Reklama

Reklama

Biquefarre

(festivalový název)
  • Francie Biquefarre

Obsahy(1)

Se snímkem Farrebique skládá Biquefarre v dějinách pozoruhodný diptych - po třiceti osmi letech se režisér vrátil do stejného kraje, aby vyprávěným příběhem, zpochybňujícím hranice mezi dokumentem a fikcí, kriticky zaznamenal proměnu farem v čase, kdy se zemědělství stalo průmyslem. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (2)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak zdá se, že tenhle film protrhne "šóšank syndrom" (nejvlezlejší filmový parazit), zatím má čistých 100%. - Možná jsem měl postupovat chronologicky a nejprve si pustit Farrebique (1946), na který Biquefarre (1983) místně navazuje - časově už nepříliš, 37 let je dlouhá doba. Není to tak, jako když se odstraní směrovka Farrebique /Biquefarre a nahradí se směrovkou Farrebique. Ale to se brzy uvidí. - Prodat farmu je těžká věc (již vzhledem k nostalgii, která se určitě brzy projeví), lehké však není ani farmu kupovat. V jiném ohledu není poselství filmu jednoznačné; jsme sice mírně, ale nekompromisně upozorňováni na to, co pesticidy a herbicidy dělají s krajinou (hmyz, ryby, člověk), žádná alternativa se ale nenabízí; jakokdyby Francouzi nevěděli, co je to new age. Čas plyne, lidé stárnou a umírají, vlastníci farem se mění, chemie však zůstává. Pozn.1: Děj se odehrává v Okcitáni (Languedoc), poblíž města Aveyron, ca. 150 km severovýchodně od Toulouse (v okolí Toulouse jsme nějaký čas pobýval). Pozn.2: Formou filmu je zřejmě rekonstrukce skutečných událostí, které se staly v poslední době (posledních letech) - scény, jako např. ta s Monte Christem, nepíšou scénáristé, ale život sám. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Život a práce na farmě v 80.letech, s porovnáním se 40.lety. Poklidné sledování osudů rodiny mezi dokumentem a fikcí. Film už zestárl stejně jako jeho předchůdce. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama