foto

Vladimír Brabec

  • nar. 15.5.1934 (82 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vladimír Brabec se narodil 15. května 1934 v Praze na Žižkově do rodiny malíře pokojů a ochotníka. K divadlu tíhl už od dětství, zpíval v Kühnově dětském zboru a v letech 1946 – 1948 hrál v žižkovském Divadle Akropolis. Poté odešel na DAMU (1949 – 1953) k profesorům Radovanu Lukavskému, Miloši Nedbalovi a Otomaru Krejčovi. Následně prošel Divadlem pracujících v Mostě (1953 – 1954) a vojenskou prezenční službu si odbyl v Burianově scéně D 34 (1954 – 1959).

Stal se členem činohry pražského Národního divadla (1. březen 1959 – 1975), z kterého odešel po infarktu na zdravotní dovolenou a byl hercem hereckého souboru Filmového studia Barrandov (1975 – 1980). Na částečný úvazek odešel do Laterny magiky (25. listopadu 1980 – 31. srpna 1981) a opět byl v činohře Národního divadla v Praze (1. září 1981 – 31. prosince 1993). Poté hostoval v Hudebním divadle Karlín a nebo v muzikálech Divadla Broadway.

Vladimír Brabec byl živelným, uvolněným a impulzivním hercem. Zpočátku vytvářel zejména milovníky, citově založené hrdiny, komické a nadsázkou i gagy obdařené muže. Dokázal předvést složité a velmi rozmanité náročné charakterní kreace, jímž dopomáhal svým uvolněným pohybem a sytým, ve všech rozpětích vždy sedícím hlasem.

Představil se např. v inscenacích „Romeo a Julie“ (Benvolio), „Zkrocení zlé ženy“ (Petruccio), „Cyrano z Bergeracu“ (Cyrano), „Noční zkouška“ (Válek), „Kavkazský křídový kruh“ (Simon), „Smrt obchodního cestujícího“ (Happy), „Irkutská historie“ (Viktor), „Hamlet“ (Polonius), „Jejich den“ (Vladimír), „Lucerna“ (Dvořan), „Vzbouření v blázinci“ (Valerio), „Amfitryon“ (Merkur), „Rozrušená země“ (Nagulnov), „Krysař“, „Máj“ nebo muzikálech „Tři mušketýři“, „Adéla ještě nevečeřela“, „Kleopatra“, „My Fair Lady“, „Někdo to rád horké“, „Rebelové“, „Zvonokosy“, „Anděl s ďáblem v těle“ atd.).

Během své divadelní kariéry Vladimír Brabec silně i slabě doplňoval svoji filmografii (od 90. let hodně prořídla). Poprvé hrál hocha, studenta a novináře Červenku ve snímcích KŘÍŽOVÁ TROJKA (1948) Václava Gajera, REVOLUČNÍ ROK 1848 (1949) Václava Kršky a VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ (1952) Miloše Makovce.

Často hrál malé a střední postavy, výjimečně titulní, vždy však zaostávaly za úkoly divadelními: staršina SNB Hrabal ve Vávrově NOČNÍM HOSTU (1961), František Adam z Valdštejna v Krškově komedii POSLEDNÍ RŮŽE OD CASANOVY (1966), výpravčí Korda v Pinkavově dětském KAPITÁNU KORDOVI (1970), kancléř Slavata v historické komedii SVATBY PANA VOKA (1970) Karla Steklého, vévoda z Orléansu v Kachyňově životopisném snímku TAJEMSTVÍ VELIKÉHO VYPRAVĚČE (1971), hlasatel v OSVOBOZENÍ PRAHY (1975) Otakara Vávry, major Zeman ze seriálu sestříhaném RUKOJMÍ V BELLA VISTA (1980), velitel kolony v Chlumského komedii STŮJ, NEBO SE NETREFÍM! (1997), zlý král v pohádce Z PEKLA ŠTĚSTÍ 1 a 2 (1998, 2000) Zdeňka Trošky, starý civil StB v dramatu ANGLICKÉ JAHODY (2008) Vladimíra Drhy či učitel Viktor Verner ve Štancelově PAMĚTNICI (2009).

