Reklama

Reklama

Stevie Wonder: Live

(koncert)
  • USA Stevie Wonder: Live at last
všechny plakáty
Hudební / Dokumentární
USA, 2009, 54 min

Obsahy(1)

Význačných nevidomých hudebníků v oboru jazzu a poprocku je celá řada. Chronologicky: například klavíristé Art Tatum, Lennie Tristano, George Shearing, Ray Charles, saxofonista Roland Kirk, zpěvačka Dianne Schuur a to jsou jen někteří z nich. Do světa jazzu přesahuje i umění univerzálního muzikanta jménem Stevie Wonder. Očima sice nevidí, ale jeho výsostná muzikalita je více než jeho absolutní sluch. Původně se jmenoval Stevland Hardaway Judkins, v každém případě je ročník 1950. Byl muzikantsky zázračné dítě. Už ve třinácti letech mu vydala firma Motown první album, to bylo v roce 1963 - tehdy už se jmenoval Little Stevie Wonder. Dodnes ovládá devatero hudebních nástrojů. Ale především komponuje a zpívá. Stevie Wonder spolupracoval s muzikanty prominentních jmen: Jimi Hendrix, Bruce Springsteen, Paul Mc Cartney, Herbie Hancock, ale také se skupinou Rolling Stones. Na dvojalbu Songs in Key of Life Stevie Wonder děkuje osobnostem, které ho nejvíce ovlivnili: mezi nimi je řada jazzmanů, například také Chick Corea a Lenny White. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

igi B. 

všechny recenze uživatele

POP v tom ryzím a nejlepším smyslu slova! . . . Stejně tak výborně a dynamicky nasnímaný a sestříhaný záznam. Takhle si prostě představuju profesionální show business!! . . . WOW WONDER!!!... 8-D - - - P.S. A vůbec nemusí být tento žánr vyloženě moje parketa... - - - - - (Poprvé viděno kdysi loni v tv, hodnoceno 9.7.2010, komentář zde /při repete 28.2.2011 na noční ČT1/ jako první - 28.2.2011) ()

tomics 

všechny recenze uživatele

Stevie je rozhodně jeden z ,,top five,, na mém osobním koncertním seznamu umělců, které bych hodně rád viděl a slyšel live. Tenhle záznam mě jen utvrdil v tom, co jsem vlastně už dávno věděl, a to že Stevie Wonder je posel boží a hudební prorok, který svojí muzikou mazlí naše pošramocená srdéčka a jako mávnutím čarovného proutku nám kouzlí na tváři blažené úsměvy. Fanoušek funku a jazzu musí bejt na pokraji blaha, a možná na chvilku zapomene i dýchat, když se Stevie vytasí se skvosty ze svého geniálního alba ,,Innervisions,, jakými jsou namátkou ,,Higher Ground,, nebo taneční ,,Don´t You Worry ´Bout A Thing,,. Píseň ,,Visions,, je zde dotáhla do naprosté dokonalosti. Jeho koncerty jsou oslavou života. Je to v podstatě velmi spirituální záležitost. Kdo mě napadá jako další muzikant, který se tomu blíží a stále vystupuje, je např. Santana. Ovšem Wonder je alespoň pro mne, ještě o krůček k tomu hudebnímu nebi přeci jenom blíže. Tento koncert je co do muzicírské kvality naprostým vrcholem olympu. Zde to není jen o skvělém hudebním zážitku se všemi aranžemi a skvělou kapelou, vynikající perkusionista Munyunga Jackson, hráč na bicí Stanley Randolph, kytaristi Kyle Bolden a Errol Cooney, Saxík Ryan Kilgore a taky basák Nathan Watts. Všichni jdou až na dřeň a posílaj do lidí proudy energie. ()

Reklama

Reklama