Reklama

Reklama

Visions of Ecstasy

Krátkometrážní / Pornografický
Velká Británie, 1989, 19 min

Zajímavosti (3)

  • Hudbu k Visions of Ecstasy složil Steven Severin, baskytarista Siouxsie and the Banshees. Jde o skladby „Sphere“, „Come Deliver Us“, „Skin Crawl“ a „Transverberation Of The Heart“, které později přepracoval na svém debutovém sólovém albu „Visions“ z roku 1998. (Gray)
  • Snímek bylo ve Velké Británii zakázáno distribuovat až do roku 2008 kvůli rouhačství. V nesestříhané podobě byl film uveden v roce 2012. Režisér i distributor Nigel Wingrove se v roce 1996 neúspěšně odvolal u Evropského soudu pro lidská práva. Proti zákazu se také postavili spisovatel Salman Rushdie či režisér Derek Jarman. (Gray)
  • Název filmu odkazuje k mystickému učení sv. Terezie z Ávily (také Terezie od Ježíše), jehož vrcholem je zbožná extáze. V ní prožila a popsala stav, kdy jí Ježíš, kterého miluje, skrze bolest způsobuje slast. Terezie byla některými duchovními podezřívána ze spolku s ďáblem, ale vysoké církevní autority obvinění rozhodně odmítly. I tak mají její vize mnoho interpretací, včetně erotických. (Gray)

Reklama

Reklama