Reklama

Reklama

Frontline - Season 42 (2023) (série)


20 dnů v Mariupolu (S42E06)

(epizoda)
  • Česko 20 dní v Mariupolu (festivalový název) (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Tým ukrajinských novinářů uvězněných v obleženém městě Mariupol se po začátku ruské invaze snaží pokračovat ve své práci dokumentující válečná zvěrstva... Jako jediní mezinárodní reportéři, kteří ve městě zůstali, zachycují to, co se později stalo určujícím obrazem války. Umírající děti, masové hroby, bombardování porodnice. Po téměř deseti letech dokumentování mezinárodních konfliktů pro The Associated Press, včetně rusko-ukrajinské války, je 20 dnů v Mariupolu prvním celovečerním filmem Mstyslava Černova. Film čerpá z osobních záběrů jeho vlastní země ve válce. Nabízí živý a drásavý popis civilistů chycených v obležení, stejně jako vhled do toho, jaké to je podávat svědectví ze zóny konfliktu. Jeho novinářská práce zasáhla celý svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (71)

ZajmonP 

všechny recenze uživatele

Peklo. Som zvedavý, ako sa naša odvrátená strana spoločnosti zachová, keď 20 dní v Mariupole vyhrá oscara za najlepší dokument, dostane ešte väčší mediálny priestor a bude demagógom dookola ukazovať surovú realitu na Ukrajine. Pri scéne s ruskými médiami označujúcimi zábery zdevastovaného mesta za fikciu a zranené matky s deťmi, umierajúcich chlapcov a nariekajúcich otcov za hercov, ma prepadla hrôza. Hrôza znásobená tým, že v našej "civilizovanej" krajine sa aj na najvyšších miestach používa podobná rétorika. Rétorika, ktorej väčšina našej "civilizovanej" krajiny zverila žezlo. Peklo. ()

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Vládnoucí - ukronazi propagandistická sračka pro městské neoliberalni deprivanty a taky pro (NE)majitele mozku, který jim vzala svatá bedna přezdívaná televizeČesko! Jen se zeptám, kde byla ČT, když ukronáckové v roce 2014 odstřelovali civilisty na Donbasu? To jim tehdy nevadila zvěrstva ukronácků? https://youtu.be/H–ZT5vJ8_E . V komentáři pod videem je všeříkající odpověď kdo je vinen současnou situací na Ukrajině. Pamatuji si jak se v tu dobu Tvarůžková řečena to reportérka z ČT, otec černoch natka cik*nka, smála že na Ukrajině žádná genocida neprobíhá, a vše je lež. Osm let a nic, tak jde je ta vaše spravedlnost.? Pak si moc dobře pamatuji nějakého Josefa Pazderku v jeho vstupu, kdy v přímém vysílání málem dostal přes hu*u. Bylo to na Donbase, kde šířil propagandu kyjevské junty.  Pak byl myslím uklizen do Polska a následně nevím co dělá...V sračkometu vám též neřeknou jak Mariupolu vlastně už někdy od 6/22 ožívá a vzpamatovává se z traumatu a zkázy, kterou město utrpělo pod vládou neonacistů z praporu Azov, kteří využívali civilisty jako lidské štíty a civilní infrastrukturu jako opevněné body, aneb poslechněte si obyvatelé Mariupolu, svědčí mluví nahlas, existují i videa jak tam ruskou armádu vítali s ruskými vlajkami, o ruské humanitární pomoci nemluvě. Takže samé lži, vše je jinak než jak vám líčí svatá bedna a tyto tendenční/ideové dokumenty. Během bojů o město vyfotografoval zahraniční korespondent těhotnou Mariannu nedaleko zničené porodnice, poté se fotografie „Mariupolské Madony“ rozšířila do celého světa. Slavné záběry z ní použil ve své práci i režisér Černov. Co ona na to rika dnes? Zkuste zapátrat. Tady je skoro 2 roky staré video, je třeba si ho prohlédnout. https://www.bitchute.com/video/b6jABnELYJyH/. Mimochodem Marianna nyní žije v Rusku a věnuje se dobrovolnické činnosti! Ano, v tom strašném nedemogratickém Rusku s na smrt nemocným diktátorem Putinem!  PS:  Jak vypadá skutečná válka a genocida jednoho národa se běžte vy modrožlutí liberální pokrytci zajet podívat do Gazy.☝️ Řeší se tady jenom Ukrajina, ale to, co páchá Izrahell, vám v sionistických médiích nikdy neukážou. Za to arabské a turecké televize vysílají to, co tady nikdy vysílat nebudou a vám říkají, že je to "propaganda" podporující teror*sty. Pravda a boj za osvobození své země je dnes brána za terorismus, ale skutečný terorismus je oslavován celým zaprodaným západem sloužícímu sionismu. Je mi na blití z naší země, z některých lidí tady, z našich politických loutek a celého Západu podporující vrahy používající nálepku "svatosti a vyvolenosti"! ()

Reklama

MajkHany 

všechny recenze uživatele

Ti kluci jsou neskuteční borci, s kamerkou v ruce jen tak kráčet pár set metrů před rusákama, smekám. Každopádně, až tam zhruba po patnácti minutách začnou záběry s dětma v agonii, jejichž tělíčka kroutí defibrilátor pana primáře, metr vedle nich ječí jejich bezradní rodiče a v tomto duchu to nepoleví až do poslední minuty dokumentu, vzpomeňte si na mě, že sem vás varoval. Tohle není nic pro slabší povahy. Jestli si to pustíte s drahou polovičkou, do rána vám neusne.. Nejodvážnější dokument, který sem koho kdy viděl natočit. ()

LEGACY

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta drzost tvrdit, že v Mariupolu je vše v pořádku a žádná válka tam není. Bože. Mariupol, Gaza a další místa jsou jednoznačně ukázkou toho, že peklo na zemi existuje a lidstvo je v určitých momentech prostě k smíchu a přes roky evoluce a lekcí z historie - nevyspělé. Hodnotit se mi tento dokument nějak příčí, jsem strašně rád, že vznikl, že záběry z této ukrajinské chlouby obletěli svět a ukázali co se stane, když lidskou spolupráci a tvorbu vymění válka. Na Oskara to není, ale to dost možná ani nebyl Navalny, i když jsou to všechno neskutečně silné příběhy. Oscaři jsou trochu zpolitizovaní a u mě hodnotu ztrácí každým rokem. Každopádně máme Ukrajinců plnou firmu a je to soudržná podporující a milá komunita, která je zahnaná do role utlačovaného národa, který musí do zahraničí vychovávat děti, pracovat noční, pracovat víkendy, dělat co se Čechům příčí a já tento národ obdivuji. A ano, máme tak kluka z Mariupolu, co utekl s maminkou, máme tam o měsíc starší dívku z Chersonu, co zanechala někde u babičky svoji malou holčičku a rok ji neviděla, nebo paní kuchařku ze Sevastopolu, či Krivij Rohu a Čerkas - všechno jsou to nevinné tváře války, kteří by nebýt války dnes byli úplně jinde a dělali by úplně jiné věci. Nejhorší je, že prostě roky už neprobíhají žádná vyjednávání. Chápu, že to prakticky není možné, ale je to prostě to nejvíc, co může být. Velikost a ego lídrů to ale nedovolí, a tak bude jen větší prohlubeň a ztráty. Ouzko, хватит уже пожалуйста. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jeden z najsilnejších dokumentárnych filmov, ktoré som mal možnosť vidieť. Priamo z vojny, z obkľúčeného mesta, žurnalista priamo na mieste bojov. Toto b mal vidieť každý, kto omieľa ruskú propagandu, vraždenie detí, tehotných žien, starcov, krátka všetkých a ich skutočný počet a zrejme dozvieme až po vojne alebo možno nikdy. Ničenie mesta, ruské klamstvá, masové hrob, výpovede a emócie priamo z miesta deň po dni bez príkras s hrôzami, ktoré občas ani filmár nezvládol. Film tu ()

Galerie (7)

Související novinky

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

13.03.2024

V Praze a dalších 47 českých městech začíná Mezinárodní filmový festival Jeden svět. Program se letos poprvé rozroste i o hrané filmy a láká celkem na 96 titulů a 10 VR projektů. Kompletní program… (více)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Reklama

Reklama