Reklama

Reklama

Černobylské srdce

Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2003, 39 min

Nejstrašnější jaderná havárie v historii lidstva se stala 26. dubna 1986. Toho dne explodovalo srdce elektrárny v Černobylu na Ukrajině - 190 tun vysoce radioaktivního uranu a grafitu uniklo do vzduchu... Reaktor hořel ještě deset dní poté. Vítr a déšť roznesl radioaktivní materiál do zbytku Ukrajiny, ale i do Ruska a Běloruska. O osmnáct let později stále můžeme pozorovat následky ozáření v podobě hojného výskytu rakoviny, vrozených vad a v neposlední řadě srdečních problémů. Tento dokument, který má na svém kontě Oscara, sleduje přetrvávající dopad nejhorší jaderné katastrofy v Černobylu na lidi, kteří žijí v této oblasti - a to včetně dětí, jejichž životy se změnily navždy ještě předtím, než vůbec přišly na svět. (HBO Europe)

(více)

Recenze (18)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Chernobyl Heart sice začíná jako dokument, avšak s přibývajícími minutami se mění v emocionální ždímačku, což je problém. Autoři za každou cenu tlačí na pilu a nastavují divákovi postižené děti pouze za účelem, aby divák opotřeboval kapesník, což by za normálních okolností mohlo představovat zpestření dokumentu, ale ne v případě, kdy je to to jediné s čím se v dokumentu setkáte. Informace o samotném Černobylu jsou kusé a na oscarový dokument zdaleka ne tak odborné, s jakými se lze setkat v jiných dokumentech. Že by akademici letěli na sentiment? ()

Fowl 

všechny recenze uživatele

Černobyl byl tragédie a jeho následky jsou tu do dnes, ale tenhle dokument o tom nepojednává, je to přehled znetvořených dětí, kdy si angličanka nechala udělat trička Chernobyl Children´s project, dala jim dvě hračky a pár si jich pochovala a politovala, protože v Americe či Británii by dostali daleko lepší péči. Tady ale jde o stovky dětí, které nikoho nemají a zadarmo to nikdo neudělá a hlavně taky proto, ať už je to sebekrutější, že většina z nich má před sebou sotva pár let života. Nejvíc mě dostalo to dítě, které se narodilo s mozkem mimo hlavu, tam jde o čisté trápení a né výchovu. Takže celou dobu posloucháte jak by to mělo být lepší, ale ono to nebude. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Surové a emocionálne náročné, avšak som rada, že existujú dokumenty, ktoré nedbajú na útlocit spoločenského pokrytectva a ukážu hoci aj znetvorené deti. Bola som šokovaná, a keď mi v hlave bežali počty a čísla, výsledok bol veľmi smutný. Jedna vec mi však dokument výrazne kazila - vysvetlí mi niekto, prečo HBO rozmazalo všetky anglické titulky?!? V tých rozmazaných textoch boli občas preklady z ruštiny - OK, tie boli do češtiny predabované, nemusia tam byť - ale väčšinou tam boli informácie o miestach, kde sa kamera práve nachádza + štatistiky a podobne!!! Ktorý chuj to dal plošne vymazať? Aspoňže som si niekedy pauzla nahrávku a lúštila tie nápisy - napríklad že ide o ústav pre choromyseľných - a preto viem, že tam bola fúra podstatných informácií. FAIL. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Dokumentárne veľmi slabé, ide skôr o silný útok na city bez významnejšej informačnej hodnoty. Hlavná predstaviteľka je príliš mamičkovská a už po chvíli to bolo otravné. Téma genetických následkov Černobyľského výbuchu je lepšie spracovaná v dokumene Battle of Chernobyl, kde jej bolo venovaných niekoľko minút, ktoré mi dali omnoho viac ako 40 minút tohto. ()

mdouglas 

všechny recenze uživatele

Hodně silný dokument a hodně těžko se mi po něm hledají jakákoliv slova. Co mě napadá jako první, je jak minulý režim mohl zadržovat informace o katastrofě takového rozsahu. To co se stalo před 26 lety má a bude mít dopad ještě na několik generací. Je hrozně smutné se dívat na děti, kterým v podstatě není pomoci, ať už je to z finančních důvodů, nebo z toho důvodu, že to prostě není možné vůbec. Dívat se na děti, které v podstatě jen čekají na smrt, nebo na smilování boží. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama