Noc nad Chile
Night Over Chile
Chile / Sovětský svaz, 1977, 111 min
Sebastián AlarcónHrají:
Olegar FedoroObsah
Unikátní drama, které autentickým a syrovým způsobem zachycuje krvavé události spojené s nástupem chilského diktátora Pinocheta k moci. Píše se 11. září 1973 a armádní jednotky vedené generálem Pinochetem právě zaútočily na prezidentský palác, aby násilně převzaly moc od stávajícího prezidenta. Byla vytvořena junta, která okamžitě pozastavila platnost ústavy, rozpustila parlament, zavedla přísnou cenzuru a znemožnila veškerý odpor v zemi. Jihoamerický stát se ocitl v naprostém chaosu a bezpráví. To na vlastní kůži pocítí také mladý architekt Manuel, jehož přesvědčení nemíchat se do politiky rychle vezme za své po návštěvě kruté věznice. Sám se postaví do čela bojovníků proti diktátorskému režimu a ve své snaze vytrvá i tehdy, když začne být ohrožen přímo jeho život. (oficiální text distributora)
Saccard
Sovětský snímek vypravující o pokrokově orientovaných lidech, kteří trpěli pod karabáčem pravicové diktatury v Chile, splnil má očekávání jen napůl. Prvních zhruba třicet minut, kdy sledujeme zahájení převratu a uvězňování lidí bez ohledu na pohlaví, věk a politickou příslušnost, působí velmi autenticky, místy až dokumentárně. Po vydařených záběrech na noční stadion, osvětlený pouze spoře světlomety, ozařujícími siluety ozbrojených vojáků, však přichází dost znatelný propad. Snímek se zvrhne do nezajímavého, jednotvárného sledu záběru, kdy uvěznění soudruzi sedí na zemi v cele či na stadionu a vedou nudné, politické řeči takovým způsobem, až se z toho jednomu začnou zavírat oči. Občasné prostřihy na rodící se odboj mimo zdi improvizované věznice situaci nezachraňuji, nějak mi nepřišlo, že by rozumující soudruzi vůbec něco pořádného vymysleli, či nedej bože uskutečnili. Většinu filmu mi navíc dělalo docela problémy odlišit od sebe postavy jednotlivé postavy, které mi neskutečně splývali – stoprocentně jsem si zapamatoval jen hlavního hrdinu a důstojníka s divným smyslem pro humor, který prováděl výslechy. Snímek ve svém závěru naštěstí chytil druhý dech a posledních deset minut bylo vcelku zajímavých a působivých, díky čemuž se mé hodnocení ustálilo v na hodnotě mírného nadprůměru.(4.9.2010)
d-fens
ocenenia : MFF Moskva 1977 - Špeciálna cena poroty(12.1.2012)
Dárius
No!Já si nemůžu pomoct,ale je to prostříhaný.Viděl jsem to jako učeň-bylo to tenkrát skoro povinné.A proto jsem si zapamatoval jednu pasáž:Na ulici stojí právě Manuel s nějakým starším profesorem,nad hlavama jim přelétávají americké stíhačky.A ten profesor říká "Američané-jejich vměšování je tak očividné že se to ani nepokouší skrývat".Tato věta ve filmu naprosto chybí.Má snad Řitka video strach,že by amerikáni vyučovali demokracii u nás?Ale tady už přeci je-nebo se pletu????(23.11.2010)
Kakho-oto
Celkem bizarní film: totalitní Sovětský Svaz natočil za vlády Brežněva snímek o Pinochetově převratu v Chile. Kritika autoritativního až totalitního režimu v Chile natočená jinou totalitní zemí. První půlhodina slibná, potom mě začal film vyloženě nudit. Naprostý průměr, ale jako zajímavost doporučuji ke shlédnutí.(20.5.2010)
| Na DVD od: | 01.02.2010 Řitka video |
|---|---|