foto

Otakáro Maria Schmidt

  • nar. 28.7.1960 (56 let)
    Plzeň, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Schmidt Maria Otakáro, vl. jm. Otakar Miloslav Maria Schmidt (* 28. 7. 1960 Plzeň) – režisér, scenárista, kameraman, herec a moderátor. Potomek středověkého šlechtického rodu Nowothů, s erbem. V mládí byl klavíristou, skautem, lehkým atletem a maturantem – původní profesí zámečník, pracoval v plzeňské Škodovce jako rýsovač, jako kulisák v Komorním divadle a strojník ve vodárně.

V 80. letech absolvoval pantomimu, tanec, a herectví na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze, jako herce a tanečníka ho angažovali ve Státním divadle F. X. Šaldy v Liberci a s Černým divadlem Jiřího Srnce podnikl turné po Španělsku. Spolupracoval s orchestrem Laura a její tygři, s Davidem Vávrou, Arnoštem Goldflamem a Michaelem Kocábem. S Danem Nekonečným založil Fantastické a plynové divadlo BAR. Výrazně působil (s přezdívkou Štětináč) v generačním div. společenství Pražská pětka (Sklep, Mimóza, Kolotoč). Byl zaměstnán jako redaktor v Ústřední půjčovně filmů (1988–90) a po té studoval na katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU (1991–99).

Je znám jako osobitý moderátor nejrůznějších festivalů a rozhlasových pořadů (např. Rádio Limonádový Joe), jako svérázný publicista, herec drobných rolí ve filmech Tomáše Vorla, O. Trojana, Milana Šteindlera, J. Svěráka, V. Chytilové a D. Kleina a také jako autor knih Tajů plný ostrov (1993), Hořící sny (1995) a Eliška má ráda divočinu (1997). Poslední z nich byla předlohou k jeho stejnojmennému celovečernímu hranému debutu, který zrealizoval roku 1999. Kromě něj realizoval i hrané televizní filmy jako HERBERT V RINGU (2008). Jako hudebník realizoval autorské CD Hořící sny.

Schmidtova tvorba je typická gejzírem nápadů, poťouchlostí, a až karnevalové barvitosti, což se projevuje i v jeho dokumentární filmografii. Typickými zástupci tohoto výrazu jsou snímky realizované v době studia na FAMU: JÍZDA SVATÉHO HUBERTA (1993), CARNEVALE DI VENEZIA (1995) a NEBE NAD MIKULOVEM (1995) – témata přímo vybízející k show, audiovizuálnímu lahůdkářství a intelektuální extravaganci. Podobně zrealizoval i dokument SOCHY SNOVÉ, ALE ODOLNÉ (Génius loci města Plzně v sochařském profilu V. Česáka, 2001), který je výtvarnou stylizací zcela prosycen; svým vkladem znásobil poetiku Boleslava Polívky v dokumentech o hercových aktivitách (OLŠANY OPEN 2000 – KRAJ, KDE SE KRÁVY MĚNÍ V KONĚ, 2000; CIRKUS PLUJE NOCÍ JAKO KARNEVALOVÁ LOĎ – putování po Moravě s Bolkem Polívkou a cirkusem Jo-joo, 2001, HRNEC SMÍCHU, 2004) a s patřičnou nadnášející „sklepáckou“ lehkostí natočil i portrét k padesátinám D. Vávry (MŮJ DŮM, MŮJ BRÁNÍK, 2006).

