1959, tehdy předznamenávající melancholicko existenciální směřování žánru v následujícíh desetiletích. Zde ještě nad sentimentem vítězí přímočaré dialogy a akce (gesta), hlavním kladem je ale jednoznačně Robert Mitchum v jedné ze svých nejlepších rolí. Mitchuma jsem nikdy moc nemiloval, pokud nehrál ve vynikajících filmech (PRYČ Z MINULOSTI, NOC LOVCE), zde ale vnějškové znaky hrdiny, tj. zarostlá tvář, sombrero a lehký mexický přízvuk, a jeho existenciální schizma [jsem ještě Američan nebo poddajný Mexikán?] přibližují Mitchuma na opačný pól jeho příliš častého a méně sympatického hereckého typu – apatického, odměřeného mača – a propůjčují mu nevídané charakteristiky: nevinnost a zranitelnost.(7.10.2007)

Přímo jsem se nenudila, i když sofistikovaná a svěží ukázka žánru to rozhodně není, navíc těžce předvídatelná milostná zápletka je také za míň. Půl hvězdičky navíc za Pedra Armendárize a za Mitchuma-mám ráda oba. 65%(16.6.2009)

• RHK

Jeden z nejslabších westernů, které jsem kdy viděl. Lze doporučit jen pro skalní fanoušky Roberta Mitchuma, ostatní u filmu usnou, nebo se ukousají nudou. Děj je prostinký. Pistolník amerického původu Brady (Mitchum) uprchlý v Mexiku přejíždí řeku Rio Grande z Mexika na jih USA, kde si však zlomí nohu. Po uzdravení v sebeobraně zabije muže a prchá zpět do Mexika. Tam se však znelíbí svým mexickým pánům, a sice oběma nezávisle na sobě, a prchá znovu do USA. Jedinou kudrlinkou na ději je políbení cizí ženy, která jej chce i nechce, v lásce stejně nejistá jako Brady. Ta pro potěšení scénáristy provádí paralelně stejnou nepravděpodobnou dalekou cestu jih USA - Mexiko - jih USA se svým manželem důstojníkem. Potěšující bylo vidět Mitchuma v širokém mexickém sombreru, jinak mne bohužel nezaujalo nic... Trailer: nenalezen(26.3.2009)

• Flego

Podpriemerný film ubiehajúci pomaličkým tempom. Westerny mám rád, ale tento ma nijak nenadchol.(25.2.2008)

• Skip

Nebýt Roberta Mitchuma, nebylo by v tomto filmu na co koukat. Stejně moc nechápu, co ho přimělo hrát v tomto dost nepovedeném westernu a ještě k tomu se podílet na výrobě. Herecké výkony všech ostatních nestojí ani za zmínku.(28.12.2007)