Uplatnění mu přinesly též televizní inscenace (JEJICH DEN, NÁMOŘNÍCI Z KOTORU, NEBEZPEČNÝ ČLOVĚK, VYNES NA HORU SVŮJ HROB, PANENKA, JESTLI JEDNOU ODEJDU, GENERÁL ELIÁŠ, KARAMBOL aj.) a seriály (SŇATKY Z ROZUMU, DLOUHÁ BÍLÁ STOPA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE, ULICE či VYPRÁVĚJ), kde se stal oblíbeným jako policista major Jan Zeman v Sequensově normalizačním projektu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1974 – 1979). Vzpomínky na tento seriál (za který získal Zlatý květ 1981) shrnul v rozhovorech „Major zeman – Jak to vidím dnes“ (2002). Od roku 1979 učil několik let na pražské Státní konzervatoři.

Velikého hereckého vyžití nalezl Vladimír Brabec v rozhlase („O ševci Matoušovi“ i „Muž z naší ulice“) a zejména v dabingu – mluví např. Jacka Lemmona, Harry Morgana, Seana Conneryho, Leslie Nielsena, Iana Holma, Maxe von Sydowa, Rogera Moora, Anthony Hopkinse nebo Donalda Sutherlanda (NĚKDO TO RÁD HORKÉ, BYT, KLEOPATRA, SKÁLA, BLÁZNIVÁ STŘELA, „BONDOVKY“, KILL BILL 1 a 2, PÁN PRSTENŮ, seriál M*A*S*H apod.).

Brabec má se svojí ženou Naďou (vzali se v dubnu 1955) syna režiséra Pavla Brabce (*1957) a dceru herečku Helenu Brabcovou (*1964). Získal mj. titul Zasloužilého umělce (1980), Čestný odznak ÚV ČSPB (1984), za celoživotní mistrovství v dabingu a za dabingový výkon ve filmu KAZATEL A ŽÁK (1984) dvě Ceny Františka Filipovského (obě 1998) a Cenu Senior Prix (2004).

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2016 Tajemství pouze služební
Wedding Day
2014 Případy 1. oddělení (TV seriál)
Stopy života - Až na věky (TV film)
2013 Čtyřlístek ve službách krále
Příběh kmotra
2011 Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
2009 Čepel smrti
Pamětnice
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Anglické jahody
Oběti: Karambol (TV film)
2007 Bloody Merry Christmas (studentský film)
Trapasy (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Kleopatra (divadelní záznam)
2001 Z pekla štěstí 2
1999 Dámě kord nesluší? (TV film)
Z pekla štěstí
Z pekla štěstí (TV seriál)
1998 Byl jsem mladistvým intelektuálem (TV film)
Hřích faráře Ondřeje (TV film)
1997 Stůj, nebo se netrefím!
1996 O princi Truhlíkovi (TV film)
1995 Generál Eliáš (TV film)
Muž v pozadí (TV seriál)
Omyl děda Vševěda (TV film)
1994 Návrat do cizí země (TV film)
Z hříček o královnách: Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (TV film)
1993 Česká muzika (TV film)
Dick Whittington (TV film)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
O princi, který měl o kolečko víc (TV film)
1991 O těch Martinových dudách (TV film)
1990 Duch času (TV film)
Marta a já
O nebojácné Bětce (TV film)
Pernikářka a větrný mládenec (TV film)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Trojlístek (TV seriál)
Závrať (TV film)
1989 Člověk proti zkáze
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Rekonstrukce (S01E07)
Než poznáš první úsměv (TV film)
Roky prelomu (TV seriál)
Stopy zločinu: Pátek, čas motýlů (TV film)
1988 Herec (TV film)
Jsem vrah? (TV film)
Tomáš a Markéta (TV film)
1987 Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
Sychravé království (TV film)
Voňavé haraburdí (TV seriál)
1986 Adieu, mládí (TV film)
Jsou určité hranice (TV film)
Kluk (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Autorka detektivních povídek (E11)
Nám se to stát nemůže (TV film)
Pohádka bez konce (TV film)
Výsledek testu (TV film)
1985 Doktor z vejminku (TV seriál)
Půjčka (E07)
Jestli jednou odejdu (TV film)
Páta stanice (TV seriál)
Sedmipírek (TV film)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
O princezně Solimánské (TV film)
Povstalecká história (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál) - herec, vyp.
Záchvěv strachu
1982 Daleko od stromu (TV film)
Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Hamlet (divadelní záznam)
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
1981 Královna bludiček (TV film)
O stříbrném a zlatém vajíčku (TV film)
Po rozvodu (TV film)
1980 Citová výchova jednej Dáše
Panenka (TV film)
Veronika, prostě Nika (TV film)
1979 Kentauři
Neteř (TV film)
Rukojmí v Bella Vista
Vynes na horu svoj hrob (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Růže pro Zemana (S03E10)
Mimikry (S03E09)
1978 Nekonečná - nevystupovat
O statečné princezně Janě (TV film)
Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
Stíhán a podezřelý
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
Rukojmí v Bella Vista (S03E07)
Studna (S03E06)
Štvanice (S03E05)
Klauni (S03E04)
další epizody
1977 Pasiáns
1976 Náš dědek Josef
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Modrá světla (S02E10)
Třetí housle (S02E09)
Bílé linky (S02E08)
Prokleté dědictví (S02E07)
Dáma s erbem (S02E06)
další epizody
1975 Osvobození Prahy
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
Loď do Hamburku (S01E09)
Strach (S01E08)
Mědirytina (S01E07)
Bestie (S01E06)
další epizody
1974 Břetislav a Jitka (TV film)
Píšťalka pro dva (TV film)
Poštovský panáček
V každém pokoji žena
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loupež sladkého "I" (S01E03)
Vyznavači ohně (S01E02)
Smrt u jezera (S01E01)
1973 Adam a Gabriel (TV film)
Adam a Gabriel
Adam a Otka
Dvojník (studentský film)
Maturita za školou
Tichý svědek (TV film)
Vysoká modrá zeď
1972 Kamenný kvítek (TV film)
Královna Černá růže (TV film)
Lev je v ulicích (TV film)
Lupič Legenda
Prémie (TV film)
Slečna Golem
1971 Král, kejklíř a hvězdář (TV film)
Lekce
Poslední výstřel Davida Sandela
Sto dukátů za Juana (TV film)
Tajemství velikého vypravěče
1970 Kapitán Korda
Kruh světla (TV film)
Svatby pana Voka
1969 Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova (TV film)
1968 Pražské noci
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Spravedlnost pro Selvina (TV film)
Štít a meč (TV seriál)
1967 Malá Dorritka (TV film)
Studie jednoho strachu (TV film)
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Poslední růže od Casanovy
Vražda v divadle pantomimy
1963 Tygr a kůň (TV film)
1962 Jejich den (TV film)
Praha nultá hodina
Prosím, nebudit!
Zdravý nemocný (divadelní záznam)
1961 Noční host
Skapinova šibalství (TV film)
1960 Lišák Pseudolus (TV film)
Pochodně
1959 Křižovatky
Probuzení
Smrt obchodního cestujícího (divadelní záznam)
Život pro Jana Kašpara
1958 Černý prapor
Touha
1957 Malí medvědáři
Od noci k ránu (TV film)
Zářijové noci
1956 Modrá a zlatá
Váhavý střelec
1955 Návštěva z oblak
Ztracená stopa
1952 Velké dobrodružství
1949 Revoluční rok 1848
1948 Křížová trojka

Dokumentární

2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Tisíc let české myslivosti (TV seriál)
13. komnata Vladimíra Brabce (TV film)
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
1983 Návštěva u Návštěvníků ...aneb jak se natáčel seriál
1952 Nebe patří nám

TV pořady

2014 Barrandovský Silvestr 2014 (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2005 Vánoce s Troškou pohádek (TV pořad)
Za oponou (TV pořad)
2004 Ceny Thálie 2003 (TV pořad)
2001 Basta fidli (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace