Med (festivalový název)

Turecko / Německo, 2010, 103 min

• Houdini

Zlatý Medvěd(20.2.2010)

• Blizzard

Co na to říct. Pro mě nejhorší film festivalu, který jsem vybral na základě ocenění a hodnocení na IMDB. Začátek byl sice slibný a nebyla to úplná nic neříkající blbost, ale za medvěda to fakt nestálo. Jako většina tureckých filmů, mě však i tento spíše zklamal a začínám mít pocit, že když tureckou kinematografii do budoucna budu prostě ignorovat, o nic zásadního ani nepřijdu. (3/10) [MFFKV 2010](12.7.2010)

Zlatým medvědem ověnčený výstup do drsných hor, v nichž prožívá své dětství uzavřený chlapec Yusuf, hypnotizuje svou pomalostí, básnickými kompozicemi i nádherně sytou ztišenými emocemi postav. Semih Kaplanoglu pomalu odříkává svou lyrickou báseň o mlčenlivé lásce a bolestné nesmělosti, kamera Barise Ozbicera kouzlí nádherné obrazy a „Med“ odtikává svůj čas ve zcela jiném tempu, než je v dnešní kinematografii zvykem. Hořkosladké strnutí v překrásné filmové poezii a další z vrcholů letošních Varů. [MFF KV 2010](12.7.2010)

• bassator

45th KVIFF 2010 - HORIZONS - Horizonty (Bal / HONEY / Med)(16.7.2011)

Film, ktorý (paradoxne) najviac vyniká v scénach, ktoré sú absolútne tiché. V obrazoch, v náznakoch, v pohľadoch, v jednoduchosti elementárneho nádychu a výdychu. Spojenie autor-divák geniálne zafungovalo pri záverečnej scéne - zatvoril som oči a povedal si (ticho, najtichšie): "TERAZ" - a bol koniec. Prenádherný spirituálny zážitok.(7.7.2010)

Med má zvláštní chuť, je průzračný a hustý a 1 lžíce medu váží víc než lžíce cukru. Tak nějak bych to mohla o tomto tichém, pomalu táhnoucím se příběhu říct. Film s meditativní účinky....a rozhodně ne pro každého.(14.7.2010)

Malý bol bohovský ! (3.1.2011)

• Venda

Nemůžu hodnotit, protože vlastně vůbec nevím, na co jsem se díval ...(6.7.2010)

Nádherný obraz a syrové barvy jsou předností filmu a zároveň jeho slabinou. Režisér místy předvádí efektní obrazové kompozice, které sice dokážou na sebe strhnout pozornost, ale nemají žádnou sdělnou funkci. Tahle otravná snaha o "uměleckost" za každou cenu kazila jinak absolutní klubový zážitek.(12.7.2010)

Stačil by tak o 20 min kratší a bylo by to naprosto super! Výborné záběry, zajímavý scénář a pojetí, ale ke konci už trošičku nuda:)(8.7.2010)

Velmi povedený snímek o chlapci Yusufovi a jeho dětství v lesích tureckého venkova, poznamenaného tragickou událostí. Více snad až po zhlédnutí zbylých filmů trilogie.(7.3.2012)

Co si budeme povídat, tento film není pro každého, a přesto může zasáhnout měrou nebývalou každého, kdo se podvolí jeho tempu, celkovému charakteru, který lavíruje na hranici hraného a dokumentárního filmu, a přesto nelze mluvit o hraném dokumentu... Snad jsem se ještě u žádného filmu necítila tak útulně. Vizuálně i zvukově se jedná rozhodně o perlu, kterou naprosto podtrhuje civilní výkon všech účinkujících, u nichž člověk nemá vůbec pocit, že ve filmu účinkují. Oni v něm žijí... Film, který bych ani nenazvala filmem, nýbrž nádhernou a neopakovatelnou životní freskou... Rozhodně chci vidět i další dva filmy z celkové trilogie.(13.7.2010)

Člověk musí zpomalit, naladit se na pomalé tempo, nebo-li z ''městské uspěchanosti do venkovské nudy''. Řemeslně naprosto dokonalé(11.7.2010)

• billyador

(videno na 45. IFFKV) V momente, kdy se objevily zaverecne titulky jsem byl znacne rozcarovany (takhle jsem si start filmfestivalu nepredstavoval)... nadruhou stranu s malym odstupem casu vidim veci, ktere mi v puvodnim a cerstvem nazoru na film a jeho hodnoceni chybely.... i presto jen za dve hvezdicky diky kontinualne stejne atmosfere (ktera na mne v nekterych momentech i dokazala zapusobit) a vyprave/kamere(7.7.2010)

• jochanan

Stejně jako jsem tomu nedávala hodnocení po projekci (IFFKV), tak to nebudu hodnotit ani teď. Bylo to... zvláštní a vyčerpávající cosi, kde se vůbec nic neděje a je tam pořád hrozná tma... Navíc žádná hudba a takřka žádné dialogy...(4.7.2010)

- 20,30 minut a hodnocení by bylo podstatně lepší(10.7.2010)

• PATJA

Ušetřeme si kecy o pomalém tempu apod. O to tady nejde. Pomalé tempo se dá odpustit, kdyby ten zbytek za něco stál. V tomhle filmu ale není nic. Žádná myšlenka, žádný příběh. NIC.(11.7.2010)

co vlastně o medu říct? je to typický festivalový film.. technicky se mu vlastně nedá nic vytknout, stejně jako ten opravdový med je med-film pěkný na pohled, příjemně voní, přímo vás svádí k ochutnání...nakonec do něj ponoříte prst a ouha, med se nesktutečně táhne a ve výsledku zas jen tak každýmu nezachutná... tempo medu je skutečně zabijácké, prvních čtyřicet minut vám přijde stejně dlouhých jako první polovina tříhodinového eposu a pak už jen s ubíjející pravidelností sledujete střídavě hodinky a zbytek sálu, kterýže váš spoludivák podlehl filmové meditaci a začal zařezávat...ano, zlatého medvěda získal film s úžasnou uspávací schopností... otázkou je, jaký smysl pak takový film vlastně má.. 6/10(4.7.2010)

• ganjoman

Nechápu to kladné hodnocení na IMDB...film byl pro mě sklamáním...mohl to být celkem podařený krátká film.(5.7.2010)

Pro mne opět potvrzení toho, že Zlatý medvěd je zárukou kvality. Tenhle film pro mne byl, odpusťte to klišé, ponořením do svěží řeky, bez zbytečných řečí, beze spěchu, bez potřeby běžet hned někam dál a nepřemýšlet nad tím, co bylo, je a bude.(15.8.2010)