Po roce 2004, kdy přijal křesťanskou víru, se začala jeho tvorba viditelně zklidňovat, být soustředěnější a tematicky vyhraněnější – ve svých hodinových autorských hraných dokumentech pro ČT vzdal hold českému světci (NEJZNÁMĚJŠÍ ČECH-JAN NEPOMUCKÝ, 2007) a podrobně představil historii i současnost řádů jezuitského a salesiánského (NEJSME ANDĚLÉ, JEN DĚLÁME JEJICH PRÁCI, 2006; DEJ MI DUŠI A OSTATNÍ SI PONECH, 2008). I z dalších podobných témat, jako působení Farní charity ve Starém Kníně nebo o tradici Palackého Univerzity v Olomouci, dovedl vykřesat náboj a hravost, a to i prostřednictvím hraných prvků (filmy COKOLI JSTE UČINILI JEDNOMU Z TĚCHTO MÝCH NEPATRNÝCH BRATŘÍ, MĚ JSTE UČINILI, ONA TANČÍ S OLOMOUCÍ – O UNIVERSITĚ, KTERÁ MÁ DUŠI, oba 2008). Začal spolupracovat s náboženskou redakcí ČT na cyklech KŘESŤANSKÝ MAGAZÍN (2007), SVÁTEČNÍ SLOVO (Sváteční slovo kardinála Tomáše Špidlíka, 2005; Sváteční slovo kněze a motorkáře Jiřího Čepla, 2007; Sváteční slovo kněze Jana Hanáka, 2009), CESTY VÍRY (Moravští bratři ze Suchdola, 2005; Ora et labora v severních Čechách, 2007) a je autorem, režisérem a průvodcem rozsáhlého křesťanského cyklu pro mládež o symbolech a jejich významech pro lidský život PO HLADINĚ – díly mj. Symbol, Slovo, Číslo, Srdce, Manželství, Pohyb, Barva, Světlo, Oheň, Voda, Čas, Sny, Rituály, Země, Vzduch…(vše 2007 - 08).

Navázal úzkou spolupráci s novou křesťanskou televizí TV NOE, pro kterou jako scénárista, moderátor, kameraman a režisér vytváří měsíční cyklus duchovních portrétů známých osobností LÉTA LETÍ K ANDĚLŮM (od 2006) a následné talkshow CESTA K ANDĚLŮM. Přes toto zaměření se i nadále věnoval samostatným dokumentům o společenských fenoménech (o life-stylových podobách bydlení MŮJ DŮM, MŮJ…, 2004), o životě a životnosti architektury (SLAVONICKÁ BESÍDKA pro PŘÍBĚHY DOMŮ, 2007), nebo tématu iluzí a magie v celém komponovaném Večeru na téma: REALITA KOUZEL ANEB KOUZELNÁ REALITA (2002) – filmy PROČ A JAK SE ČLOVĚK NECHÁ OŠÁLIT (Iluze nebo magie?) a OBCHODNÍCI S KOUZLY (Kouzelnická historie).

Na přelomu milénia vytvářel také zábavné pořady - NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ (TV Nova) a NA SCÉNU (Prima), nyní (od roku 2009) portréty CIZINCI pro internetovou Bedna TV. Podílel se i na dalších cyklických pořadech magazínového typu: PROLOGY - FILMOVÉ LAHŮDKÁŘSTVÍ (od roku 1994), PASKVIL (od roku 1996), PADAJÍCÍ KVĚTINÁČ (2006-07); ŠATY DĚLAJ ČLOVĚKA (2009), pochopitelně jako režisér i moderátor v jedné osobě. Je autorem řady reklam a hudebních klipů. Od roku 2000 téměř na všech projektech spolupracuje s Janou Studničkovou a realizuje je rovněž jako kameraman.

V roce 2011 obdržel na své filmy a televizní magazíny záštitu premiéra Petra Nečase, Ministerstva školství (a doporučení do škol) a na jednotlivé filmy zaštity arcibiskupa D.Duky, min.zahr.věcí K.Schwarzenberga a ministerstva kultury.

Martin Štoll

Herecká filmografie

2009 Herbert v ringu (TV film)
Proč bychom se netopili (TV seriál)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Majlant (S03E01)
2005 Skřítek
2003 Jak básníci neztrácejí naději
Mazaný Filip
2002 Perníková věž
2001 Vyhnání z ráje
1999 Eliška má ráda divočinu
1996 Kamenný most
1995 Blue talk show (TV film)
Malostranské humoresky
1994 Akumulátor 1
Mlýny (divadelní záznam)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Besídka divadla Sklep (divadelní záznam)
Mí Pražané mi rozumějí
Penziónek (TV film)
1990 Kouř
Vltava hraje k volbám (TV film)
1988 Pražská 5

Dokumentární

2011 Pražské Jezulátko (TV film)
2010 Blázen z La Verny
Mistr Eckhart (TV film)
2009 Krajinou ticha (TV film)
Svatý Vojtěch - první český Evropan (TV film)
2008 Dej mi duši a ostatní si ponech (TV film)
Ona tančí s Olomoucí
2007 Nejznámější Čech - Jan Nepomucký (TV film) - vyp.
2004 Můj dům, můj... (TV film)
2001 Sochy snové, ale odolné
1995 Nebe nad Mikulovem
1991 Míč (TV film)

TV pořady

2011 Uchem jehly (TV pořad)
2009 Cesta k andělům (TV pořad)
2007 Po hladině (TV pořad)
2006 Interview ČT24 (TV pořad)
Léta letí k andělům (TV pořad)
2000 Cesty víry (TV pořad) - vyp.
1999 Čtveráci (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
1997 Paskvil (TV pořad)
1994 Prology (TV pořad)
1993 Události (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)

Režijní filmografie

2016 Don Quijote v Čechách
2009 Herbert v ringu (TV film)
1999 Eliška má ráda divočinu

Dokumentární

2015 Adolf Born (TV film)
University – Tajemství evropského zázraku (TV film)
2013 Cyril a Metoděj: Dědictví otců a matek zachovej nám, Pane! (TV film)
Dominikáni - řád bratří kazatelů (TV film)
Krajina, zrcadlo duše
Misie. Až na kraj světa s jezuity (TV film)
2011 Náš dům v kosmu (TV seriál)
Pražské Jezulátko (TV film)
2010 Blázen z La Verny
Mistr Eckhart (TV film)
2009 Krajinou ticha (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Svatý Vojtěch - první český Evropan (TV film)
Šaty dělaj' člověka (TV seriál)
2008 Cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili
Dej mi duši a ostatní si ponech (TV film)
Ona tančí s Olomoucí
2007 Nejznámější Čech - Jan Nepomucký (TV film)
Příběhy domů (TV seriál)
2006 Můj dům, můj Braník (TV film)
Nejsme andělé, jen děláme jejich práci (TV film)
2004 Hrnec smíchu (TV film)
Můj dům, můj... (TV film)
2001 Cirkus pluje nocí jako karnevalová loď
Sochy snové, ale odolné
2000 Olšany Open 2000
1995 Carnevale di Venezia
Karneval v Benátkách (TV film)
Nebe nad Mikulovem
1993 Jízda svatého Huberta

TV pořady

2009 Bet Lechem (TV pořad)
Cesta k andělům (TV pořad)
Cizinci? (TV pořad)
2008 Vzkaz (TV pořad)
2007 Padající květináč (TV pořad)
Po hladině (TV pořad)
2006 Léta letí k andělům (TV pořad)
Úhly pohledu (TV pořad)
2002 Křesťanský magazín (TV pořad)
Neděle na téma... (TV pořad)
Realita kouzel aneb Kouzelná realita – Proč a jak se člověk nechá ošálit (TV pořad)
2001 Na scénu (TV pořad)
2000 Cesty víry (TV pořad)
Sváteční slovo (TV pořad)
1998 Psychoparadoxy (TV pořad)
1997 Paskvil (TV pořad)
1994 Na vlastní nebezpečí (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2011 Pražské Jezulátko (TV film)
2007 Nejznámější Čech - Jan Nepomucký (TV film)
2004 Můj dům, můj... (TV film)

TV pořady

2006 Léta letí k andělům (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace