Reklama

Reklama

Zázraky sluneční soustavy

(seriál)
  • Velká Británie Wonders of the Solar System (více)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Poznejte s fyzikem Brianem Coxem jednotlivé planety naší soustavy, a to včetně teorií o jejich vzniku a popisu atmosférických podmínek. Za co všechno vděčíme Slunci? Jak povstal pořádek z chaosu? Co může způsobit zánik planet? A mohly by být na některé z  planet sluneční soustavy vhodné podmínky pro život?
Fascinující vesmír, hledání odpovědí na zásadní otázky, naše sluneční soustava. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Gothar 

všechny recenze uživatele

U mňa asi najlepší dokument o vesmíre. Nie som astronomický nadšenec a možno aj preto ma ostatné dokumenty o vesmíre skôr nudia, ale Wonders of the Solar System ma zaujal na celej čiare. Hlavný predstaviteľ je trochu svojský, ale jeho nadšenie pre vesmír sa na mňa naplno prenieslo. K tomu si treba pripočítať množstvo dobre podaných informácií a výborne spracované počítačové animácie. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Prof. Brain Cox je sice na rozdíl od geologa Iaina Stewarta astrofyzik, to mu ale nebrání v tom, aby celkem slušně vykrádal jeho starší sérii Earth: Power of the Planet. Také on se proletí v JAR stíhačkou do vyšších pater atmosféry, také on navštíví kaňon Scablands, či sopku Erta Ale atp, s tím že Cox se zaměřuje spíš na oblohu a dál, a Stewart spíš do země. Oba prezentují své závěry skvělým a poutavým způsobem, Cox možná i o něco lépe (skutečně fascinující je například jeho vyprávění o měsíci Europa atp.), ale Stewart prostě zmíněná místa využil první. Samozřejmě každý je zaměřen jiným směrem a Coxova série je úchvatná po vizuální i obzvlášť po hudební stránce, ale to kopírování nápadů mi vadí tolik, že nemůžu dát plný počet. ()

Reklama

ddf76 

všechny recenze uživatele

Vyborny dokument o nasi slunecni soustave z dilny BBC. Je opet skoda, ze jsou vystrihany scenky s pruvodcem, kterym je prof. Brian Cox. V originale ma jeden dil 59 minut. Tohle vystrizeni uz se stalo u predchozich dokumentu Can We Make a Star on Earth? a Zázračná Planeta: Mocné Síly Země. Nechapu proc se to musi vystrihavat, podle me je vic to nazorny a ztraci se i dalsi povedene zabery. Brian Cox nebo Iain Stewart (Zázračná Planeta: Mocné Síly Země) hraji ulohu hlavniho pruvodce, tu stejnou jakou ma David Attenborough v prirodopisnych serialech od BBC. Je to skoda, ale i tak to stoji za to. Ale originaly jsou lepsi podle me. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Brian Cox je skvělý průvodce a umí na diváka přenést takové to vědátorské nadšení pro věc, takže rozhodně nekoukat na prostříhanou verzi. Jeho cestování po světě a porovnávání fyzikálních a biochemických procesů, které vidíme na Zemi, s tím, co nalézáme nebo bychom mohli ve sluneční soustavě objevit, je opravdu zajímavé. Divák se nedozví ani tak nějaké velké přelomové věci (a postřehnul jsem i pár drobností, na které dnes díky novým objevům panuje i trochu odlišný názor), ale dokument spíše doplní to, co vlastně dávno víme či tušíme a jen to aplikuje na vnější kosmos. Z vizuálního hlediska to není ani zdaleka taková pecka, jako současné dokumenty a některé animace se až nepříjemně často opakují. Podobně je to i s některými informacemi a měl jsem místama pocit, že tvůrci pro splnění stopáže tak trochu recyklují. Byl bych radši, kdyby se intelektu diváka tolik nebáli a šli více do hloubky... Každopádně ale jako populárně-naučný dokument je to ve svém žánru klasický BBC nadstandard. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Dokumenty z BBC sú väščinou populárno-náučné, čo znamená, že majú laikom zrozumiteľnou formou vysvetliť záležitosti prírody a vesmíru. Ich cielom určite nie je dostať odborného pracovníka SAV na Skalnatom Plese "do kolien". Ak divák dá tomuto dokumentu prednosť pred Šeherezádou, určite dostane najnovšie informácie podané pútavou a zrozumiteľnou formou. A zábery z "Hubbla" a Cassini sú jednoducho úchvatné. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama