Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolehlivá a tradičně kvalitní kresba Pavla Koutského spolu s jeho proslulou "totální animací", příjemně krátké, dynamické a pro děti snadno stravitelné. Ve srovnání se zahraničním Hrůzostrašným dějepisem určitě kvalitnější, byť Hrůzostrašný dějepis bere historii mnohem víc do hloubky. Koutského seriál určitě není pro nadšené fandy historie, ale slouží jen pro základní informaci dosud nezasvěcených. Celkový dojem: 70 %. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je tento animák určen dětem 1. stupně ZŠ, ale přesto mám pocit, že mnohem víc, než seriózností se vyznačuje parodií a ironií. Historická fakta jsou podávána stroze a sotva tříminutovou délku každého dílu považuji za velmi krátkou stopáž. Trochu to zachraňuje Lábus svým přednesem, ale v globálu je to málo. Naskýtá se otázka, proč to tvůrci uťali listopadem 1989 a nepokračovali dál tou slavnou demokracií a kapitalismem? Asi jen obtížně by se jim točilo o všech těch svinstvech nynějšího režimu (rozkradený a rozprodaný stát, kupónová privatizace zakončená Koženým na Bahamách, divoká 90. léta plná tunelování, rozkrádání ve velkém, orlické vraždy, tisíce nezaměstnaných, bezdomovci, vzrůstající narkomafie a kriminalita mládeže, bombardování Jugoslávie novodobým kultem osobnosti označeno za humanitární (nemluvě o jeho hvízdající štětce). Jo, tohle všechno možná bude vyhodnocovat za takových třicet, čtyřicet let až nějaký další režim. Za to, že kavárenští tvůrci seriál ukončili dobou, která se jim hodila víc jak 1 * neudělím. 25% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak, bratře, máme pokřtěnost 99,8 %." Nemám nic proti ironii a tohle je celkem hezky nakresleno, zábavně rozpohybováno, historickými údaji povrchně protnuto a dětmi bez obtíží stráveno. Jen ta udatnost mi tam nesedí, protože my jsme Češi a ti bez odporu odevzdávají své území každému, kdo se k nám vetře. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že se děti učí dívat se na historii objektivně bez národoveckých sentimentů. Dějiny udatného českého národa, mohu-li soudit, celkem objektivní jsou. V ničem nechci žít méně, než ve společnosti, kde bude státní vlajka nejvyšší fetiš a kdo cekne něco špatného o Benešovi nebo něco pochvalného o habsburské monarchii, dostane přes hubu. Animace je nádherně odfláknutá a tři minuty děti neunudí. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že jednoho dne uvidím něco zajímavějšího a zábavnějšího než je můj oblíbený Asterix. A je to tu... samozřejmě až na asterixovskou poetiku, která tomuto dílu chybí. Největší rozdíl vidím hlavně v tom, že si zde autoři nedělají srandu jen z historie ostatních národů (jak je tomu u Asterixe a vlastně i u všeho francouzského), ale také (či především) svého vlastního. A to ještě ke všemu velmi hezkým způsobem. Hodnotit informační stránku mi připadá zvrhlé, takže to dělat nebudu. Vždyť jde o seriál pro přiblížení krás historie nejmenším a pro pobavení velkých, ne o historický dokument... Kritika ohledně nedostatku informací mi tedy připadá poněkud... "neinformovaná". Naopak jediné, co bych seriálu vytkl, je interpretace některých historických událostí a osobností na základě ne zcela objektivních národních mýtů (což je asi nejmarkantněji patrné v případě Zikmunda Lucemburského nebo "Slavníkovců"). ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)
  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)

Reklama

Reklama