Reklama

Reklama

Předivo života

(seriál)
Francie, 2001, 13x26 min

Obsahy(1)

Jednotlivé díly: 1.-Sloni, vládci Afriky - První díl francouzského přírodopisného cyklu je věnován nejmohutnějším zvířatům Afriky - slonům. Tito obři svou činností vytvářejí louky, ničí lesní porosty a dokonce mění i toky řek. Ostatní zvířata jim jdou raději z cesty. Jenže sloni ovlivňují i jejich osudy. Ačkoli se to tak nezdá, jsou velmi benevolentní. Přesto skoro vše, co dělají, ovlivňuje život kolem nich. To pak spolu s chováním ostatních zvířat utváří svět, v němž žijí. Příroda tu předvádí dokonale vyvážené předivo života.

2.-Mořské vydry - Druhý díl francouzského přírodopisného cyklu vede ke kontinentálnímu pevninskému prahu severní Ameriky, jehož porosty chaluh jsou ideálním domovem mořských vyder. V tomto prostředí vydry prožijí celý svůj život. Ačkoli nejsou nijak velké, mají na svůj mořský domov obrovský vliv. Téměř všechno, co vydra udělá, ovlivňuje život kolem ni. To pak spolu s chováním ostatní zvířat utváří svět, v němž žijí. Příroda tu předvádí dokonale vyvážené předivo života.

3.-Krabi - Třetí část francouzského přírodopisného cyklu diváky zavede na břehy tropického moře, kde v bahně pod mangrovovými porosty žije jeden podivuhodný druh krabů. Jejich život ovlivňují fáze Měsíce a pobřežní bahno. Díky jim je předivo života v mangrovech tak dokonalé. Na začátku všeho je kal, který zde za odlivu zůstává jako polévka plná živin, které sem zaneslo moře. Dvakrát měsíčně - za úplňku a novu - je odliv největší. Tehdy zůstává na pobřeží nejvíce živin a na kraby čeká hostina.

4.-Hrabáči, příběhy z podzemí - Čtvrtá část francouzského přírodopisného cyklu vypráví podivuhodný příběh z podzemí. Jeho hrdinou je africký hrabáč, podivný prehistorický tvor, který dokázal přežít díky dostatku specializované stravy - termitů a mravenců. Nejvíce hrabáčů žije v jihoafrické poušti Kalahari, na jednom z nejdrsnějším míst na Zemi. Nesmírný žár, který tu přes den panuje, hrabáčům nevadí. Tato zvířata stejně tráví většinu času v podzemí a na povrchu se objeví v noci, kdy se potulují a pátrají po potravě.

5.-Mořští leguáni - Hrdinové pátého dílu francouzského přírodopisného cyklu - jsou zázrakem evoluce. Žijí jen na Galapágách, tichomořských ostrovech vzdálených tisíc kilometrů od nejbližšího kontinentu. Vědci tady už dlouho studují evoluci, aby zjistili, proč je zdejší příroda tak unikátní. Téměř vše, co se podílelo na vzniku Galapág, ovlivnilo místní přírodu. Spolu se zvířaty to utváří tento podivuhodný svět, kde příroda předvádí dokonale vyvážené předivo života.

6.-Papuchalkové, klauni z útesů - Na ledovými vichry bičovaných březích severního Atlantiku a Severního moře žije jeden roztomilý ptáček - papuchalek. Poznáme ho na první pohled díky jeho barevnému zobáku a klaunovským tvářím. Papuchalkové vypadají jako veselí a bezstarostní tvorové, ale to je jen zdání. Téměř vše, co dělají, ovlivňuje jejich okolí. A to pak spolu s chováním ostatních zvířat utváří svět, v němž žijí. Příroda tu opět předvádí dokonale vyvážené předivo života.

7.-Grizzly - Autoři sedmého dílu francouzského přírodopisného cyklu se vypravili na dalekou Aljašku, aby studovali život vládce divočiny - grizzlyho. Medvědy grizzly rozhodně nepovažujeme za tvory, kteří by sledovali počet spořádaných kalorií. Přesto takoví skutečně jsou. Mají-li přežít dlouhou zimu, musejí přes léto pořádně přibrat na váze. Toto období tráví tím, že si hledají v různých prostředích rozmanitou potravu. To má spolu se vším, co dělají, vliv na jejich okolí. A to pak spolu s chováním ostatních zvířat utváří svět, v němž žijí. Příroda tu předvádí dokonale vyvážené předivo života.

8.-Korálový útes - Osmý díl francouzského dokumentárního cyklu zavede diváky pod mořskou hladinu do podivuhodného světa korálových útesů. Tento útvar se sám staví, sám se opravuje a energii čerpá ze slunečního světla. Je to obří organismus a životadárný systém naší planety. Korálový útes má vliv na život v okolním moři a to pak spolu s chováním živočichů a rostlin utváří svět, v němž žijí. Příroda tu předvádí dokonale vyvážené předivo života.

9.-Fíkovník, plod deštného pralesa - Další díl francouzského cyklu diváky zavede do amazonského deštného pralesa v severní Brazílii. Dole u země je tento les ponurý, tmavý a zatuchlý. Z tohoto nevlídného prostředí vyrůstají pilíře obrovských stromů, které jsou základem zdejšího přediva života. Mezi mnoha stromy vyčnívá jedna skupina: fíkovníky. Hrají v životě pralesa ústřední roli. Po celý rok poskytují úkryt a přístřeší různým tvorům, kteří zde žijí. Ovlivňují život zvířat i stromů kolem sebe. A to pak spolu s chováním živočichů utváří svět, v němž žijí.

10.-Lemuři - Další díl francouzského cyklu diváky zavede na Madagaskar k velké řece Mandrare, kolem níž se rozprostírá nádherný listnatý les. Tento velký ostrov se před více než dvěma sty miliony let odtrhl od africké pevniny. Od té chvíle tu zdejší zvířata žijí v izolaci. Jsou mezi nimi i zvláštní živočichové - lemuři. Všechny druhy mají podobné znaky, ale každý druh je jedinečný a má v ostrovním předivu života odlišnou.

11.-Nosálové - Další díl francouzského cyklu diváky zavede do Kostariky. V oblasti Nancite, úzkém pobřežním pásu suchého lesa na tichomořském pobřeží, žijí podivní tvorové: nosálové. Jejich život nám může připadat snadný - ale soupeření s ostatními živočichy jim přináší obtíže a napětí. Nosálové koati obývají pás lesa mezi mořem a horami. Během každoročního dlouhého období sucha jsou tu zdroje potravy vzácné. Veškerá činnost těchto živočichů má vliv na zdejší les. A to pak spolu s chováním ostatních zvířat a rostlin utváří svět, v němž žijí. Příroda tu vytváří dokonale vyvážené předivo života.

12.-Polární liška - Jen málokterému zvířeti se podařilo najít úspěšný recept, jak v mrazivé Arktidě celoročně přežít. Vztahy mezi různými živočišnými druhy jsou pro jejich přežití životně důležité. Proto jsou tato zvířata vystavene velkým rizikům. Když jeden druh postihne katastrofa, důsledky pocítí vlastně všichni. Polární lišky a lumíci žijí v tundře a právě jejich vzájemný vztah určuje zdejší životní cykly. Veškerá činnost těchto živočichů má na něco vliv. A to pak spolu s chováním ostatních zvířat utváří svět, v němž žijí.

13.-Tygři - hledání domova - V lesích Bandhavgarhu na severu Indie byla zřízena přírodní rezervace. Kdysi tu lovili maharadžové - ale pak tato oblast přešla do rukou státu a téměř žádní lidé tu nežijí. Tato divočina je domovem hulmanů a dalších opic, a také axisů a sambarů. Je to však i domov největší kočkovité šelmy - tygra indického. Po celé Asii žije pět poddruhů tygrů. Dohromady to však představuje sotva šest tisíc posledních jedinců. Veškerá činnost tygrů má vliv na jejich okolí. A to pak spolu s chováním ostatních zvířat utváří svět, v němž žijí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Skvělý! Nejen, že mám takové pořady moc ráda, ale zvířátka jsou roztomilá, je to poučné a hlavně teda mam pořád chuť říkat ňuňu. Jediné co se mi nelíbí je, když se má něco změnit, tak tam přeběhne takové barevné schéma. Není pěkné a je rušivé. Krabi zatim nejlepší! ()

Reklama

Paity 

všechny recenze uživatele

Francouzi tohle prostě umí, to je bez jakýchkoli debat. Hlavně část věnující se slonům je naprosto perfektní. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama