Slovenské národné povstanie 1944 (TV film)

Dokumentární

Slovensko, 2009, 90 min

Dušan Hudec

Hrají:

Dušan Jamrich

• paascha

Slovenské národné povstanie je fáma, kterou kolaboranti a Husák šířili národem, aby překřičeli to, že Slovensko bylo fašistickým štátom, hej? Pár měsíců před tím, než na slovač vtrhli rusáci s tankama si bratia švihli malů drámu na téma nenávidím němce a už chci zase zpátky do Československa, súdružky z dediniek se předháněly,která ojebe víc partyzánů, aby se z nich pak staly zasloužilé odbojářky a celý zbytek života si válely prdele. Fuj(29.8.2010)

SNP v stráviteľnej forme so sprievodným slovom herca Dušana Jamricha. Informácie o vzniku a priebehu celonárodnej rebélie proti moci dopĺňa i pár správ pamätníkov o vojensko-strategickej neschopnosti niektorých vodcov spojenej často s alkoholickou lenivosťou. Negatívne správanie niektorých partizánov netreba zastierať ani preceňovať - rebeli sú už raz takí. Cenné je, že poukázaním na kiksy sa sňala gloriola nedotknuteľnosti bojovníkov za mier a šťastnú budúcnosť a SNP sa postupne, po dlhom čase, možno bude vnímať ako často humpolácke, možno zvonka zákulisne riadené, ale z vnútra jednoduchých ľudí úprimne nasrané vzopätie sa väčšiny národa proti nacistom. Cenné archívne zábery a fotografie strieda klasický neduh novodobých dokumentov - hovoriace hlavy. Forma, na rozdiel od kvalitného scenára teda veľmi nepresvedčila. Obsah v jednej veci tiež trochu sklamal: namiesto ospievania komunistov v povstaní - ako sa to často dialo v dokumentoch o SNP v rokoch 1948-1989 - mi pripadalo, akoby kľúčovými slovenskými povstalcami boli v francúzski partizáni. Tí zohrali v povstaní dôležitú úlohu pri bojoch o Strečno, ale rovnako ako komunisti, len parciálnu.(31.8.2009)

Komplexný pohľad na udalosti okolo SNP. Pomocou svedectiev slovenských, francúzskych a českých veteránov sme svedkami zrodu vazalského Slovenského štátu, kde sa niektorým zdanlivo žilo dobre v závetrí vojny, ale kde bolo pod pokrievkou znať nespokojnosť s jeho riadením a smerovaním. Dokument odvážne rozpráva o formovaní partizánskych jednotiek, spočiatku bez vedenia a disciplíny, kde sa poukazuje i na tienisté stránky.(31.8.2009)

Predvcerom pozrety film, a dnes som pocula v radii komenatr nasho politika na temu SNP - zevraj mu chybaju moderne spracovane, no stale pravdu ukazujuce filmy o SNP. Nieco by som mu na to povedala...(31.8.2009)

Čím viac podobných dokumentov, tým lepšie.(29.8.2010)

Prekvapivo netendenčné. Na frak dostali Nemci, Slováci, komunisti, partizáni, generáli, zbabelci a karieristi... aj napriek tomu je z dokumentu cítiť jasné posolstvo, ktoré je v jednej chvíli aj priamo vyslovené: "Vojna je hnus." A obrázky Kotlebu v závere rovnako nepovažujem za sugestívnu manipuláciu, pretože už len neodsudzovanie akejkoľvek totality je hnus.(30.8.2010)

Dokument, ktorý neidealizuje, nezahmlieva, neprikrášľuje, ale veľmi jasne, zrozumiteľne a ľudsky približuje udalosti, o ktorých síce poznáme veľa fám a príbehov, no len málokedy sa nám dostane objektívneho pohľadu na ne. Naozaj potlesk za to, ako autori zhromaždili a podali informácie. Jedinú malinkú výhradu by som mala k pomerne veľkému priestoru pre výpovede francúzskych partizánov, ale to je nazoaj len detail. Byť učiteľkou dejepisu, použijem tento dokument ako ilustráciu k učivu.(11.4.2012)

Promiň Paascho ale připadáš my jako nácek kterej překrucuje dějny.FUJ na tebe a né na dokument.NÁCKU.(26.4.2012)