Reklama

Reklama

Horor v Manile

(TV film)
  • Česko Thriller v Manile (festivalový název) (více)
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Muhammad Ali a Joe Frazier jsou právem řazeni k nejlepším boxerům všech dob. Kdysi je pojilo přátelství, ovšem pouze do okamžiku, než se ve třech zápasech utkali o titul mistra světa v těžké váze. Poslední ze střetu boxerských velikánů se uskutečnil ve filipínské metropoli v říjnu 1975 a pod označením „Thrilla in Manila“ vstoupil do historie jako nejdramatičtější sportovní klání dvacátého století. Dowerova poutavá rekonstrukce přibližuje zápas i události, které mu předcházely, z Frazierova „rohu ringu“. Stárnoucí majitel zapadlé filadelfské tělocvičny ani po třiceti letech nezapomněl na hořké chvíle verbálního ponižování a rasistických urážek, kterými doprovázel jejich vzájemná utkání bývalý kamarád, posléze stoupenec hnutí Nation of Islam Muhammad Ali. Archivní záběry a svědectví přímých účastníků „souboje na život a na smrt“ ilustrují nejen drama mezi provazy, ale i sociopolitickou realitu Ameriky 60. a 70. let. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (50)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Emócie, ktoré dokáže vyvolať jedine skutočný príbeh. Myšlienky, ktoré začínajú mať váhu jedine ak sledujete skutočné osudy reálnych ľudí. Kde sú hranice medzi športovou rivalitou a osobným vybavovaním účtou? Ako ďaľeko sa dá zájsť, a čo sa dá tolerovať v rámci zvýšenia atraktivity zápasu? A kto vlastne vyhral? Odpovede na otázky si dá každý, kto dopozerá tento úžasný dokument. O Cassiusovi Clayovi sa natočilo mnoho dokumentov, kde bol vyzdvihovaný takmer na úroveň božstiev. Bolo veľmi príjemné sledovať jeden antiAliovský. Dokument, kde je vyobrazený ako človek akým podľa mňa skutočne bol. Islamom vygumovaná narcistická tlčhuba, ktorá ustála kdejaký úder. Boxu absolútne nefandím, ale takéto emotívne dokumenty mám rád všeobecne. Navyše ak vychádzajú z jednej silnej udalosti, podchytené výborným zostrihom ďalšieho dokumentačným materiálom a rozhovormi zainteresovaných. Sila dokumentu spočíva aj vo vykreslení veľkej irónie života, ktorá oboch účastníkov zápasu snov nakoniec postihla. (Jubilejné 1200/700 hodnotenie/koment dostálo kvalite.) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Som zvedavý, či sa v modernom svete športu uskutočnia takéto druhy rivalít, keďže stále viac na svetlo sveta svitne ku komercializácii a ziskovosti, čím sa trendy odvracajú v povrchnejšiu šou, než tradičnému súboju na nože. Tento dokument v podstate rekonštruuje slávny zápas v Manile (1975), kde dvaja možno najlepší boxeri, ktorí spolu súperili sa stretávajú v knokaut atmosfére, s fyzickou disproporciou za hranicami vyčerpania síl. Keďže Ali dopadol, ako dopadol, dozvedáme sa udalosti a pikošky od Fraziera. Miestami možno trochu strnulejšie, ale pre priaznivcov boxu sú tu pripravené aj dáke tie zaujímavosti, vplyv a rámcový presah do vzdialenej súčasnosti s jemným a citlivým nostalgickým nahliadnutím. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

V den, kdy celý svět obletěla smutná zpráva o úmrtí legendárního boxera, jednoho z nejvýznamnějších bijců všech dob, Joe Fraziera, jsem si pustil v rámci piety tento dokument, jakožto vzpomínku a uctění památky muže, bez nějž by pojem nenávist v ringu či řežba neměl ani zdaleka takovou hloubku. Dokument o takto lákavém, úžasném a dechberoucím tématu snad ani nejde špatně zpracovat, obzvlášť, když hlavní aktéři (kromě nemocného Aliho) jednoho z nejslavnějších zápasů historie stále žijí a mohou podávat svědectví o oné události. Události, která povýšila úroveň boxu až na hranici nemožného, do výšin, z nichž mohl následovat strmý pád v podobě umírajícího sportovce na jedné či druhé straně ringu. Muhammad Ali i Joe Frazier si tehdy skutečně sáhli až na opravdové dno a smrt dost možná obcházela oba tábory. Při pohledu na dnešní těžkou váhu si uvědomíte, ve které době se odehrávaly ty největší nářezy, a že výroky typu "Klitchkos are death for boxing" nejsou úplně neopodstatněné. Nezáleží na tom, jestli se vám box hnusí nebo zda jej zbožňujete, protože Thrilla in Manila znamená mnohem víc, než jen snaha zabít svého soka pod záštitou sportu... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Snědý rasisticky uráží černého. Snědý je arogantní a nadutě se černému vysmívá. Černý je za to ochoten bojovat až do konce. A tím koncem myslí konec úplný, ne závěr patnáctého kola. Černý skoro nevidí a snědý konečně přichází k rozumu. Jsou boxeři jen obyčejné duté hlavy nebo jen propadají své vášni, jako každý jiný? Jeden z nejpovedenějších sportovních dokumentů a jednom z nejlegendárnějších sportovních klání. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Frazier byl mnohem víc černej než Ali. Jejich zápasy byly a pořád jsou tak velký, protože oba boxeři ztělesňovali dva základní přístupy, které jsou i dnes východiskem většiny sportovních filmů a samozřejmě i odpovídají realitě. Ali jako ukecaná, velkohubá hvězda, která uráží a píchá všechny kolem. Frazier jako chudej, nevzdělanej kluk z jižanský farmy, kterej se tvrdou dřinou dostal na vrchol. Má jít o objektivní dokument a ne propagační video z dílny Smokin Joe fanclub, což je nepříjemnej direkt, co film sráží do kolen. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama