Reklama

Reklama

Exodus z planety Země

(seriál)
  • Velká Británie Exodus Earth
Ukázka z filmu
Velká Británie, 2009, 6x45 min

Režie:

Sarah Cain

Obsahy(1)

Dokumentární pořad se věnuje otázce, co by si lidstvo počalo, kdyby začala umírat planeta Země. Bylo by možné najít domov na jiné planetě?

Ve jménu vědy se fyzik Dr. Basil Singer vystavuje extrémním teplotám, testuje nové technologie přežití, trpí cestováním v nulové gavitaci, zkoumá nápady na nalezení nových lidských sídel na obloze a mnoho a mnoho dalšího... Dychtivě hraje roli pokusného morčete, aby našel odpověď na otázku, zda by vhodným místem v budoucnosti lidstva mohl být některý ze zkoumaných objektů.

Seznam jednotlivých epizod:

1. Titan  K Saturnovu měsíci Titanu, směřuje nová mise. První letmý pohled skrz oranžové mraky odhaluje krajinu s údolími, jezery a řekami. Malebná krajina není nic jiného než pevný metan s jezery kapalného metanu a vulkány. Dr.Basil Singer zjišťuje, že s pomocí některých technologií, nutných k přežití, by život na Titanu nemusel být fikcí, nýbrž skutečností.

2. Venuše  Povrch Venuše není místem pro život. Dr.Basil Singer se přesto setká s vědci, kteří mu předvedou, jakým způsobem by lidé mohli povrchu Venuše dosáhnout. Provede také unikátní experiment, aby dokázal, že lidé by mohli žít ve vysokých vrstvách atmosféry této planety.

3. Jupiterovy měsíce  Cílem Dr.Basila jsou tentokrát Jupiterovy měsíce Callisto a Europa. Na povrchu Callista vybuduje úkryty z ledu pokrývajícího Jupiterův měsíc, jako ochranný štít před radiací. Během zkoumání měsíce Europa zjišťuje, že k prozkoumání oceánů bude muset použít robotické ponorky. Je možné, že by se v těchto teplých vodách mohl vyskytovat život.

4. Mars  Dr.Basil Singer stojí před náročným úkolem - učinit z Marsu místo, kde bychom se mohli usadit trvale. Zkouší přístroje vytvářející umělou gravitaci, pouští se do zkoumání technologií, jejichž pomocí je možné získat kyslík z hornin a palivo z řídké atmosféry Marsu. Největším problémem je ale jemný a ostrý prach, který dokáže rychle vyřadit jemné přístroje.

5. Merkur  Planeta Merkur je nejblíže našemu Slunci. Je vystavena desetinásobně vyšším světelným paprskům, žáru a záření než na Zemi. V blízkosti Merkurových pólů by se mohla v hlubokých kráterech nacházet voda, důležitá pro přežití. Basilova cesta odhalí jedinečné pohledy na největší kráter po dopadu v naší sluneční soustavě i na neuvěřitelný dvojitý východ slunce.

6. Exoplaneta  Exoplaneta Gliese 581c sice obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce, ale podobá se Zemi více než kterákoli jiná planeta naší sluneční soustavy. Cesta k ní by i s nejmodernějšími a nejrychlejšími systémy pohonu trvala 1000 let. Dr.Basil Singer zkoumá a hledá něco, co by ho k této exoplanetě dopravilo během jednoho lidského života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (4)

Ctx 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, jsou i lepší "vesmírné" dokumenty, ale jsou i horší. Za mě spokojenost, beru to s nadhledem a s tím, že je to něco mezi sci-fi o dobývání cizích světů a dokumentárním seriálem o těchto světech. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokrok je někdy, jak plyne z tohoto seriálu, plazivější a křivolačtější, než by si ti, kdo jsou tak či onak odkojeni optimismem šedesátých let minulého století, přáli. Mimoto se však zdá, že té střídmosti a na druhou stranu obtížné invence je tu až příliš. K neprospěchu díla i jeho diváka. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Co tohle to jako mělo být? Typický příklad toho, když se vědci trochu nudí, tak si odskočí od své těžké práce a skončí v oblasti sci-fi:-) Nic proti, občas se to hezky čte. Ale tohle všecko je v řádech stovek let (možná dokonce vůbec neuskutečnitelné), prozatím neuskutečnitelné, nepravděpodobné, nemožné, naivní, potrhlé a blbé, ono se to hezky povídá ale, něco jiného je tajtrlíkovat ve studiu či v nějaké laboratoři a něco jiného je pak ona skutečná realita, bez jediného možného lidského zaváhání a selhání. Pokud někdy dojde k exodu a ono k němu za X miliónů-miliard let jistě dojde (pokud bude život na zemi vůbec ještě existovat), tak dál, pokud možno až k nejbližším hvězdám a neuvěřitelně horká Venuše, která je v naší sluneční soustavě před námi, mi jako vhodný kandidát nepřipadá:-) ()

Doomer 

všechny recenze uživatele

Nejde brat uplne vazne jelikoz todle nas v nejblizich letech urcite neceka, nicmene pokud k tomu pristupujete neco mezi sci-fi a dokumentem tak napady a fakticke informace jsou na dobre urovni ac se zde projevuje komplikace narvat vetsi mnozstvi informaci do 45minut. Rovnez pokusy novych technologii a rozhovory s vedci z NASA se mi libili. Malinko slabsich 5hvezdicek. ()

Reklama

Reklama