Blázen z La Verny

Dokumentární

Česko, 2010, 57 min

Zatiaľ najlepší dokument O. M. Schmidta, ktorý som videla. Veľa nových informácií ( a to som si myslela, že životopis sv. Františka dobre poznám). Malé výhrady voči scenáru mám, ale nie sú podstatné. Nie je to dokonalé, ale z lásky a úcty k sv. Františkovi - maximum.(7.1.2012)

Je to moc uhlazené, ale to se dá pochopit. Stigmatům se měla dát větší pozornost. 69%.(7.1.2011)

Poměrně zajímavý dokument, který stojí za to vidět, i když některé věci mohly být natočeny trochu lépe. Jinak ale palec nahoru.(22.1.2011)

Výborný dokument o sv. Františku z Assisi, i když ne tak dobrý jako loňský výtvor Otakára Schmidta o svatém Vojtěchu. Přesto i zde bylo divákovi předloženo velké množství informací, které byly dokresleny zajímavými záběry. Informací ale bylo tolik (některé byly dokonce zbytečně i několikrát opakovány), že se režisér nemohl zaměřit také na "hranou" stránku dokumentu, pro kterou už nebylo místo. Celková koncepce dokumentu tak už nebyla natolik originální jako u sv. Vojtěcha. Také jsem čekal trochu jiné směřování dokumentu - místo životopisných informací bych více ocenil hlubší představení Františkovy filozofie.(31.12.2010)

Stejně kvalitní jako předchozí Schmidtovy dokumenty. Bohužel pro ně dali diváci přednost slabé pohádce na ČT 1, takže sledovanost tohoto díla asi velká nebyla. K "Bláznovi" jen malá výtka: je tu příliš mnoho informací a filmového "kouzlení" na ploše omezené 57 minutami. Chvílemi dalo zabrat vychutnat si souběžně obraz i komentář. Ale možná je to jen můj problém.(27.12.2010)

Přiměřeně poučné, přiměřeně mystické veřejnoprávní dílo s příjemným komentářem Marka Ebena a režiséra O. M. Schmidta, u kterého, nemůžu si pomoci, pořád čekám trochu jiné blázniviny... Největší přínos pro mě jsou výklady významu některých slov, máme v jazyce obrovský zdroj autentického poznání ne snad reality nebo minulosti, ale toho, jak lidé některé jevy vnímali a hodnotili.(26.12.2010)

• rjl

poněkud zmatené(26.12.2010)