Reklama

Reklama

Poslední film historické trilogie podle románů Henrika Sienkiewicze Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wolodyjowski, která se odehrává v 17. století, se postupně věnuje třem velkým válkám, které Poláci vedli proti Ukrajincům, Kozákům a Tatarům v době povstání Bohdana Chmelnického /Ohněm a mečem/, válce proti neporaženým Švédům / Potopa/ a válce proti Turkům a Tatarům, o které pojednává tento film, jehož hlavním hrdinou je plukovník Michal Wolodyjowski, nejlepší šavle Polska. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Výpravný velkofilm, který však ještě nemá tak perfektní výpravu a souboje jako pozdější Potopa, přesto herci velmi dobří, perfektní kostýmy, slušné OST. Svérazné charaktery Sienkiewicze vskutku ožívají, doba, kdy muži neváhali hrdině nastavovat svou chest, aby měli čest je skutečně romanticko-dramaticky rozervaná. Typově byli herci na svoje role vybráni velmi dobře. Příběh se postupně rozvijí do vysokých otáček, jen ten závěr nebyl podán dostatečně strhujícím způsobem jako v knižní předloze. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Slavný historický film z r.1969 v polské produkci. Výborně natočený, výborně zahrán. Není divu, vždyť jsou to jejich dějiny. A kdo jiný by dokázal "prosze pana" zahrát lépe historický námět, než národ, jehož se to bytostně týká ! Jedná se o poslední díl histor. trilogie podle románu Henryka Sienkiewicze (nositele Nobelovy ceny za literaturu). ()

Reklama

bjjoba 

všechny recenze uživatele

Film nasho mladi - pekny, farebny, širokouhly , množstvo šermiarskych subojov, jazdy na koni, peknych dievcat - Brylskej a Zawadzkej, paradnych dobovych kostymov, vybornej Killarovej hudby, zaujimaveho historickeho deja a na zaver nepredstavitelny pan herec - TADEUSZ LOMNICKY a DANIEL OLBRYCHSKI, ktory neskor obrati kabat. No nesli by ste na taky film aj teraz ?! Trochu si to pripomenieme - http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mD4EQmUEk3w ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film a působivé nahlédnutí do polských dějin.. Příběh pana Michala je zajímavý i poutavý, pochvalu jistě zaslouží nádherná výprava a krásné kostýmy, celý herecký ansámbl mi byl sympatický, stálo to za to vidět.. Ono spojení Jerzy Hoffman a Henryk Sienkiewicz snad ani zklamat nemůže, mě určitě ne.. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm s vynikající výpravou, kostýmy i hromadnými scénami. Na druhou stranu je opravdu velká škoda, že romantické linie filmu jsou zde spíše povrchní. Přitom se toho nabízí v takovém množství. A tak Poláci překážky překonávají šlechetně a čestně a Tataři podle a pomstychtivě. A zůstává óda na polskou historii a odvahu jednotlivců při ochraně jejich rodné země. Michal Wolodyjowski (Tadeusz Lomnicki), hlavní postava příběhu, je ušlechtilý muž, statečný a zkušený voják. Jeho čest je pro něj nejvýznamnějším faktorem a s odhodlaností dává ostatním osobní příklad udatnosti. V romantismu velké minulosti nemohou chybět půvabné ženy. Živá, veselá a laskavá Basia (Magdalena Zawadzka), nová manželka Michala. Romantická Krzysia Drohojowska (Barbara Brylska), toužící po velké lásce a trpící sebemrskačským syndromem. A nešťastná Ewa Nowowiejska (Irena Karel), doplácející na špatně zvolenou lásku. Hlavním nepřítelem je syn tatarského chána Azja Tuhaj-Bejowicz (dobrý Daniel Olbrychski), se svým přerodem, zakořeněnou záští a osudem podlého zloducha. Z dalších rolí: Michalův veselý přítel Zagloba (Mieczyslaw Pawlikowski), Michalův přítel a další udatný obránce Ketling Hassling z Elginu (Jan Nowicki), mladík s cestou pomsty Adam Nowowiejski (Marek Perepeczko), jeho hrdý otec (Wladyslaw Hancza), a hejtman Jan Sobieski (Mariusz Dmochowski). Romantická historie o velikosti národa a zdravého vlastenectví, které nevyužívá svůj zajímavý potenciál v plné míře. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama