Reklama

Reklama

Národ sobě

(studentský film)
  • Československo Národ sobě s podtitulem groteskní dokument o cestě k socialismu (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1968, 16 min

Obsahy(1)

Film Vlastimila Venclíka „o groteskní cestě k socialismu“ měl být původně dokument o rehabilitaci politických vězňů. Nakonec vznikla neskrývaná karikatura československého socialismu, která by mimo atmosféru Pražského jara byla zcela nemyslitelná. (FAMU)

Recenze (2)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(DČKIII - dok.) Podtitul opomíjeného střihového dokumentu Vlastimila Venclíka NÁROD SOBĚ zní GROTESKNÍ DOKUMENT O CESTĚ K SOCIALISMU. Ona avizovaná grotesknost se ale nějak nedostavuje, přestože je montáž značně ironická - např. když se archivní záběry v podobě promluv straníků střídají s jejich novinovými kreslenými karikaturami. Jediným spojujícím prvkem je hlas vypravěče. Oceňuji práci s různými archivními materiály, od filmové metráže přes fotografie k archivními záběrům, ale ona grotesknost - i přes přítomnost písně Zítra se bude tančit všude - mě nebavila, protože jsem ji tam nespatřoval. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Připomenutí doby, na kterou by spousta lidí nejradši zapomenula. A to už v r. 1968. Dnes už víme, že se tomu nedalo vyhnout, ale připomínat je to potřeba stále. ()

Reklama

Reklama