Reklama

Reklama

KRUH - portrét demonstrace

(studentský film)
  • USA CIRCLE - a portrait of a demonstration, The

VOD (1)

Obsahy(1)

17. listopadu 2008 proběhla v Litvínově demonstrace Dělnické strany. Na ní navazoval pochod Autonomních nacionalistů do sídliště Janov, které je obýváno převážně Romy. Na kruhovém objezdu u sídliště došlo ke střetu mezi policí a demonstranty, médii posléze nazvaný „Bitva o Janov.“ Tato událost se do historie zapsala hlavně tím, že se k ultra-pravicovým demonstrantům přidal velký počet místních obyvatel.
Autorka, která byla tomuto střetu s kamerou přítomna, pozvala po pár měsících na kruhový objezd lidi, kteří se demonstrace různým způsobem zúčastnili a konfrontovala je se záběry z této události. Na jedné straně kruhového objezdu tak stáli účastníci demonstrace Dělnické strany, na další příslušníci romské protidemonstrace, dále pak zástupce města a police a nakonec tvůrci mediálního obrazu demonstrace.
Název KRUH odkazuje k místu střetu, k historickým souvislostem, tak i k složitosti celého problému. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Marze 

všechny recenze uživatele

Téma sociálně vyloučená komunita Romové. Oni mají odlišné kulturní zvyky, které jsou nekompatibilní s většinovou společností například malá hodnota vzdělání, jiné hygienické návyky, neuvažování co bude zítra, neohřívání a vyhazování jídlo z předešlého dne, jiný pohled na "pravdu" a majetek, za rodinu rozhoduje vůdce komunity apod. Hodně by pomohlo vytržení jednotlivce z komunity a vzdělání. Dokument se nepokouší o žádné řešení. Doporučuji pěknou knížku Romové v české společnosti. Já proti nim nic nemám a jsou nejúspěšnější skupina v naší společnosti co se týče rozmnožování. Vladimír Komárek jednou řekl, že třeba vysokoškoláci na sobě spěšně páchají holokaust. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Konceptom "stretnime sa po tom, čo nám vychladnú hlavy a slovne si vysvetlíme prečo sa chceme pobiť do krvi , ak sa stretneme v grupách" inscenuje režisérka stretnutie zástupcov médií, Cigánov a pravicových politikov z Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti (Dělnická strana sociální spravedlnosti). Vkladá do toho zábery z nejakej demonštrácie, kde sa skoro pobili českí kotlebovci (v jednom zo záberov dnešný predseda banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba v dlhom čiernom koženom plášti zdraví českých súkmeňovcov pozdravom "Na stráž") s miestnymi Cigáňmi. Policajti boli odetí ako Robocopovia. Z konfrontácie veľa nového nevzišlo. Latentní rasisti vždy (s účinnou podporou korporátnych médií) budú tvrdiť, že bieda národa vyplýva len z toho, že bieli doplácajú na Rómov. Tí vraj paraziticky zneužívajú systém, sú zvýhodňovaní a peňažne vyciciavajú tak, že pre slušnú bielu väčšinu žiadne sociálne podpory ani dávky neostávajú. Navyše Cigáni podľa nich len kradnú, lúpia, nadávajú. Sú drzí a smrdia. Nič si nevážia. Cigáni zase povedia, že zlí Cigáni sú, ó áno, ale je to len marginálne percento z nás. A mladí radikáli z oboch strán barikády si bez ohľadu na nejaké hlbšie analýzy už chystajú kamene, nože aj britvy. Dobre totiž vedia, že zlu sa neustupuje. Problém je len v tom, že každý vidí to zlo kdesi inde. Mediálna reflexia poukazuje na to, že v spravodajstve sa zväčša len posilňujú rasové stereotypy, eskalujúce napätie. Poučný, no vzhľadom k povedanému nadbytočne dlhý dokument. ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaný dokument o demonstraci Dělnické strany proti romským obyvatelům Janova ze 17. listopadu 2008. V dokumentu vykládají své názory členové DS, romští obyvatelé Janova, zástupci samosprávy a státní správy a novináři zaznamenávající tuto demonstraci. Objektivnější, informativnější a zajímavěji zpracovaný dokument na toto aktuální téma si divák snad ani nemůže přát. Co mě na dokumentu zaujalo bylo docela komické a přesto mrazivé připisování viny na situaci v Janově developerské společnosti vlastněné Židy ze strany DS, směšné zaražení členů DS poté, co jim režisérka připomněla, že 17. listopadu má výročí kromě revoluce také poprava českých vysokoškolských studentů Hitlerem v roce 1939, a nechutné projevy DS, ve kterých si pozorný divák musí všimnout několikerého protiřečení. Dost zajímavý byl spor právničky z nevládky s novináři o neobjektivitě jejich zpravodajství a vině novinářů na vyburcování nenávisti vůči Romům. Jak vyplynulo také z obhajoby novinářů, vše je způsobeno praxí, kdy se média snaží vytřískat z každé situace co nejvíce zajímavých, resp. "zábavných" zpráv. Každopádně doporučuji tuto režisérku dále sledovat, myslím, že se od ní dočkáme ještě dalších zajímavých kousků. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Na studenský film velmi dobré dílo, dokonce lepší, než u režisérů mnohem známějších totuto problematikou zabývajících se. Prostor byl dán vyváženě oběma skupinám a bylo to ku prospěchu věci. Jen mě překvapil jeden ošklivý úlet pana Petřivalského, když je zřejmé, že ultrapravice svůj antisionismus skrývá a snaží se o židovské otázce takřka nehovořit a najednou se dozvídáme, že problém mezi cikány a čechy má jako svého strůjce židovské developery a majitele nadnárodních korporací...většinou si podobní lidé dávají pozor co říkají, tady to byl úlet, kdy jsem se musel takřka zasmát. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý dokument. Jestliže měl pojednávat o Bitvě o Janov, tak tam určitě neměl chybět zástupce AN kteří tuto akci organizovali, místo toho tam z řad extremistů byli poze lidé z DS. Pan Petřivalský mě bavil svým hlasem (když to zkonfrontujete s jeho psaným projevem připadá vám, že to nemůže být on). Pochopitelně se v dokumentu objeví i někdo ze stranické rodinky Šlégrovic :-). Nechtěl bych být v kůži místních, jejichž videozáznam si místní rom v dokumentu natáčel na mobil. Nepochopil jsem význam vsuvek ze Sieberova muzea (spojitost šrapnelových granátů z WW1 s janovským konfliktem mi uniká). ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama