Reklama

Reklama

Kino Karavan

(festivalový název)
  • Rumunsko Caravana cinematografică (více)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává na začátku 60. let v Rumunsku. Do zapadlé vesničky v horách přijíždí nákladní auto s důležitým posláním. Do technologií netknuté krajiny přiváží sovětský propagandistický film. Mladý zapálený agitátor Tavi chce svůj úkol splnit na 120%, ovšem prostota místního obyvatelstva a souhra nešťastných náhod mu neustále házejí klacky pod nohy. Zatímco se Tavi snaží najít viníka domnělé sabotáže ve zpomaleném pasáčkovi krav a zmateném starostovi, vstupuje na scénu dívka, která mu dá názorně pocítit, že člověk je jen bytost svazovaná biologickými potřebami. Humorná nadsázka a měkkým světlem prodchnuté krásné záběry z prostředí transylvánské krajiny provedou diváky až do nečekaného konce příběhu. (Febiofest)

(více)

Recenze (3)

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Muj osobni favorit na viteze Febiofestu. Neuveritelna symbioza vsech faktoru s pozitivnim vlivem na divaka - blizke tema, humor, spad, prirozene zvraty, atmosfera, na pohled pritazliva formalni stranka, silny konec. Dalsi z preciznich prispevku rumunske nove vlny, skoda, ze se do mimofestivalove distribuce dosud dostaly jen 4 mesice, 3 tydny, 2 dny. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zbořením idylické nálady během posledních pár minut tu už bylo, dokonce na materiálu komunismu. Na rozdíl od Unaveni sluncem postrádá Munteanův film onu absorbující atmosféru i divadelně vyprofilované postavy. Místo toho skýtá poněkud ospalé panoptikum "chytrých horákyň", které zkoušejí přechytračit moc. Což v 50. letech nemůže skončit jinak než průšvihem. Vleklé tempo a nezáživné dialogy ještě podtrhuje rezignovaně statická kamera... nechci tvrdit, že to nemá atmosféru a že závěrečný zvrat není vítaným (ač očekávaným) osvěžením. Kino Karavan je navzdory výtkám solidní podívanou s přívětivou atmosférou rumunské vesničky... jenže náměsíčnou dramaturgii a celkovou plochost nelze schovat za atraktivní kulisy odsudku komunismu. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Zajímavost: snímek se zúčastnil Febiofestu 2010 v soutěžní kategorii Nová Evropa. komentář: A to se podívejme, Rumunsko vystrkuje růžky se svou komunistickou tragikomedií. Postavený je na základech, které Vám přijdou něčím známé, typická vesnička, ústřední dvojce fungující jako typ buddies. Řidič a asistent mi v některých svých pasážích připomínal svou polohou Buda Spencera. Příběh se odvyjí svým volným tempem, stejně jako ubíhá čas v zapadlé Rumunské vesnici. Zničeho nic jste postaveni před vygradování a jste takříkajíc "znásilněni" závěrem. ()

Reklama

Reklama