Yang Men Nü Jiang Zhi Jun Ling Ru Shan

Legendary Amazons

Akční / Válečný

Čína, 2011, 107 min

• Vavča

Ach můj Bože, Kristova noho, a jiné podobné mentální výkřiky hrůzy, zmaru mi zní v hlavě. Aneb jak zprasit klasiku let sedmdesátých 14 Amazons o klanu Yang z Číny 11. stol. n.l., kdy ženy toho klanu dávali stejný kouř svým oponentům jako muži, ne-li větší. Přitom na tom námětu se nedá nic zkazit! Jenže režisér Frankie Chan, udělal snad všechno špatně. (Produkční je Jackie Chan, nevím zda jsou příbuzní, ale každopádně Jackie ztratil soudnost svěřit film áčkového obsazení a řekněme středního až nadprůměrného rozpočtu do rukou b/c režiséra). Film je žánrově neukotvený, mnohé souboje jsou nesmyslně zrychlovány, podány tak hyperstylizovaně, že to působí groteskně, jsou zde špatné přechody mezi scénámi, mizerný střih, editace. Štvě mě to použití efektů, cgi, vykrádání Battle Of Witts, Red Cliff, The Promise. Jediné co tu jakž takž funguje je snad použití hudby. Tohle si Yukari Oshima a Pei Pei Cheng společně s dalšími hvězdami nezasloužily. Vždy mluvím o tom, jak mě štvou z podstaty remaky, ale tenhle starý námět by potřeboval pořádně předělat od podlahy. Jak vidno platí poučka: velká jména v obsazení nejsou zárukou kvality, doteď nemohu pochopit, proč všichni zúčastnění do toho projektu šli. Nepřijatý absolvent FAMU a kdejaký amatér by to zvládl lépe... Tragédie letošního roku, a to jsem si myslel, že když se vyhnu čínským propagandistickým spektálům zůstane moje estetické já relativně neporušeno.(27.11.2011)