Reklama

Reklama

Zbav nás od zlého

  • Dánsko Fri os fra det onde (více)
Trailer

Moderní skandinávský morytát o relativitě dobra. Snímek dánského režiséra Oleho Bornedala bývá často přirovnáván k filmu Strašáci Sama Peckinpaha, kde také sledujeme civilizovaného a městským luxusem změkčilého muže bojovat o přežití své rodiny proti lynči barbarských venkovanů. Jenže zatímco v proslulém snímku amerického klasika byla východiskem krize maskulinity hlavního hrdiny potažmo démonizace venkova, dánský film je vystavěný jako moderní parafráze na morytáty. Stejně jako staré historky o mordech a zločinech i zdejší kruté vyprávění předkládá divákům otázky stran morálky, viny a trestu či dobra a zla. Bezútěšný svět dánského maloměsta stojí rozkročen mezi klidnou idylkou pro rodiny z vyšší střední třídy a pivem i tělesnými tekutinami nasáklou každodenní realitou bílé lůzy. Během městské veselice eskalují tamní vztahy, když je gastarbeiter, jenž přišel v bývalé Jugoslávii o celou rodinu, nařčen, že zabil ženu nacionalisticky smýšlejícího předáka místní komunity. Lynčovanému muži poskytne ve svém domě útočiště úspěšný advokát. Dříve poklidné sídlo za městem se stane místem vypjaté konfrontace krvežíznivého davu a muže, jenž automaticky ctí zásady justice a právní společnosti. Stylově vytříbený snímek pojednávající o xenofobii, bezpráví a bestialitě dřímajících v základech lidských společenství se stal mezinárodní senzací především mezi filmovými fanoušky a byl uveden na řadě festivalů včetně Toronta, Pusanu a Sitges. Režisér Ole Bornedal na sebe upozornil již debutem Noční hlídač (1994), který o tři roky později ve vlastní režii předělal pro americký trh pod názvem Hlídač mrtvých v hlavní roli s Ewanem McGregorem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Tak to se kolegům ze severu povedlo. On jeden musí mít za ušima, aby se mu podařilo neoficiálně zremakovat Peckinpahovo životní dílo, aniž by člověk zbytečně opisoval a celek tak ztratil na údernosti. Celé si to kráčí svou vlastní cestou a víceméně jediný motiv, který přebírá z originálu, je chladnokrevné počínání hlavního hrdiny při dobývání hradu. Je to perfektně vygradované, brutálnější než hejno netopýrů v otevřené ventilaci, přepočteno na litry samozřejmě a ani ten nejbystřejší koumák s ožvýkanou tužkou za uchem a půl centimetrovými okuláry neodhadne, co se semele v příštích minutách. A pak je tu ta štětka s párkem dokonalých koz, kterými máchá na odiv jako věcmi, kterými se ehm často mává na odiv, a to se potom nemůže divit, že... No... Nebudeme spoilovat... Ty její dudsony mě ale ničí. Svádějte to na žánrovou abstinenci, ale chvíli mě to táhlo k plné náloži, pak jsem zapojil mozek nebo co. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jaká úleva po dlouhé době, když se divák kouká na originální pojetí, skvělou kameru a hlavně nemusí poslouchat až stupidně dovysvětlující věty, kdy hrdinové komentují vše co právě dělají. Škoda že očekáváné obléhání domu nevygradovalo v nic extra pořádného. I tak nás ale čekají nějaká šokující odhalení a filmový zážitek, který mě ještě více utvrdil v přesvědčení že na půdě psychologie, motivace postav a originality je Hollywood již dávno mrtvým místem. ()

Reklama

helljahve 

všechny recenze uživatele

No pravdu povediac, čakal som viac. Pomalý rozjazd v ktorom sme sa zoznamovali s hlavnými postavami mi prišiel dosť nudný, skoro hodinu sa nič nedialo. Lynčovanie mohlo byť extrémnejšie, znásilnenie - no (ech) aspoň kozy nám mohol režisér ukázať. Policajti ako na Slovensku, totálny magori :-) . Odporúčam skôr Straw Dogs, to je iné kafe. Ale aj tak vcelku dobre pozerateľná záležitosť, veľmi pekne nasnímaná. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dobrý severský thriller, ktorý ma však ničím zvlášť neprekvapil. Snímok zdobí predovšetkým špičková, typicky severská kamera a dokonale zvládnutá technická stránka. S dejovou linkou a atmosférou je to už o čosi slabšie. Úvodná polovica sa vlečie ako slina opilcovi na jazyku, ide o zdĺhavé predstavovanie a nezáživne uvedenie do jadra problému. Chápem, že to bolo treba, ale bez atmosféry to bola hrozná zívačka. Druhá polovica, od miesta, keď sa miestni rozhodnú vziať "spravodlivosť" do vlastných rúk, sa veci výrazne pohnú dopredu. Príbeh naberie spád, zlepší sa atmosféra a výrazne stúpne aj napätie. Film začne pripomínať Straw Dogs (2011), len tento snímok nie je taký masakrálny, napätie a atmosféra sú však na rovnakej úrovni. Preto komu sa páčili Strašáci, určite si užije aj Fri os fra det onde. 70/100 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ve "strašácky strašidelném" filmu došlo skoro na všechno, i na to "jablúčkové líco", jak by řek náš Laco. Dobrá a případná podívaná, především (a možná jen) když přijedete z celodenního lyžování, uděláte si topinky, uvaříte grog a relaxujete zabaleni v dece, protože krbová kamna se nemohou hned srovnat s minus deseti venku. Že měli zavřenou hospodu na Studnici, Rokytně i ve Vlachovicích si budu chvíli pamatovat, na dramatické zápletky dle Ole Bornedala zapomenu mnohem dřív... Pozn.: Přestože Pater Noster známe (povětšinou asi bezděčně) všichni, sotva přijdeme na to, KDO se výrokem "Sed libera nos a malo (Fri os fra det onde či Zbav nás od zlého) obrací na KOHO. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Film bol natáčaný v Kodani a blízkych oblastiach. (Arsenal83)
  • Film čerpá inšpiráciu zo skutočných udalostí, najmä skúseností skutočného dánskeho exorcistu v reálnom živote. (Arsenal83)
  • V scéne, kedy Leif (Kim Kold) nesie bezvládne telo do kamiónu, sú obe dvere najprv otvorené a v ďalšom zábere je vidieť, že otvorená je iba ich pravá časť. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama